[]

Çok net soru: Borçla borç ödenir mi ödenmez mi?

Önümde iki seçenek var.

1- Uzun vadede, borçları tek yere toplama imkanım olduğunda büyük bir krediyle tüm borçları tek yere toplayıp, uzun vadede ödemeyi düşünüyorum. Borçlanacağım tutarın aylık geri ödemesi şahsi gelirimin (eşiminki hariç) %50'si belki daha düşüğü olacak. Bu ensada lojman vs. gibi bir imkana kavuşmuş olacağımdan ve bazı aylık ödemelerim de bitmiş olacağımdan kira vb. bazı giderlerim de kalmayacak.

2- Diğer seçeneğim ise, borçla borç ödenmez deyip, kimseden 100 tl bile olsa el borcu almayı geçelim, bankalardan da 1 tl bile kredi almayacağım. TÜm el borçlularımla onlara geri ödeme yapabilecek duruma gelene kadar -malesef- kötü olmayı (ki şükürler olsun asla kötü olmayacak, idare edecek insanlar, Allah hepsinden razı olsun) göze alıp sadece ve sadece banka ve senetli ödemelerimi yapıp bitireceğim. Akabinde her ay maaşımın %50'sini her ay bir alacaklıma olmak üzere ödemeye başlayıp, üçer dörder aylık döngüyle 1,5 sene gibi bir sürede el borçlarımı bitireceğim. Tüm bunlar bittikten sonra da geriye kalan kyk vb. taksitlerimi ödemeye başlayacağım. Hatta konuyu eşime açıp, birlikte hesap kitap yapıp, şartları sağlayabiliyorsak ben maaşımın %100'ü ile borçlarımı ödeyeceğim. Eşimin maaşı ile geçime devam edeceğiz.


Birinci senaryo sosyal ilişkilerimi, psikolojimi, hatta cebimde nakit kalması dolayısıyla günlük hayatımı olumlu etkileyecek. Gelir-gider dengesine göre yapılabilirliği de olduğu için bundan yanayım. Çek krediyi, istisnasız her yere ver. Böyle bir sürü ödeme yapacağına maaşını yarım say, öyle yaşa. 2-3 senede sıfır lüks, hatta sıfıra yakın tüketim, sıfır borçlanma ile erisin gitsin, bitsin diyorum. Ama borçla borç kapanmaz prensibi bu durumda geçerli mi onu bilemiyorum. Bu konuda vereceğiniz fikirler benim için çok önemli. Eğer şartlar gerçekten senin dediğin gibiyse borçla borç kapanmaz prensibi senin için geçerli değil. En fazla birazz daha gereksiz faiz ödemiş birisi olursun ama borçlarından kurtulursun derseniz kendimi bu şartlara hazırlayacağım. Yapacağım birkaç hamleyle, en geç yaz sonuna doğru, belki yaz ortası kredi çekebilir duruma getirmiş olacağım gibi görünüyor.

Ne diyorsunuz?

Not: En geç Şubat'ta bir devlet kurumunda göreve başlıyorum. Güvenlik soruşturmasını bekliyorum. Eli kulağında, geldi gelecek. Bugün bile işbaşı yapabilirsin deseelr sürpriz olmaz. Bu yeni işle beraber maaşım iki katına çıkıyor. En büyük dayanağım bu.

Edit: Kredi kartı borcum yok. Hiç kredi kartım olmadı. Ana parası 15 bin olan bir kredim var, aylık ödemesi 550 tl. İcralık olan 4+2 bin borcum var. Kyk borcum var. 12 taksidi kalmış, 1500 taksitli bir borcum var. Kalanı el borcu (6000 + 4000 + 7000 + 13000 + 3,500 + 2000 + 1500 + 1000 tl).



edit 2: Arakdaşlar, sizleri sık sık açtığım bu duyurularla bunalttıysam özür dilerim. Çok yakın bir arkadaşım dışında gerçek hayatta kimse bilmiyor durumu. Buraya yazdıkça hem sizlerden fikir alıyor, hem de biraz içimi dökmüş oluyorum.

Cidden rahatsızlık vermeye başladıysam ara vereyim bir süre?

Hiç tanımadığınız birini bile acaba ne yaptı diye düşünen çok güzel insanlarsınız. Herkese özelden teşekkürlerimi ileteceğim birazdan.

 
Borç borçla ödenmiyor. Bu kadar borçlanmanın sebebi önemli, eğer otokontrolu zayıf olmandan ve kazandığından fazla harcamandan kaynaklı borçlarsa maalesef borcu borçla ödeyemez aksine daha da çok borçlanırsın.

Ama mevcut borçlar bir aksilik (sağlık sorunu, hesapta olmayan büyük bir ödeme vb) sebebiyle oluştuysa o zaman ikinci seçenek daha anlamlı olabilir.
  • lordoz  (17.01.19 13:04:43) 
Öncelikle ekonomik planlamanı yaparken hataya düşmemen için aklıma gelen bir uyarım olacak, devlet kurumlarının bazılarında (belki de hepsi) lojmanlar bilâ-bedel verilmiyor. Kaldığımız lojmana o zamanki piyasanın 2/3 sayılacak miktarda kira veriyorduk.

Önündeki çözümleri siyah ve beyaz olarak görme, gri alanı da düşün. Faizler çok yüksek seviyelerde şu an. Nakit akışının rahatlamasını düşünürken bir yandan da 3 sene sonra cebindeki birikecek miktarı da düşün. Rahatlık açısından borçların tek bir yere olması kulağa güzel gelse de, süreye yayıp taksit tutarlarını o kadar düşürmene gerek var mı onu da düşün. Belki de mevcut borcunun miktarının % 60 'ını krediyle çekip ödesen bu sana oldukça yeterli hareket alanı sağlayacak.
  • okumayi sevmeyen okur  (17.01.19 13:29:22 ~ 13:30:25) 
@okumayi sevmeyen okur, su an kira esimin maasindan ondendigi icin, kira bedelinden kurtulma hususunu maasimin tamamini borçlara ayırdığım zaman esimin maasinin da bütününun gecimimkz için kalacagini belirtmek icin yazdim. Lojman bedelimiz 315 tl imis.

Bu arada, birinci dereceden yakinim olan iki alacaklimin borcunu baska bir sekilde halletme imkanim olacagi icin kredi cekebilip tek cati altina topladığım zaman ortalama tum borcumun %60-70 civarıni krediye bağlamış olacağım. Dediginiz gibi olacak durum aslinda.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (17.01.19 13:38:20) 
açıkçası çok bir fikrim yok bu konularda. inan bugün seni düşündüm ne yaptı acaba diye.
borcuna sahip çıkıp ödemek için bu kadar gayret göstermeni de taktir ediyorum.
umarım en kısa zamanda bu sorunları geride bırakırsın. hani olur da dualarım kabul olursa diye araya seni de sıkıştıracağım :)
  • a340  (17.01.19 13:44:59) 
Arakdaşlar, sizleri sık sık açtığım bu duyurularla bunalttıysam özür dilerim. Çok yakın bir arkadaşım dışında gerçek hayatta kimse bilmiyor durumu. Buraya yazdıkça hem sizlerden fikir alıyor, hem de biraz içimi dökmüş oluyorum.

Cidden rahatsızlık vermeye başladıysam ara vereyim bir süre?

Hiç tanımadığınız birini bile acaba ne yaptı diye düşünen çok güzel insanlarsınız. Herkese özelden teşekkürlerimi ileteceğim birazdan.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (17.01.19 13:58:34 ~ 13:59:46) 
dün akşam duyuruda takılırken benim de aklımdan geçmiştiniz. kredinin faizi sağlayacağı psikolojik rahatlığa değecek kadarsa (bunun kararını ancak siz verirsiniz) kredi diyorum ben de. çabucak hallolur umarım.


  • bxgx  (17.01.19 14:13:24) 
1. seçenek.
elden aldıklarını kapatırsan, sıkıştığında tekrar almaya da yüzün olur hem.

  • re noreno  (17.01.19 14:15:40) 
bence borç borçla ödenmez. çekeceğin kredinin faizi de var. o da üstüne eklenecek. umarım her şey yolunda gider ama ya bahsettiğin iş yolunda gitmezse, farklı şeyler çıkarsa. her duruma karşı geçerliliği olan bir plan olmalı. elden aldığın borçlular yakana yapışmıyorsa aciliyet sıralaması yapıp, krediye bulaşmadan ödemek bence daha mantıklı.


  • scudman1  (17.01.19 14:18:16) 
Eğer otokontrolünüz sağlamsa 1. Seçenek. Ama kontrolü sağlayıp bunlar haricinde borçlanacak duruma düşmemeniz gerekir. Yoksa durum daha vahim hale gelir.


  • mithrilfender  (17.01.19 14:21:57) 
Kredi çıkmaz size malesef, eski duyurularınızda avukatlık olduğunuzu belirtmiştiniz ona istinaden diyorum. Eğer kredi imkanınız varsa krediyle halledin. Ardından olabildiğince erken ödeyin çıksın aradan. Borçsuz yaşamaya çalışın daha sonrasında imkanı yok borçlanmazsınız daha.


  • Boris  (17.01.19 15:04:39) 
kredi kartiniz olmadigi icin ve kesinlikle kullanmamak sartiyla (borclar bitene kadar ne siz ne esiniz) ben 1 diyorum. kafaniz rahat eder. kimseyi zor duruma dusurmemis olursunuz, sonucta ekonomi belli, belki insanlar alip parasini euro dolar yapacak vs. ama 1. secenekten sonra kesinlikle kredi karti kullanmamak ve borclanmamak cok onemli. yoksa tekrar daha da fazla borca girersiniz.


  • kassiopeia  (17.01.19 15:32:51) 
çok net 2. borcu borçla ödemeye kalkarsanız o borcu da borçla öder döngüye girersiniz. artık başkasından borç alabileceğiniz fikrini kafanızdan atın.


  • babilbaligi  (17.01.19 15:46:33) 
şimdi yazmayım yazmayım dedim duramadım. sen şimdi kredi çekip borç ödeyince borç ödenmiş mi oluyor? öyle yapacağına kredi öder gibi borçlarını ödesene. 2yi 1 gibi yap.

not: ayrıca kredi faizlerinden haberin varmı? bir 30 bin ceksen 60 bin ödersin. geçmiş olsun.
  • sizofren06  (17.01.19 15:48:27 ~ 16:58:10) 
Ben de bu yollardan çok uzun yıllar geçmiş biri olarak; 1. seçenek diyorum.

icralık olmuş borçların varmış; elden alınan borçlar uçmuş gitmiş. Nerden baksan 30 bin liralık bir kredi çekmen gerekecek. 18-20 aylık çekersen hem görece hızlı bitmiş olur hem de bu tüm dağınık borçların ağırlığından kurtulmuş olursun.

evet bu 18-20 ay boyunca beklenmeyen harcamalar çıkacak elbet; ama bu süre içinde asgaride yaşamayı başarabilirsen ve çıkacak harcamaları ya öteleyebilir ya da minimumda tutarsan sonrasında rahata kavuşursun. ve bunu gönülden isterim.
  • ninotevtidze  (17.01.19 16:45:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.