[]

Yeni e ticaret konsepti

Merhaba dostlar,
Aklımda bir fikir var sizinle paylaşayım ne kadar mantıklı ve uygulanabilir olduğu hakkında birlikte fikir yürütelim olur mu?

Bir e ticaret sitesi düşünün niş ürünler satan hedef kitlesi belirli.
Örnek kedi köpek evcil hayvan maması satan bir e ticaret sitesi ya da şirketlere iş güvenliği araç gereçleri satan bir e ticaret sitesi ya da oyuncu elektroniği satan bir gibi gibi. Böyle stoklu çalışılacak niş bir alanda elindeki 20-50-100 çeşit üründen 5'er 10'ar stok bulunduracak.
Yine örnek veriyorum İstanbul'da 3 saatte teslimat 5 saatte teslimat ya da aynı gün teslimat yapacak. Yani çiçekçiler gibi siparişi verdiğinde 3-5 saatte ürün elinde olacak ve ödemeyi ister nakit kapıda ödeme ister kapıda kredi kartıyla ya da internetten ödeme yapılabilecek.

Asıl olay stoktan aynı gün teslimat olacak. Kargo olmadan kendi araçları ile yapacak bu işlemi.

Başlangıçta İstanbul için belki kağıthaneye boşuna gidecek 1 sipariş için ama ilerleyen süreçte aynı gün belirli semtlerden 3-4 hatta 8-10 sipariş olsa boşu boşuna kargoya sürekli para verilmemiş olur. Sizce de mantıklı değil mi?

Hesap şöyle ilk zamanlardaki bocalamayı atlıyorum.
100 tl lik bir ürün + 10 tl kargo örnek.
İkitelli organizedeki merkez depomdan küçükçekmece 3 kilometre kağıthana 30 kilometre şişli 40 kilometre.
Akşam 3 e kadar sipariş toplanıp 3-5 arası Şişliye 5 paket kağıthaneye 3 paket maslağa 7 paket Güngörene 2 paket mertere 5 paket bıraksak toplamda 20 paket 10 tl kargo ücreti 200 tl yapar. Bu söylediğim root'da yakıt sarfiyatı kesinlikle 200 tl olmaz. Bu ürünler kargo ile göndermiş olsam en kötü 5-7 tl kargo parası vereceğim. Bazı zamanlar siparişler düşer toplam 3 paket için 100 tl yakıt harcanabilir ama genel olarak sipariş düzeni oturtulmuş olsa bu iş yapılabilir.

Hatta depomuz merterde 1. derece komşu ilçeler 10 km kadar 10 tl- 20 km yakın ilçeler 20 tl kargo gibi bir teslimat adresine göre kargo bedeli çıkarılabilir müşteriye.

Olmaz mı ne diyorsunuz arkadaşlar?

Bir ara hepsi express deniyor du hb ama sonra yattı o iş galiba.

 
Hepsiexpress cayir cayir calisiyor. Cok da hizli teslimat yapiyor.


  • fever  (30.01.19 17:13:19) 
Hepsiexpreste hb nin sattığı ürün olması gerekiyor.
HB nin deposundan bireysel satıcı o hizmeti kullanamıyor.

Hatta ilerleyen süreçte kendi aracınla gel benim paketlerimi teslim et paket başı 5 tl 7 tl gibi uberimsi bir sistem de yapılabilir. Bu durumda araç almaya da gerek kalmaz
  • graywolf  (30.01.19 17:14:01 ~ 17:15:38) 
Elektronikte öyle bekleyemem durumu yok pek. Hızlı teslimat değil, satış sonrası güvenilirlik önemli elektronikte.

Ben senden anakartı alırım istersen 2 hafta sonra gönder. Ama bozulunca yek yea dersen almam işte.
  • bos gezenin bos ustasi  (30.01.19 17:16:43) 
değil. rekabet edemezsin. adam senin sattığın şeyi 1 gramdan tut 100 kiloya kadar ücretsiz kargoyla gönderebiliyorlar türkiye'nin her yerine zaten. 3 saat içinde mama için fazla para verene kadar çıkar mahallesindeki petshop'tan alır çoğu insan o kadar acelesi varsa. 1 gün bekler daha ucuza alır. 1 gün bekler hem daha ucuza hem daha güvenilir bildiği yerden alışveriş yapar.

yani bütün iş modelini dağıtım üzerine kurmuşsun bana pek verimli gelmedi.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (30.01.19 17:20:51) 
Hocam katılmıyorum size özellikle elektronikte ürünün kargo esnasında hasar alma durumu var. Ne kadar iyi paketlenirse paketlensin 10 bin tl lik macbook pro kutusundan basbaya belli içerisinde laptop olduğu kargocu üzerine oturuyor. Atıyor fırlatıyor. Kutusuda sağlam olduğu için sen ilk etapta bir arızası olduğunu anlamıyorsun ama içindeki entegreler hep sarsılmış oynamış 6 ay sonra pert.
Hakeze tv aynı sorun. tv kargoda gelirken mesela hasar alabilir. Ben eve kadar hasarsız getirmeyi vaad edicem mesela. Yada buzdolabı aldın kargocu binanın dış kapısına getiriyor 50 kg üzeri bizim taşıma durumumuz yok diyor. Yukarı çıkarmam diyor. Bizim ekip taşıyacak. gibi kargonun acizliğini örtecek işler yapılarak ön plana çıkmak amaç.

  • graywolf  (30.01.19 17:21:41) 
ürün segmenti ilgimi çekerse ben alırım.

ama mesela iş güvenliği için, kırtasiye için, köpek maması için bunu yapan zaten var. öyle aman aman bir satış da görünmüyor. ama elektronik ve kıyafet için çılgın gider.
  • babilbaligi  (30.01.19 17:24:29) 
Bence iki kriter var

1 - Asıl iş ne kadar karlı, ilgi toplayacak ya da başarılı olacak. Zira teslimatın hızı görece önemli bir kriter olsa da alışverişin temeli ürünün kendisinde, fiyatında vb. bitecektir.
2 - Müşteri kitlesinin yüzde kaçı "X lira harcama üzerine ücretsiz kargo" ve ertesi gün teslimat yerine "Aynı gün teslimat" seçeneğini maliyetine rağmen tercih edecek?

Lojistik ucuz değil; bir iki arabayla da İstanbul'un tamamına sipariş teslim etmenin çok mümkün olduğunu sanmıyorum. En azından belli bir hacme ulaşana kadar sağlam sermaye yakar. O hacme niş bir kategori için ulaşılabilir mi, ulaşılırsa bile "Anında teslimat" seçeneğini bizzat sunmanın mevcut kurye şirketlerinden birini kullanmaktan ne marjinal faydası olur bilemedim.
  • salihdt  (30.01.19 17:24:55) 
Neden gideri sadece yakıt üstünden hesapladınız? Trafik cezaları, araç vergi, bakım, lastik, muayene, sigorta, kasko, kaza vb. durumları hesapladınız mı? Aracı kiralarım diyorsanız da yine kargodan düşük maliyet olmayacaktır.

Anlaşacağınız bir kargo şirketi çok daha ucuz fiyat talep eder sizden.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (30.01.19 17:38:00) 
Ama bir kargo firması ile çalıştığım zaman bir farklılık yaratamıyorum ki.
O zaman herhangi bir yerden herhangi bir ürünü almak yerine hb den n11 den alırım ürünümü.
Ben e ticarette rakiplerden hizmet anlamında farklılaşıp değer üretmekten bahsediyorum.
Tabi bu durumda 81 il 80 milyon kullanıcıdan vazgeçip. istanbul 10 milyon müşteri ile kendimi sınırlamış oluyorum.
Yerel e ticaret deneyimi üzerine birşeyler yapmalı.
  • graywolf  (30.01.19 17:53:22) 
Bu kadar tedarik kısmına odaklandıysan hiç uğraşma ürünle. Direkt kargo şirketi aç bence. Hepsiburada falan senle çalışmayı uygun görürse zaten tuvalet kağıdı yerine 100 dolar kullanırsın 2-3 sene içinde.


  • bos gezenin bos ustasi  (30.01.19 17:56:32) 
Bahsettiğin pazarda olay tamamen ölçek ekonomisinde bitiyor. Hepsiburada ya da diğerlerinin o malları o kadar ucuza satabilmelerinin tek sebebi hacmin çok büyük olması. Senin hacmin çok küçük olacağı için hem alırken pahalıya alacaksın (20 tane almak var 20 bin tane sipariş vermek var), hem de satarken masrafın daha yüksek olacak. Dolayısıyla yanlış bir yerden yaklaşıyorsun. Arkadaş doğru demiş, eğer lojistiğine güveniyorsan direkt lojistik işine de girebilirsin, bence türkiyede çok büyük açık var bu alanda.


  • roket adam  (30.01.19 23:50:10) 
aslında olabilir dediginiz. :)
e ticaret firmalarıyla noktadan noktaya teslimat üzerine bir çalışma yapılabilir.

  • graywolf  (30.01.19 23:54:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.