[]

Yabancı ülkelerin Türkiye'ye ikinci sınıf ürün göndermesi.

Yıllardır bu konuşulur ya? Nedir bunun aslı astarı? Var mı böyle bir şey yani? Bugün çikolata alırken aklıma geldi; arabalar, makineler, gıda ürünleri, deterjanlar her sektörde döner bu geyik... Hatta Türkiye'de üretilen çay için bile konuşulur bu mevzu.




 
ABD'de Volcom diye 12 - 15 dolara satilan bir tisort var. Kumasi falan kalindir hosuma gider. Gecen hafta Nisantasi'nda bir magazaya gelmis. 175 liraya satiliyordu.

Amerikali bir is arkadasim var. Gecen ilk kez Oreo almis. Paketi bitiremedi. Sevmedi.

Urunun kalitesi arttikca fiyati da artiyor. Amerikaliya bir tisortu 10 dolara satabilirsin. Ama Turkiye'de vergisiz 50 kusur lira ediyor. Bir de vergisi, ulasimi derken 175 lira oluyor. Dogal olarak magazalar urunun en iyisini getiremiyor.
  • Traveller  (01.02.19 23:03:07) 
ya türkiyeyi geç. batı avrupa ile doğu avrupaya gönderilen ürünlerin farklı olduğu ortaya çıktı. ortalık ayağa kalktı. yanlış hatırlamıyorsam nutella için. avrupa birliği içinde bile ayrımcılık yapılıyor.


  • kelepir  (01.02.19 23:04:32) 
var tabii ki. 3. dünya ülkelerine hep böyle. dandiğini yollar, direkt ülkenin içinde fabrika kurar sadece markası sayesinde hayvani fiyatlara satar, kaliteli ham maddeyi alıp dandik ham madde ile ürettiği son ürünü satar vs.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (01.02.19 23:06:07) 
Var evet, gıda konusunda ürünlerin içindekiler kısmına bakmanız yeterli farkı anlamanız için. Mesela buradaki Ice Tea'lerde Avrupa'dakilere kıyasla daha çok şeker var. Ya da bazı bisküvilerde Avrupa'da sadece şeker kullanılıyorken burda hem şeker hem glikoz-fruktoz şurubu kullanılıyor. Bazı keklerde sadece palm yağı kullanılıyorken burda palm-ayçiçek-kanola karışımları kullanılabiliyor. Koruyucu olarak kullanılabilecek olan bazı maddelerin kullanım oranları Avrupa ve ABD'de buraya kıyasla daha sınırlı. Bu gibi değişimler daha ucuz alteratif hammaddelerin üretim ve tüketilmesine (mesela mısır ve üzerinden üretilen şeker-şurup çeşitleri, renklendirici olarak kullanılan aspir çiçeği vs) dolayısıyla ürünün maliyetinin azalmasına yol açıyor ancak nihai tatta aşırı belirgin bir değişiklik veya bozulma olmamasına vesile oluyor. İki ürünü yan yana koyup yemediğin sürece ya da birine çok aşırı alışkın olmadığın sürece farkı anlayamıyorsun.

Örneğin burda normal olarak Ice Tea içip garipsemiyoruz ama Avrupalı gelip oha bu çok şekerliymiş diyebiliyor tadından. Ya da Avrupa'da yaşayan adam Milka'yı orda severek yiyorken buradakini deneyip sevmeyebiliyor. Ancak toplumun çoğu yurt dışı alternatiflerine erişemediği için burada rahatça satmaya devam edebiliyor bu ürünler.
  • taurina  (01.02.19 23:50:32) 
Bulunduğum ülke’de coca cola ve fanta tadı çok farklı Tr’ye göre. İçindeki katkı maddelerinden kaynaklanıyormuş tat farkı maalesef. Yediğimiz çikolatalar’da çok kötü Tr’de. Para avcısı programında portakal üreticisinden bahsediyordu cem seymen ürünlerin iyileri ingiltereye gidiyor kötüleri bize kalıyor diye söyledi.


  • Boris  (01.02.19 23:55:02) 
Zara'nın Türkiye'de hatta Bursa'da üretilen ürünleri İspanya'ya ve tüm Avrupaya gönderilirken bize Çin üretimleri geliyor mesela. Direkt Bursa'daki dikim atölyesinden tanıdığım söylemişti.


  • windows95  (02.02.19 00:02:01) 
Her zaman kotu niyetli olmayabilir.

Örneğin, ice-tea’nin daha şekerli olmasi, Turklerin boyle sevmesinden.

Pek cok urun, satildigi bolge icin yerellestiriliyor.

Otomobiller icin, neredeyse tum markalar Türkiye’ye getirttiği araçları birkaç santim yuksek yaptiriyor. Zira yollarimiz çukurlu tümsekli, arabanin alti surtup durmasin diye...

Deterjan benzeri urunlerde regülasyon sebebiyle bazi kimyasallar kullanilamayabiliyor.

Tariflerinde GDO’lu urun kullandığı icin TheCheesecakeFactory ulkemizde mağaza açamıyor.

Evet, Turk tarim ureticisi de evet urunun iyisini Avrupa’ya gonderiyor cunku Euro ile satip daha iyi kazanıyor.

Uzar gider fakat kotusu Turklere gitsin kadar basit degil.
  • fever  (02.02.19 08:19:27) 
  • n62  (02.02.19 09:01:00) 
Sigara için, kola için bence var bu fark.

Kıbrıs'tan al leş gibidir Camel Malboro falan. Türkiye'de idare eder. Batı Avrupa'da al çok daha kalitelidir.

İhracatta da böyle. 1. Kalite meyve sebze Türkiye'de hasat edilip yurtdışında satılır iç pazara verilmez.

Giyimde pek farketmedim kalite farkını. Bir tek İskandinavya'da kollar ve boy uzun oluyor bedenlerde onu farkettim.
  • bos gezenin bos ustasi  (02.02.19 10:49:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.