[]

iş hayatında cinsiyet

flashback: 10 kişinin mülakata girdiği (teker teker) iş başvurusunda TEK kadının olması, bu tek kadının.. evet... alınması. (yaşanmış olay merak edenler iş kamu işi)

Benim bu olayı 1 hafta öncesinde farkedip mülakat listesini görür görmez ''hah şimdi sıvadık, kesin bunu alırlar'' tahmininde bulunmam...

çok antinli kuntinli yazmaya mecalim yok, kadınlara iş hayatında FAZLA pozitif ayrımcılık uygulanmıyor mu?

 
Kadinlarin durumu ulkemizde o kadar kotu ki bir iki ayrimcilik gerekli.

Kadinlar once anne olmak zorundaymis gibi once baskici aile ya da kocalari tarafindan okul ve is hayatindan uzaklastiriliyorlar.

Sonra is yerinde is verenler cekici kadin ariyor erkekler 100 kilo olsa da.

Bunun gibi binlerce neden yazilabilir. O nedenle kadinlara pozitif ayrim gerekiyor.
  • Traveller  (25.01.19 20:07:58 ~ 20:11:40) 
evet, üstelik firmalar son dönemde daha çok kadın çalışan işe aldık diye reklamlarında ve iş ilanlarında bunu bir pazarlama ürünü olarak kullanıyorlar.

erkekler her alanda eziliyor, iş hayatı da bunlardan birisi
  • dafuq  (25.01.19 20:08:54) 
hayır pozitif ayrımcılığa hiç rastlamadım. fazlası eksik kalsın normal şartlarda çalışsak yeterli.

edit: ben hiç bir erkek adayın mülakatlarda özel hayatının didiklendiğini düşünmüyorum ama kadınlara "bekar mısın?", "sevgilin var mı?", "evlenecek misin?", "çocuk düşünüyor musunuz?" gibi insanın cevaplamak istemeyeceği sorular soruluyor. bir tanesi bile evet yanıtıysa geçmiş olsun işe kabul edilmediniz.
  • kaptan maydanoz  (25.01.19 20:10:00 ~ 20:17:56) 
Bizim sirket de yapiyor. Departmana baski yapiyor kiz alin diye.

Sonra hamile kalip kaciyorlar. Yine aliyoruz yine dogum.
  • acemi  (25.01.19 20:11:40) 
Bir kere kadinsaniz, evlilik hayaliniz olmasa bile yarin evlenir, cocuk yapar birakir gider diye kimse ise alinmiyor.

Sizin gozunuze bu kadar battigina gore biraz oynak biri olmali. Boyle biri varsa 9 aday kadin olsa bile yine kaybederdi.
  • gelmeistemem  (25.01.19 20:13:40) 
@gelmeistemem, sadece listede gördüm ve bu kesin girer dedim, oynaklıkla alakası yok.

@acemi hangi kuluçka fabrikasında çalışıyordunuz hocam?
  • Techsavvy  (25.01.19 20:15:59) 
iş bulma sitelerinde 10 dakika gezinsen bunu görürsün zaten. özellikle 'bayan' çalışan arayan bir çok firma var.


  • m4a87td  (25.01.19 20:16:07) 
Eğer elindeki veriler bu kadarsa yaptığın çıkarımın sonucu ne yazık ki sağlıklı değil. Gıybetten öteye gitmez.

Benim bugüne kadar çalıştığım yerlerde öyle pozitif bir ayrıma denk gelmedim. Aksine kadınların hala yeterince yer almadığını ve alanlarında yüksek oranda küçük de olsa mobinge uğradığını düşünüyorum. Bizim toplumda kadının yeri çok sağlıksız.
  • reyals  (25.01.19 20:31:31) 
Genelde kadınlar tercih edilmiyor, evlenir doğum yapar 1 yıl gider vs diye. Askerliği yapmış prezentabl erkek ilk tercih.


  • goodz  (25.01.19 20:33:45) 
bu hadise yurtdisinda da var, sirketler belli bir erkek/Kadin oranini koruma zorunda. acik acik Kadin ariyoruz diyemezler ama kadin ariyorlar ise sen erkek olarak ne olursan ol pozisyonu kapamazsin.

bizim bolumden 20 kisi mezun olduk, 3 tane bayan vardi. bir tanesi haric notlari pek parlak degildi bu arkadaslarin ama daha mezun olmandan hepsi ise girdi cunku bolum bayan mezun pek vermiyor dolayisiyla fazla zorlanmadan ise girerler, kolay kolay da islerini kaybetmezler.
  • cooperr  (25.01.19 20:37:37) 
@Techsavvy son 2 yilda 20 kisi icinde en az 7 dogum gormusumdur bi tanesi dogurdu geldi hemen tekrar hamile kaldi kacti tekrar(2 kere bebek primi aldi, toplam 1 sene sut izni patlatti). Evlenip ev hanimi olmaya gidenler de oldu.

Erkeklerden 1 kisi askere gitti geri gelip basladi.
Digerleri asker kacagiydi bedelli yaptilar.
  • acemi  (25.01.19 20:43:33) 
Kadın 9 tane erkeğin arasından çıkıp işe alınmış, pozitif ayrımcılık diyorsunuz, kendisinden daha nitelikli 9 kadın olmasına rağmen işe alınan bir erkek yokmuş gibi. Özellikle özel sektörde görmediği baskı yok ama bir kaç kez avantajlı duruma düşmesinler hemen laf ediliyor.


  • bayc  (25.01.19 21:05:05) 
Cok sacma bir yorum. Dunyanin en buyuk 500 sirketinin ceo'larinin 21'i kadin. %4. Habire pozitif ayrimcilik uygulaniyor olsaydi bu sayinin 250'den fazla olmasi gerekirdi. Elindeki veriden kesinlikle vardigin sonuc cikmaz.


  • hot potato  (25.01.19 21:13:16) 
Isi kadin kapti diye hemen pozitif ayrimcilik degil mi? Bir kadinin bir erkekten daha iyi olmasinin hele bir de 9 erkekten daha iyi olmasinin imkani yok.

Kadinin is hayatinda pozitif ayrimciliga ihtiyaci yok. Golge edilmesin yeterli.
  • yorke  (25.01.19 22:09:17) 
mulakata katilanlardan 9unun erkek olmasini “pozitif ayrimcilik” olarak gormemissin


  • euteamo  (25.01.19 22:35:57) 
kaptan maydonoz +1

bakin burada bile konusu edilirken kadin sut izni "patlatmis" oluyor. ya da hamile kalan kaciyor...

hic kimse bebegin 2 yasina kadar anne sutu almaya hakki oldugunu, anne bebek guvenli baglanma suresinin en az 6 ay oldugunu, kadin dogum izninden donup 2 yasina kadar emzirse bile gecede defalarca yatip kalkmaktan helak olacagini ve hem kendisi hem bebegi icin bu kadar normal ve dogal bir durumun izin alamadigi hayatina ne zorluklar getirdigini dusunmuyor...

kadinim. defalarca is gorusmesine girdim. size ne sordular bilmiyorum ama bama meslegim ve deneyimlerimden ziyade her gorusmede istisnasiz bekar misin, evlilik dusunuyor musun, -evliyken- neden cocuk yapmadin? ne zaman cocuk yapacaksin? (istemiyorum dedigimde de ileride istersin diyen bile oldu. evet ancak 36 yasimda istedim) sorulari soruldu. hatta acik acik bu sebeplerden ise almak istemiyoruz bayan calisan ya da sizi tercih etmiyoruz dediler. (madem istemiyorsun neden gorusmeye cagirdin???)bir de gorusmeye cagirip kadinlar bizim isi yapamaz sartlari cok agir diyenler var. onlara deginmeyeyim bile...

euteamo+1
  • balik kraker  (26.01.19 00:59:48) 
hayır.


  • e haliyle  (26.01.19 12:42:11) 
@balik kraker ben izin almasina falan bisey demiyorum. Sadece arka arkaya 2 cocuk yapip suistimal etti sirketi.
Proje icin hanfendinin sut iznini bekledik, geldi yine hamile kaldi.

Bunlarin yuzunden sirket batti, onu degil beni kovdular asjdkdl cunku mahkemeye gidince hamile kovmak buyuk olay.

Kimi alirlarsa alsinlar da ise alimda haksizlik yapmasinlar yeter.
  • acemi  (26.01.19 13:02:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.