[]

Kiralik evden ayrılma

Eylül ayında sözleşmesi otomatik yenilenmiş olan evimden çıkmak istiyorum. Ev sahibi yeni kiracı bulamazsa ne kadar süre kira ödemem gerekebilir? Kanunda makul süre gibi bir ifade var ama ortalama ne kadar olur merak ediyorum. yakin bir zamanda bu durumla karşılaşmış olan var mı? Teşekkürler




 
Ev sahibi yeni kiracı bulana kadar veya sözleşme süresi bitene kadar. Hangisi önce gelirse.

1 ay önceden haber verirseniz ev sahipleri genelde anlayışlı davranırlar. Geçerli bir sebebiniz varsa elbette.
  • Abdurrahman  (14.01.19 14:31:03 ~ 14:31:42) 
yeni kiracı bulana kadar kira ödemek diye bir şey yok, kim çıkartıyor bunları? 1 ay öncesinden haber verin çıkın. ya da bugün hemen çıkacağım derseniz de, ekstra 1 kira daha ödersiniz.


  • co2s2  (14.01.19 14:35:56) 
@Co2s2

Bende sizin gibi biliyorum aslında ama tamamini ödemek gerek diyenlerde var kanun makul bir süre demesine rağmen. Bu makul süreyi mahkeme belirlemek dueumunda kalabiliyor sanırım, eğer anlaşmazlık yaşayan olursa. Bu yöntemi deneyimlemis olan var mı acaba?
  • Notts  (14.01.19 14:41:49 ~ 14:42:13) 
bilmediğiniz konularda neden sallıyorsunuz anlama mümkün değil.

''Ev sahibi yeni kiracı bulana kadar veya sözleşme süresi bitene kadar. Hangisi önce gelirse.''

böyle birşey yok direk yalan söylemiş arkadaş. istediğiniz zaman çıkabilirsiniz. ama etik olarak en azından 1 ay öncesinde söyleyip çıkmak daha iyi tabi.
  • t joe  (14.01.19 15:03:41) 
@t joe:

Borçlar Kanunu Madde 325: Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.
  • Abdurrahman  (14.01.19 15:23:22) 
ne yazık ki hiçbiri. aynı şekilde evden çıkmış biri olarak öncelikle bunun evsahibinizin tepkisiyle alakalı olduğunu söylemeliyim. yani sizinle anlaşmaya yanaşıp yanaşmayacağına bağlı. ortada bir sözleşme var. sözleşme şartları tarafları bağlar. bu nedenle kafanıza göre evden çıkamazsınız. yani çıkarsınız ama yaptırımı olur.

eğer ev sahibi ile anlaşamazsanız yazılı olarak evi boşalttığınızı belirtmeniz gerekli. bunu noter kanalıyla evsahibine yollarsınız. evin boşalltığınız zamanki durumu ile ilgili tutanak tutarsınız şahitlerle. ev sahibiniz size dava açar. mahkeme bilirkişi atar ve evin bulunduğu bölgede yeniden kiralama için gereken ortalama süre hesaplanır. buna göre hem mahkemenin belirlediği süre için kira ve aidat giderlerini hem de davacının avukatlık masrafları ödersiniz.

eğer haklı (yani evin yaşanamaz durumda olması gibi) bir sebebiniz varsa bunu ev sahibine bildirip düzeltmesini istersiniz. makul bir süre içinde (sanırım 15 gün) çözülmezse aynı şekilde evi boşaltabilirsiniz. bu sefer mahkeme sizi haklı bulacaktır.

yani haklı bir sebebiniz yok ise ev sahibiniz dava açar ve o parayı sizden alır.

makul süre genellikle 2-3 aydır. bu süre evin bulunduğu bölge, evin görece durumu, mevsim şartları vb. sebeplerle değişiklik gösterir. mahkeme bu tespiti bölgedeki emlakçılardan bilgi alarak yapar.

ben üstelik de haklı olma ihtimalim de varken bu riske girmeyip anlaşmayı zorladım. ev sahibi yanaşmadığı için çok zor oldu ve en sonunda üç aylık kira ve aidat ödedim. emin olun bu süreçte hem avukat olan yakınımla hem de sulh cezadaki yakınımla görüştüm ve bu sonuca vardım.

umarım ev sahibiniz anlayışlıdır. en makul seçenek üzerinde anlaşmaya çalışmanızı tavsiye ederim. evi boşaltınca da anahtarı tutanak ile teslim etmenizi öneririm.

çok uzattım kusura bakmayın. ama benzer durumu yaşayan olursa buradan faydalanır belki diye yazdım.

kolaylıklar dilerim.
  • görünmezkaza  (14.01.19 15:48:54) 
istediğin zaman çıkabilirsin diye bir şey yok asıl. makul süre çok belirgin olmasa da öyle ocak 25'inde haber verip şubat 10'unda falan çıkamazsın. ev sahibiyle konuşup iyi niyetine bırakacaksın. ben 1 ay sonra çıkıyorum dediğimde eski ev sahibim çok anlayışlı davranmıştı.


  • himmet dayi  (14.01.19 15:58:16) 
ben de bir ay önceden haber vermiştim. Yerime gelecek kiracıyı da kendim bulmuştum.


  • geçerkenugradım  (14.01.19 16:02:58) 
Benim kombi değişmesi gerekiyordu,zorunluluktu.Evsahibi değişmem dedi.Ben de 15 güne çıkıyorum o zaman dedim.Noterden tahliye kağıdı gönderdim şu gün çıkıcam diye.Ve çıktım depozitomu alıp.Şöyle de bi durum var.Evsahibi kiracı bulamıyor da biz de istediğimiz gibi kiralık ev bulamıyoruz.Bulsak ta kimse bir ay evinizi size ayırmaz.Dolayısıyla ev bulmadan da çıkılamayacağından ,makul süre kiracı açısından da değerlendirilmeli.


  • arenas  (14.01.19 16:45:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.