[]

Duyduğunuz veya tanık olduğunuz vahşetleri atlatabiliyor musunuz?

Duyduğum veya tanık olduğum vahşetleri aklımdan çıkaramıyorum. Ağır geliyorlar. Aralıklı olarak zihnime saplanıyorlar bazen. Bunları unutmak gerekir, yokmuş gibi davranmak gerekir demiyorum. Hatta bunu doğru bulmuyorum. Ama bazıları beni çok sarsıyor.

Siz neler yapıyorsunuz vahşet anlarının yükünü hafifletmek için?


 
dünyanın her yerinde şu an itibariyle vahşet olaylarının/durumlarının yaşandığı. geçmişti de yaşanmış olduğu ve gelecekte de yaşanacağı. bunlara karşılık birey olarak benim sınırlı bir gücümün olduğu; bunu hatırlatıyorum kendime ancak bu şekilde devam edebiliyorum.


  • jimjim  (15.01.19 17:25:29) 
Kolay cikmiyor aklimdan benim de. Ben kucukken bizim orada bir cinayet olayi olmustu sokak ortasinda. Ben olayi gormedim ama arkadasimin suratina domates atmak icin elimde domatesle onu kovalarken o sokaga girmistik ve olayin hemen sonrasi kargasayi gordum, kadinin biri cigliklar atiyordu artik esimi olduruldu cocugu mu neyse. Onu epey sure atlatamamistim kadinin halini gorunce mesela.

Zaten dogustan bir ignore ozelligimiz var dogru kabul etsek de etmesek de, yoksa cildiriiz.
  • stavro  (15.01.19 17:30:10) 
Valla ben atlatılmaması/ unutulmaması gerektiği kanaatindeyim. Hatta belli aralıklarla hafızanın tazelenmesi gerektiğini düşünüyorum ne kadar acı verici olsa bile. Çünkü zihin bunu unutunca/ atlatınca bunu normal sayabiliyor ve karşılaşmanın olduğu olası durumlarda pasif bir tavır sergileyebiliyor. Bizi hayvandan ayıran nokta da bu bence bilinç- idrak ve eylem. Ancak günümüz insanının vicdani sorumluluk ve harekete geçme noktasında ne kadar aktif bir tavır sergilediği konusu da ayrı bir tartışma konusu. Hatta şöyle bir eleştiri gelebilir eski insanlar ne kadar sorumluydu ki? Ancak bu konuda da çok bir veri yok elimizde. Sanırım insanlığın büyük çoğunluğu kafayı kuma gömme modunda, daha az acı verdiğini düşündüğü için. Bu da bir noktada anlaşılabilir geliyor. İnsan olmak çok ağır cidden.


  • Amaranta ursula  (15.01.19 17:34:58) 
İnsan doğası her şeyi yeterince açıklıyor. Ve vahşeti çok rahat rasyonelize edebildiğim için kendime açıklayabiliyorum durumu.

Katkımla düzelebilecek ya da iyileştirilebilecek bir durumsa kesinlikle müdahele ederim. Değilse de insanoğlu dünyada var oldukça varlığını sürdürecek diğer birçok şey gibi hayatın içinden gelir.
  • levent bilgen  (15.01.19 17:35:59) 
Dua ediyorum o anılarla yaşamayı öğrenmek için. Işe yarıyor. Makul bir açıklaması vardır elbet.


  • farabi  (15.01.19 18:02:42) 
Alışma ve uyum sağlama gibi süreçler olmadan sağlıklı yaşantılar biriktiremeyiz diye düşünüyorum. Olaylara fazla maruz kalmaktan kanıksamak ayrı psikolojinin sağlıklı kalabilmesi için alışma tutumu geliştirmesi apayrı şeyler.

Ankara patlamalarında yaralanmış ve sınıf arkadaşımı kaybetmiş bir insan olarak o şehirde 1 yılım kabus gibi geçti. Yapamadım ve şehir değiştirmek zorunda kaldım ve travmatik olarak her yere aşırı hızlı yürümek gibi bir alışkanlık edindim. Arkadaşım aklıma geldikçe düşünmemeye çalışıyorum, konudan kaçıyorum. Düşünmemek, konunun üstüne gitmeye göre çok daha iyi hissettiriyor. Hayvan katliamlarına da sizin gibi aşırı tepki veriyorum mesela, günlerce depresif gezip bazen ağlıyorum kaldıramayıp. O yüzden hiç o tarz haberlere tıklamıyor, maruz kalmıyorum. Derinden sarsıyorsa kaçınılmalı diye düşünüyorum.
  • landho  (15.01.19 18:11:57) 
Ben hemen unutuyorum ama tabi derinlerde kalıyordur. Onu göremiyorum. Sanırım evham olarak geri dönüşleri oluyor bende. Dua etmek beni rahatlatıyor. Güzel şeylere yöneliyorum, edebiyat okuyorum ince ruhların da bolca olduğunu görmek ferahlık veriyor.


  • for day to break  (15.01.19 18:23:49) 
hiç umursamam, özellikle son zamanlarda bu skill'imi bayağı güçlendirdm.


  • dox  (15.01.19 18:34:52) 
Atlatamıyorum. Daha birkaç gün önce aklıma ve gözümün önüne Sakarya'da patileri kesilen o masum bebek gelince hüngür hüngür ağladım.


  • ms brownstone  (15.01.19 19:48:48) 
Benim derdim bana yetiyor.


  • [GODDARD]  (15.01.19 19:56:57) 
orta doğuda yaşıyoruz, atlatmayıp napıcaz?


  • denek hayatım  (15.01.19 23:24:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.