[]

Soğuk ülkeler neden zenginve gelişmiş

Dikkat ederseniz soğuk buzullarla kaplı yada sürekli karlı ülkeler eğitim,üretim, insan hakları,kisi başına düşen milli gelir vs gibi unsurlarda çok gelişmişler Örneğin

Kanada
Norveç
İsveç
Danimarka
Finlandiya
Izlanda
İsviçre

Kuzeye gittikçe soğuğa yaklaştıkça gelişmişlik üst düzey güneye sıcağa indikce ülkeler malum ekonomi sağlık refah seviyesi alım gücü eğitim yerlerde sebep sizce nedir?

 
Soğuk iklimdekiler, zor şartlara adapte olmayı öğrendikleri; sıcak iklimdekiler de rahata alıştıkları için.


  • PhoenixRising  (26.01.19 23:45:26) 
Belki de korelasyon yoktur?


  • stavro  (26.01.19 23:47:30) 
bence ilk sebebi ciddi savaşlarla fazla vakit ve kaynak kaybetmemiş olmaları. illa ki iç savaşları ve çevre ülkelerle savaşları olmuştur ama ta tarihin başlarından beri ne bileyim misal norveç, çok da ülkelerin fethetmek için heves ettiği, iç işlerini karıştırıp çıkar sağlayabilecekleri bir yer olmadı.

ve iklimsel sebebi de soğuğun belki insanları daha bir araya toplamasında etkili olmasındandır. daha çok dayanışma gerekir, daha çok birliktelik gerekir. soğuk sıkıntıdır, yaşama karşı bir tehdittir. insanlar bunun karşısında birleşmiştir. sosyal anlamda çok sıcak kanlı insanlar değil diye kodlansalar da, eğitimde, bilimde, sanatta, medeniyette beraber çok güzel bir noktaya gelmeyi başarmışlar.
  • metrobus yoluna kacan angus  (26.01.19 23:47:46) 
Yazin ofiste oturup verimli is yapabiliyor musun, ders bile calisamazsin.


  • acemi  (26.01.19 23:52:46) 
Dikkat et o ülkelerin hiçbiri dinle kafayı bozmuş ülkeler değil. Çünkü din sırtını pek tutmaya yetmiyor ama bilim ve teknik seni hem ısıtıyor hem zenginleştiriyor.

İlk kez hristiyanlar ve vikingler karşı karşıya geldiklerinde hristiyanlar vikinglere Tanrı'ya inanmaları gerektiğini yoksa cehennemde yanacaklarını söylediğinde vikingler iyiymiş cehennem sıcak olur inanmayalım biz madem demişler. Zira o sırada korkudan değil soğuktan titriyorlarmış.

Yunan, Türk, İspanyol vb Akdeniz halkları genelde tembeldir. Zira çalışmasa bile donarak ya da açlıktan ölmezler. Gelişmek gibi bir zorunlulukları olmamıştır, tarım toplumu olarak kalıp hayatlarını devam ettirebilmişlerdir.

18. Yüzyılda İskandinavya'da milyona yakın insan öldü veya göç etti açlıktan ve donarak ölme tehlikesinden. Binlerce çocuk öldü o dönemlerde. Soruyorum en son ne zaman kıtlık görmüş Akdeniz halkları? Kıtlık gören, ölümü tadan geliştirir kendini.
  • bos gezenin bos ustasi  (26.01.19 23:57:20) 
He din he.

Sömürgeciler de ondan. Afrikanın dibine, asyanın dibine tee endonezyaya kadar gidip insanları sömürmüşler ondan zenginler tabii ki.
  • windows95  (27.01.19 00:31:19 ~ 00:31:33) 
hacılar arapları neden salladınız şimdi? bu herifler kadar zengin adamlar.


  • dedim dedim de kime dedim  (27.01.19 00:33:55) 
Araplar petrol zengini, bu duyuruda sorulanla ne alakası var. Hangi Arap ülkesi gelişmiş addedilebilecek sosyokulturel yapıya sahip? Hiçbiri.


  • dox  (27.01.19 00:36:42) 
norveç ne zengini?


  • dedim dedim de kime dedim  (27.01.19 00:38:20) 
Finlandiya sömürgeci :)

%75 Din
  • nop  (27.01.19 00:46:21) 
Dünyanın ücrasında kaldıkları için tek tanrılı dinlerle geç tanışmışlar.
Ve doğayla barışık pagan inançları hala kütürlerinin temelini yarattığı için hem verimli, hem adil, hem mutlular.
Cinsler ve türler arası iletişimleri de tek tanrılı dinlerdeki gibi değil dikkat edersen.
  • olivia  (27.01.19 01:02:26) 
çünkü kaslı ve sarışınlar.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.01.19 01:04:48) 
Doğal seçilim daha yoğun olduğu için kesinlikle etkili. Keyfinden uzun, sarışın ve genetik olarak yatkın değiller sonuçta. Hayatta kalabilenler kalmış o zorlu şartlarda gerisi pert olmuş. Ama bu tek faktör değil.


  • jackyr  (27.01.19 01:14:59) 
Sömürgeci demişler. Fransa kuzey ülkesi de biz mi karıştırdık? İzlanda'nın, Finlandiya'nın, İsveç'in sömürgesi mi var? Komik duruma düşürmeyin kendinizi.


  • bos gezenin bos ustasi  (27.01.19 01:44:26) 
farklı örnekleri olmakla birlikte bir çoğunun konumu dünyanın genelinden izole. çevrelerine bakılırsa çoğu yüzyıllar süren sorunlardan nispeten uzak. buna iklimin getirdiği yaşam tarzını, kültürünü vs ekleyince sonuç böyle sanırım


  • siyah gece  (27.01.19 02:21:46) 
Bilmeyenler lutfen kendini boyle durumlara dusurmesin. Finlandiya'nin, Irlanda'nin bilmem nerenin somurgesi olmadi. Kendileri Rus, Ingiliz somurgesi oldular. Yine de yukarida yazilanlar gibi gelistirler. Mogollar ornegi verilmis. Adamlarin ulkelerinin yarisi Cin'in icinde gunumuzde.


  • Traveller  (27.01.19 07:21:18) 
din diyanetle alakası yok. sıcakta beyin verimli çalışmaz. sağlıklı düşünmek, bilşm üretmek çok zordur. soğuk ülkelerde nüfus az, eğitim kaliteli ve seviye yüksektir.

sömürgeci diyene çok güldüm. kuzeylilerin en büyük kabahati vikinglerin yağmalarıdır. ne sömürgesi arkadaşım?
  • prasinos  (27.01.19 09:42:42) 
Norveç için bir aydınlanma yapmak istiyorum: Norveç halkı yalnızca 2.dünya savaşı dolayısıyla bir savaş yaşamıştır. İlk önce Danimarka sömürgesi ardından da İsveç’e hediye edilen bir topluluk olduğu için bu anlamda sıcak ülkeler gibi kayıplar yaşamamıştır.

Yeni uykudan uyandığımdan tam hatırlamıyorum 60larda mı 70lerde mi ne bunlar petrolü bulmuşlar ve hemen bir yasa çıkararak kamu malı ibaresi konulmuş(Bu kadar zengin olmadıkları için bütün faydayı kendi halkına sağlayan bir devlet konumundadır. Bu yüzden petrolü halkı için işlemişlerdir.). Eskiden bu yüzden aşırı fakirlik yaşamışlar. Başkent Oslo’da bile tuvalet banyo olmayan evler varmış. Şimdi bu bahsettiğimiz insanlar hic bir zaman bir imparatorluk gibi milyonlarca insana göre ekonomilerini dengelememişler. İklimden ötürü halk buna uyum sağlamış vaziyette ve işleyen demir pas tutmaz diyerekten sürekli sürekli sürekli çalışmışlar.

Sonuç olarak bir tarafta disiplin halinde çalışan halk ve yeni bulunan petrolün işlenmesiyle zamanla münhasır medeniyet seviyesine ulaştılar.
  • fıytfıyt  (27.01.19 14:02:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.