[]

Fiyat biçme kriteri?

Merhabalar.
Bazı katlı ya da kademeli üretilen teknoloji ürünlerindeki fiyatlandırmalar nasıl oluyor acaba?

Misal,

32 GB ile 64 GB bir hafıza kartının fiyat farkını oluşturan şey nedir tam olarak?

(Sallıyorum 32gb 50 TL, 64gb 80 TL olsun.)

Merak ettiğim, bu iki parçayı üretirken kullanılan malzeme ya da parçalar daha mı farklı oluyor(örneğe göre soruyorum).

32 GB'lik kart uretilirken 10 tl,
64 GB'lik kart uretilirken 20 tl ya da buna yakın bir masraf mi oluyor yoksa bu da mı 10tl civarı bir paraya mal oluyor?

Aralarindaki fiyat farkının aşağı yukarı yüzde kaçı maliyetlerinin farkından, yüzde kaçı farklı etmenlerden kaynaklaniyordur?

 
Bir ton yazı yazdım göndere tıklayınca sildi. Özet geçiyorum bildiğim kadarını. Tekrar yazmaya üşendim.
İntel i7 i5 i3 hepsi i7 olarak üretim bandında üretiliyor çürük olanları i5 i3 olarak sınıflandırıyor. Sonra çürüklerden 3.6 ghz 3.2ghze ulaşabilenleri ayrı sınıflandırıyor.
Amd rx480 4gbların bazılarında 8gb olarak biosta ayar yapınca 8gba yakın 6.5 7 gb gibi değerlere çıkabildiği görülmüş. Büyük ihtimal 8gb ramde testlerde düşük performans gösterdiği için 4gb olarak ayırıyorlar. sd kartta da benzeri vardır diye düşünüyorum.
  • bahoho  (26.01.19 18:26:41) 
bu konulardaki en büyük etmen tabii ki ar-ge masrafı. bir de ekran kartı örneğinden bakarsak beklenirlik piyasa hakimiyeti gibi konular. çünkü ekran kartında durum biraz farklı. bazı oyunlar ve ekran kartları bazen bir arada piyasaya sürülüyor veya x oyunu x ekran kartıyla iyi gider mantığı ile pazarlanıyor. çünkü öyle bir hayran kitlesi var. onlar da bu durumda bir karta 5000$ ödemeye hazır oluyor.
yani bu noktada arge dışında klasik kapitalizm tuzakları var. 7 yıl önce 5000$ olan bir kart şimdi 150tlye satılabiliyor :) diyeceksin ki bir işşime yarmaz ki? eee 7 yıl önceki oyunu oynamakı istiyorsan yarar. çünkü şimdi ki bir ekran kartı 7 yıl önceki oyunu (çok iyi kart olsa da) çalıştırmuyor.

bunun yanında üretim maliyeti çok daha sınırlı. cpu ve ram belki etkendir (özellikle cpu) ama bunun dışında maliyetler düşük. donanımlarda licence fee bazen donaınmdan pahalı olaiblioyr. mesela her hdmi port için 0,3$ fee öderken o portun iyisi 0,1$ olarbiliyor üretiye maliyeti.

ama dediğim gibi cpu bundan bağımsız (veya gpu)
  • i dont know i dont care  (26.01.19 18:28:33) 
diğer arkadaşın "çürükler" deidği konu şu:
www.quora.com

  • i dont know i dont care  (26.01.19 18:32:07) 
Ar-ge Masrafı +1


  • joker hakki  (26.01.19 18:52:52) 
@bahaho ve @i dont know ı dont care, Cevaplar için tesekkurler:) farklı örnek, bilgi ya da fikri olan arkadaşlar varsa onlar da yazarsa sevinirim.


  • aksiyom  (28.01.19 15:57:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.