[]

Şahıs Firması Kurulumunda Kira Sözleşmesi Hk. Bir Sorunum Var.

Merhaba,

Ben babama ait olan evde yaşıyorum (bildiğimiz "baba-anne-2 çocuk" şeklinde aile evi). Bizim ev 3+1 şeklinde ve 121 m^2...
Yapmakta olduğum iş için kendi adıma bir şahıs firması kuracağım, ancak evin tapusu babamın üstüne olduğu için evin bir odasını ofis gösterip, bu odayı babamdan kiralamam gerekiyormuş. Ofis olarak göstereceğim oda 3.45*5.00 şeklinde, yani 17.25 m^2 bir oda.

Biraz sonra gerekli kurumlara gideceğim ancak kira sözleşmesini hazırlarken aklımda bazı soru işaretleri kaldı.

kira sözleşmesi olarak kullanacağım boş form şudur:
sayfa 1- eksiup.com
sayfa 2- eksiup.com

yukarıda bahsettiğim şartlar için bu kira sözleşmesinde dikkat edeceğim yerler nasıl olacak.
Yani 121 m^2 olan evin sadece 17.25 m^2'lik bir odasını kiraladığımı nerede göstereceğim, nereye yazacağım?

şimdiden çok teşekkürler ;)

 
ille metre kareye gerek yok, home ofis diyeceksin, sözleşme tutarını ortalama bir bedel üzerinden göstereceksin, atıyorum evin kirası 800 liraysa bir odası 250-300 tl gibi, ki onun üstünden kira stopajı hesap edilebilsin.

aslında ben olsam, babamda emekliyse şirketi onun üzerine kurarım ki bağkur/ssk primi ve stopajdan yırtabileyim
  • dertli gönüllere giren işte benim zeki müren  (28.01.19 11:48:05) 
bendeki bilgi eski yani değişmiş olabilir. şahıs şirketimi kurduğumda bende home office olarak göstermiştim aile evimi ve kira sözleşmesi gibi bir şey yapmamıştık diye hatırlıyorum. vergi dairesine dilekçe verdik ve eve bir memur gelip bir kaç imza aldı. yaklaşık 8 sene önceydi o yüzden değişmiş olabilir emin değilim.


  • scudman1  (28.01.19 11:50:24) 
cevap için teşekkürler..

yani şu şekilde doldursam boşlukları olur mu?
eksiup.com

teşekkürler.
  • appdata  (28.01.19 12:11:10) 
@John Bloor

teşekkürler...

evet, defter tasdikini yapma kısmına kadar işlemleri kendim yapacağım. Yani şirket kurulumunu komple kendim yaparım. En son defteri noterden onaylatıp tasdik ettiririm... Bir muhasebeci ile ondan sonra anlaşırım...

Yoksa şu basit ve bana 200-300 liraya ancak mâlolan işlemler için en ucuz smmm 1500 TL para ister :D :D
  • appdata  (28.01.19 14:00:12) 
appdata, ltd veya a.ş. mi kuracaksınız şahıs firması mı?

Şahıs firması demişsin ama zaten defter tasdik kısmını yapmayacaksın.

Şu aşamada boşuna gereksiz ugraşıyorsun. Smmm bul o zaten kuruluş işlemi için sana ücretsiz yardımcı olacak zira aylık para alacak.

Bedelsiz kira kontratı yaparsan para ödenmedigi için muhtasar çıkmaz diyen arkadaşlar izleyen sene babası kira vergisi, gmsi, verirken o para çıkmayacak mı?

appdata hem gider yazamayacak hem de babası para ödeyecek.

Bu yüzden bunları otur bir muhasebeci ile yüz yüze konuş.
  • liberal  (28.01.19 14:52:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.