[]

Ekonominin bir iki ay içinde patlayacağı

Söylentisi dolaşıyor ortamlarda.
Daha doğrusu sigortasız çalıştığım yere gelen yerel bir market sahibi konuşurken duydum. Meyve sebze yerine et alın daha kârlı artık ama bunlar iyi günlerimiz, iki aya kadar ekonomi çok kötü patlayacak dedi. 6 ay önce markete çalışacak adam bulamıyorduk şimdi iş başvuru formu doldurup bir top kağıdı bitirdiler, israf olmasın diye artık form doldurtmuyorum dedi. Hakikaten de öyle halim ortada.

Peki gerçekten böyle birşey var mı?
İki ay sonra aç mı yatacağız?
Sigortasız çalışanlar bile işsiz kalır mı?

 
Seçim ekonomisindeyiz. Seçimden sonra tekrar döviz patlarsa şaşırmam.


  • bos gezenin bos ustasi  (28.01.19 01:27:37) 
Çevreme bakınca öyle bir şey olacakmış gibi hissetmiyorum.


  • valarmurgulis  (28.01.19 01:27:40) 
Dolar düştü ama her şeye zam geliyor. Sebze ete yaklaştı fiyat olarak. Ben bir yerde patlayacağını düşünüyorum


  • fake fakeoğlu  (28.01.19 01:29:28) 
Bir çok çiftlik ve yerel üretici konkordato ilan ettiği , battığı için et fiyatları kısa bir süreliğine önce ucuzlayacak ama sonra hızla artacak. Çünkü üretici elindeki hayvanları kesime gönderince kesecek çok fazla hayvan kalmayacak ve rezervler azaldıkça et fiyatları artışa geçecek. Yani bu sürekli bir durum değil. Hem sebze hem ette artış olacak desek daha doğru. Geçen markette biber alacak oldum 12 tl görünce yerine tavuk alırım deyip vaz geçtim. Etrafımda şunu diyen çok kişi var: haydi köye yerleşelim. Topluluk kuralım. Ekip biçip yeriz. Daha temiz olur en azından.


  • rakidabalikolsa  (28.01.19 01:45:06) 
ekonomi zaten patladı bir şey oldu mu? yoo. insanlar mümkün olsa tüketimi sıfırın altına indireceklerdi o kadar durdu tüketim. işsizlik de aynı şekilde arttı buna paralel olarak. patlar patlar denirse gerçekten patlar(her türlü patlar da bu beklentiler patlamanın etkisini güçlendirir) sonra işte hükumet bazı adımlar atar, dışarıdan birileri gelir elimizden tutar falan derken sürünmesek de emekleyecek hale geliriz tekrar.

edit: geçen sene kilosu 12 liradan patlıcan alacaksınız, 5 liradan patates alacaksınız deseler yok daha neler derdim ama bak nasıl da gayet alıştık. fakirlik genlerimize işlemiş daha kötüsüne de alışırız.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (28.01.19 01:51:11 ~ 01:59:55) 
Sadece ulkemizle ilgili bir durum soz konusu degil dunya genel olarak bir krize dogru gidiyor. Ama kazanan hep kapitalizm oldu bir sekilde sekil degistirerek yoluna devam etti o yuzden cok kasmayın yasayacak ve gorecegiz.


  • hepbiarayisicinde  (28.01.19 02:02:14) 
Kriz konusunu yanlis anliyorsunuz. Krizde zenginler daha zengin olur. 2 milyon kisi 50 liraya kahve alir, 50 milyon kisi ac kalir. Bakiniz Afrika


  • Traveller  (28.01.19 09:23:02) 
çok büyük şirketlerin konkordatoları gelecek yakında.

konkordato öyle pis bir şey ki, zincir gibi çalışır, örneğin bir büyük satıcı konkordato istesin, aynı gün (büyük oranda tek şirkete satan) tedarikçileri de mecbur konkordato ister. tüketimden, avm kalabalıklığından değil, iflastan, konkordatodan kriz belli olacak, bu sene çok canlar yanacak. yılda 50k tl'yi geçmeyen şüpheli alacağımız son 4 ayda konkordatolar nedeniyle 1m tl'yi geçti.

konkordato ilanlarının yayınlandığı devlet sitesinde 1-2 aydan önceki ilanları otomatik sistem siliyor ve yayındaki konkordato sayısını normalde olandan çok daha az gösteriyor. bakan çıkıp 500 tane konkordato var, 400 bin şirketten, bir şey değil, dese de, o sayının sadece 2 aylık olduğunu söylemiyor. her gün ilk iş iş ortaklarımızın konkordato ilan edip etmediğine bakıyoruz. gerçi ettiği zaman zaten çok geç kalınmış oluyor. satışçılarla, tanıdıklarla, avukatlarla sürekli ilan başvurusu var mı yok mu baktırıyoruz. vadeli satışlarımızın çoğunu peşine çevirdik bu yüzden.
  • Jesus Christ  (28.01.19 09:31:06 ~ 09:32:55) 
Merhaba,

Benim öngörüm 2-3 yıldır devam eden daralmanın şiddettini arttırarak 2019 sonuna kadar devam edeceği yönünde. Bu fikre önceki yaşadığımız 2001, 2008 krizlerini inceleyerek ulaştım.

Kendi adıma konuşacak olursam şu sıra biz bu hengame içinde borçsuz ve biraz nakit parayla şanslı gurup içindeyiz. 2020 yılı içinde rahatlamanın başlayacağını ön görerek şu sıra hesaplı yatırım imkanları kovalıyoruz.

Şirketimde idareli para kullanıyoruz, karakter olarak zaten gereksiz yatırım yapmam ve lüzumsuz para harcamam, alırken kazanmaya gayret gösteririm.

Özetle uzun süredir manyakça bir alışveriş tüketim çılgınlığına sürüklendik ve şu sıralar da bunun hesabının ödenmesi gerekiyor. bu hesabı en çok ödeyecek kesim ise ihtiyacı olmadığı halde "attitude problemi"ne girip birikim yapması gerekirken lüzumsuz harcama yapan alt gelir (ve orta alt gelir) gurubu. Asgari ücretle çalışırken 5000TL'lik telefon taksidine girebilen cesur kişilerden bahsediyorum.

Özetle 1,5 sene kadar kendi imkanlarınızla ayakta durabilecek imkanınız (paranız, aşınız vs.) varsa çok fazla moralinizi bozmayın.
  • i need dolar  (28.01.19 09:53:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.