[]

İnsanımız neden böyle?

İşsizliğin, kederin ve parasızlığın dibindeyim.
Son olarak kısıtlı çevremi bu yağmurlu soğuk kış gününde ziyaret etmek istedim.
Bir arkadaşımın yanına uğradım, çalıştığı yer yeni şube açmış ve o şubeye geçiş yapmış. Oturduk biraz konuştuk ama nasıl seviniyor. Heyecanla anlatıyor işte palet palet mal sattık, 30 kişi yetişemedik şöyle oldu böyle oldu bilmem ne. Sonra da yorulduk ama değdi, iki haftadır full(8-22) çalışıyoruz dedi. Hayır ne mesai parası alabiliyor ne de izin verecekler. Haftalık izinleri de yalan oldu. Ben de durumu anlattım istersen buraya başvur dedi ama midem bulandı. Böyle insanların yanında isteseler de çalışmam.

Niçin insanımız böyle kendisi milyarlar kazanmış gibi seviniyor?
Niçin bir kişi çıkıp ulan siz paranın belini kırıyorsunuz diye biz hamallık ediyoruz demiyor?
Niçin hakkını kimse aramıyor?


Aklımı yitirmek üzereyim. Paranın, eksi hesapların, kredi kartlarının dibini görmeme ramak kaldı. Böyle insanları görünce ayrıca üzülüyorum.

 
Kendine bakınca anlaman lazım. Sen işsizsin söylediğine göre. Karşındaki kişinin işi var çalışıyor ve işler yolunda olduğu için işini kaybetmesi sözkonusu değil. Belki çok kazanmıyor ama en azından yaptığı işten mutlu anlattığına göre.

E ekmek aslanın ağzında. Adam ölmediği için açlıktan kırılmadığı için mutlu. İnsanımız hiç bolluk görmedi ki, ezelden beri gariban ve ufak tefek şeylere seviniyor. Kötü bir özellik diyemem.
  • bos gezenin bos ustasi  (16.01.19 01:32:09) 
bırak bari o kadar mesaiye rağmen (ekstra kazanmıyor, sosyal hayat kalmıyor olmasına karşın) mutluysa, mutlu kalsın.
hakkını arayan bir kenara iş arayan bile bulamıyor, ortalık kırılıyor kendin biliyorsun.

  • niye ama  (16.01.19 01:36:29) 
Is yerinin amaci var olup, ayakta kalip para kazanmak.

Iscinin amaci birilerinin isini yapıp para kazanmak.

Win & win

Not:artik isyerleri normal sartlarda ayakta kalamiyor. Ancak isleri bu kadar yolinda giden, gece saatlerine kadar is yoğunluğu olanlar ayakta kalabiliyor. Eskiden bu tempo zengin ededdi, simdi yok olmamak icim bu tempoyu gerektirecek kadar is lazim.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (16.01.19 02:24:34) 
ben sana hak veriyorum.
çalıştıgı firmanın işlerinin iyi olmasına sevinmesini anlıyorum, ama bazıları kendi malıymış gibi seviniyor. sözlükte bununla ilgili bir başlık ve bir sürü entry vardı her görüşten, başlığı hatırlayamadım ama
beyaz yakalıda üç kuruş kazandığı işyerini aşırı sahiplenme durumu var, yeni mezun olup işten çok zevk alma ve patronun gazı ve uyduruk ünvanlar birleşince böyle bir durum oluyor. 30 yaşını geçince bu ortadan kalkıyor.
senin olayın ise bunun tam tersi. senin durumun da pek normal görünmüyor. bir şekilde para kazanmalısın. çok düşünme böyle şeyleri.
  • dafuq  (16.01.19 02:30:03) 
@deveyi diken adamin ta kendisi, adamlar bilmem kaçıncı şubeyi açmış ve bugün satın almadan gelenlerin konuşmasına şahit oldum kısaca para basıyoruz diyorlardı. Bunlar kazanmıyorsa sade esnaflar intihar falan etsin. Bu kadar da abartmayın.


  • zaman  (16.01.19 02:32:06) 
Normal koşullarda bilmiyorum ama şu son durumda sevinmeleri gayet normal bence. Birçok işyeri iflas bayrağı çekerken işlerinin yoğun olması hem şu an hem de yakın gelecekte ekmek kapılarının olacağı anlamına geliyor.


  • atsız karınca  (16.01.19 02:41:57) 
Toplumun alt-orta sınıfında çokça görebilirsin bu bakış açısını. Temelde kültürel ve sınıfsal bir durum olsa da, ülkedeki işsizlik bunu tetikliyor. Çevremde de görüyorum ve kendileri üniversite mezunu olsalar bile, ebeveynleri üniversite mezunu olmayan kişilerde çok oluyor bu bakış açısı. Sanırım yetiştirilme şekli bu kişilerde bir çeşit öğrenilmiş çaresizlik hissi yaratıyor. Tabi bunu kırıp, daha iyi bir iş ve hayat için çabalamak da zor geliyor.

Arkadaşınız nasıl kalifiye bir insan olunabileceğini aslında biliyor. Misal ingilizce bilmek çoğu meslekte aranan bir özellik. Neden ingilizce öğrenmeye çalışmıyorsun diye sorduğunuzda, size türlü bahaneler sıralayacaktır. Zaman yok, para mı ayırabiliyorum veya o iş öyle olmuyor gibi laflar edecektir. Halihazırdaki bilgi ve tecrübesiyle daha iyi bir iş bulamayacağını düşünüyor ve haklı da.
  • the coon  (16.01.19 04:12:14) 
bana kalırsa kimseyi böyle yargılamamak gerek,
belki senin bilmediğin bakması gereken insanlar var ve o kısıtlı alacağını hala alabildiği için mutlu hissediyor kendini.
bu ayda aç kalmadık diye.
belki işsiz kalıcaz hatun çekip gidicek diye korkuyor. bilemezsin yani.
  • dedim dedim de kime dedim  (16.01.19 05:31:05) 
inanmak önemli.sen sıkıntın olmadığını düşünüyorsan sıkıntın yoktur. inanmak inanmışlık çok önemli.


  • mikahakkinen  (16.01.19 10:33:56) 
Abartmayin arkadas. Bildim bileli bu kazanmiyoz, ticarete para yok, karnimizi zor doyuruyoz muhabbeti doner durur.
Ekononminin berbat durumda olmasina ragmen gayet de saglamda olan bir dunya kucuk ve orta isletme var, catir catir kazaniyorlar. Bunlarin hepsi ihracatci da degil bak, ic piyasa haril haril calisip kayda deger tahsilat sorunu da yasamayan tuzu kuru bir suru firma var, goruyoruz bunlari is hayatinda gozumuzle.

Isyerleri normal sartlarda ayakta kalamiyor, olumune yardirarak anca tutunuyorlar falan, abartmayin bu kadar.


Duyuruyu acan arkadasin bahsettigi tipleri keriz olarak goruyorum. Bilmem kac tane sube actik diye sevinen (prim falan da almayan) adam afedersiniz maldir benim gozumde, gaflettedir. Motivasyon iyi bir sey de boyle anlamsiz motivasyonla hayal dunyasinda mutlu olmak sacma geliyor bana. Tuttugu takim kupa alinca cocugu Harvard kazanmis gibi sevinenlerden bir farki yok gozumde.
Bana yaramayan kilisenin papazini... demis adam bak, hakli bence.
"Bilmem kac tane sube actik" derken bizli konusmak nasil gaflettir, sizin subeniz mi:)
Patronluga olum, yasasin isci sinifinin yukselisi falan demiyorum da bildigin enayilik bu kisaca.
Bir parcasi olmadigin grup icin "biz su kadar sube actik" diye sevinecegine "onlar" sube aciyor buyurken ben neden buyuyemiyorum diye kendine sormak lazim. Daha iyi bir hayat icin ne yapabilirim diye.
  • stavro  (16.01.19 11:37:28 ~ 11:40:12) 
belki prim aliyordur siizn haberiniz yoktur. ya da belki kendisine soz verilmistir bu sube su kadar satarsa maasinda su kadar iyilestirme olacak gibisinden.
isi sahiplenmek kotu bir sey degil bu arada bence, ama atomu parcalamiyoruz, hayat kurtarmiyoruz bir tacir icin calisiyoruz sonucta, cok abartmamak lazim.

  • kassiopeia  (16.01.19 11:41:34) 
Bence cevap sorunun içinde gizli!


  • etna  (16.01.19 21:30:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.