[]

Son 2-3 Yıl İçerisinde İş Batıranlar

Selamlar arkadaşlar,

Var mı aramızda bizimle başarısızlık hikayesini paylaşmak isteyen? Son 2-3 yıl içerisinde hangi işi kurdunuz, hangi işe ortak oldunuz ve işler ters gitti, battınız? Hangi sektör, neden kötü gitti, şimdi olsa neyi farklı yapardınız?

Paylaşmak isteyenleri sahneye davet ediyorum.

 
ben:)

is olarak saymiyorum ama. ufak bir akintiya kapildim diyelim.
4 yil once idi. 19 yasindaydim. yillik olarak e-ticaret sitesi satin aldim. yaklasik 2000 lira idi. parayi babamdan borc aldim.
is modeli soyle idi. sitedeki urunler icin reklam yapip satacagim. sattiklarim uzerinden elde ettigim karin birazini onlara birazini kendime alacaktim. urun sattigimda da iste kartonun uzerinde siteye verdigim isim yazacakti. onlar gonderecekti. kargo isleri, nakliyat, stok onlar ilgilenecekti. sitede kategori kisitlayabiliyordum.. mesela teknolojik satmak istemiyorsam kapatiyordum o kategoriyi. falan filan.
sadece cevreme degil. tum turkiye'ye satabiliyordum. (incir'den almadim siteyi)
tabii her bir urunun fiyatlarini da ben belirliyorum. yani belli bir fiyatin altina inemiyorsun, rekabet yasasi mi neymis ondan, iste uzerine ne kadar kar koyarsan koyup satmaya calisiyordum.

sosyal medya hesaplari actim. facebook'a reklam verim, google'a reklam verdim. baska sitelere belli urunler icin kampanya yapip siteye trafik cekmeye calistim. onedio ile reklam isini konusup fiyati ogrenince bayilmak uzere oldum:)
ama nafile. enuygun, en ucuz gibi zimbirtilarda hesap acayim derken param bitti. bu sitelere de para veriyorsunuz insanlarin sizi gormesi icin.
yok anacim yok. millet siteye geliyor, geri gidiyor. ustelik urunler de diger e-ticaret sitelerine gore daha ucuz ayarliyordum.

sonra birkac ay daha acik biraktim siteyi. ufaktan reklam verdim ama urun satmayinca tamamen kapattim.
sonra gidip calistim babama olan borcumu odedim.

burada, ben daha cok toydum. heyecana kapilmistim. is bilmezin tekiydim. fazla film izlemekten oluyor bunlar herhalde:)

neden batti:
- maddiyat
- orijinallik olmamasi
- hedef kitleyi tanimadan hareket etmis olmam
- rakiplerin cok guclu olmasi

simdi olsa neyi farkli yapardim:
- siteyi satin almazdim
- siteyi kendimiz yapar, sistemimizi kendimiz kurardik
- para kismi, aileden cevreden borc alirdik
- daha orijinal bir fikirle e-ticaret yapardim, mesela sadece kahvaltilik yiyecek satan bir web sitesi
- sadece hedef kitleye gore reklam verirdik
- oturup tek tek musterimizle konusur, dinler, fikir alir ona gore is planimiza yon verirdik.

batirmis olsam da (gerci o kadar da aham saham bir sey degil ama), guzel seyler ogrendim. tecrube oldu.

gecen bir yerde okumustum. ingiltere'de mi amerika'a nerede bir kiz cocugu annesinden aldigi $200'la is kurmustu. bilmem kac yuz bin dolar yillik gelirleri vardi. garajinda kendine has elbise tasarlayip internette satiyordu.
bu kiz cocugu orijinal bir is yaptigi icin bu kadar kazaniyor bence. o yasinda bunu anlayip yapiyor, helal olsun diyorum.
  • Leonardo~Da~Vinci  (28.01.19 22:26:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.