[]

hic bocek yediniz mi?

bu soruyu bbc'nin su www.bbc.com haberini izledikten sonra sorayim dedim size.

haberde,

~ Böcek tüketimi sağlıklı ve protein değeri yüksek.

~ Dünyada tahminen 10 kentilyon kadar bocek var.

~ Böcek yetiştirirken atmosfere daha az sera gazı salınıyor.

~ Böcekler ayrıca daha verimli. Mesela aynı miktarda protein almak için cırcır böceğine verilen yem miktarı ineklere verilenden 12 kat daha az.

sorularim:

- daha once hic bocek yediniz mi? yediyseniz tadi nasildi, bana tarif edin. yiyin demeyin mumkun degil yiyemem.

- turkiye'de sofralik bocek pazari var mi? (oyle bir sordum ki sanki hic turkiye'de yasamiyorum) yoksa da ileride olusur mu sizce?

- bocek yemenin dinde yeri nedir? haram midir? (ulkenin cogunlugu musluman)

- siz bocek yer misiniz?

- vejetaryenlerin bu konudaki dusuncelerini merak ediyorum. bocek yeme isine nasil bakiyorsunuz?

 
Isteddigi kadar besin degeri yuksek olsun bilerek ve isteyerek yemem. Bocegi gordugum yerde oldurum, Boceklerden nefret ederim.


  • stavro  (01.02.19 21:32:40) 
''sofralık böcek pazarı'' öncelikle buna çok güldüm hakiki köy böceği :D
Karınca ve çekirge yedim. Karıncanın tadı berbat zehir gibi. Çekirge ise yoklukta gider cinsten. Baharatlasan yenilir yani.

  • heidi'nin dedesi  (01.02.19 21:35:20) 
Türk kültüründe böcek yemek yok. böcek yiyenler genelde yakın tarihinde bol bol savaş görmüş ve nüfusu çok kalabalık olan yerler. çinliler yer mesela, çünkü çok insan var. neyle doyuracaksın o kadar insanı :) Ama Türkiye'de yok. yakın zamanda olmaz da. salt mantıkla bakınca, kocaaa ineğin parçalarını yiyorsun, küçücük solucanı neden yemeyesin, ama işte, kültürümüzde yok.
çekirge eski dönemlerden beri yenen bir hayvan. yemek isteyen onunla başlayabilir.
bu arada, vejetaryen hiçbir hayvanı yemeyen kişi olduğuna göre elbette bu konuda da katıdır.
  • lovemyself  (01.02.19 21:41:33) 
Vejetaryenim


  • Traveller  (01.02.19 21:49:21) 
Haram değil. Medine savunmasında da askerler çatır çatır çekirge yiyerek hayatta kalmışlar. Medinede de bir çekirge var sanırsın kuş. Bazen komple kenti basıyor. Yemicen de napcan? Konu çok güzelmiş bu arada, ilgiyle takip ediyorum.


  • windows95  (01.02.19 21:52:42) 
Dünyada böcek pazarı büyüyor. Türkiye'den de böcek ihraç eden var. İnsan tüketimi için değil ama yem olarak böcek üreten yerler var.

Ben böcek yemedim ama salyangoz yedim. Sayılır mı? Sakız gibiydi eti. Gırç gırç ediyordu yerken. Ama kötü değildi, ahtapota benziyordu sanki.

Böcek yemek fikri bana pek sevimli gelmiyor. Yiyeceğimi sanmıyorum. Ama hayatta yemem diyemem. Et yiyen biri bence böcek de yiyebilir.

Medine savunmasında ya da başka olaylarda yenmiştir. Zaruri durumlarda haram kılınan şeyler bile tüketilebilir. O yüzden haram/helal konusunda bir ölçüt olarak alamayız. Ama bildiğim kadarı ile islamiyette böcek yemek kabul edilen bir şey değil.

Vejeteryan birinin tavuk ya da kırmızı et yemektense böcek yemeyi tercih edeceğini düşünüyorum. Böcek yiyen vejeteryanlar da çıkabilir. Ben öyle yapardım. Bir kilo kırmızı et üretimi için harcanan gıda, enerji ve suyu düşünerek vejeteryan olan insanlar var. (Ben de onlardan biriydim bir süre) Eğer bu kadar kaynak tüketilmese ete karşı daha sevecen olurdum. Böcek üretiminin daha doğa dostu olduğunu düşünüyorum.
  • biseysorcaktim  (01.02.19 22:21:56) 
Denemek için yedim evet. Çekirge ve (böcek değil ama) solucan yemiştim.

Çekirgeler iyi kızartılırsa ve boyutu çok büyük değilse gayet güzel oluyor. Cipse benziyor pişirmene bağlı olarak yağ çekmiş patates ile çıtır cips arasında tadı. Bazı çöl ülkelerinde uçan karides diyorlar. Ketçapla güzel gideceğini düşünüyorum. Parmak büyüklüğündeki çekirgelerin ise kanatlarının katlandığı kısımdan oldukça kıvamlı sarı bir sıvı çıkıyor, tavsiye etmem.

Solucan ise baya lezzetsizdi, onu kaynatarak yemiştim. Kaynatmadan önce 5-10 dakika suda bekletmek gerekiyor ki içindeki taş ve toprağı dışarı atsın. Yoksa onunla beraber taş ve toprağı da yersin.

Dini olarak bilemem ama bence yenmesi gayet mantıklı ve tadı güzelleştirilebilecek bir şey. Yani çekirgeyi yağda kızartıp üstüne tuzla ketçapla falan satsalar ben alır yerim. Ya da yumurtaya sonra da una bulayıp satsalar falan.
  • utkumon  (01.02.19 22:22:54) 
karides sayılıyor mu?


  • sttc  (01.02.19 22:38:24) 
Bangkok'ta sokakta kızartması vardı tattım.


  • karacigerim vur kadehlere  (01.02.19 23:20:48) 
Ayrıca sırf böceği katır kutur yemek olarak düşünmeyin. Çekirge ve bazı solucanlar (mealworm) un haline getirilip de kullanılıyor. Mesela Almanya'da kıymasında böcek unu olan hamburger ya da pizza satılıyor marketlerde. Bence bu şekilde tüketmek çok daha uygun olsa gerek çünkü besin değerleri ve çevreye etkisi azalırken tadında çok büyük değişiklikler olmuyor.


  • Haldamir  (02.02.19 01:35:32) 
tayland ta yemiştim. lezzetli idi. bir daha olsa yerim.


  • paudi  (02.02.19 01:49:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.