[]

Aseksüel olduğum için gördüğüm toplum baskısıyla nasıl başa çıkabilirim?

Biliyorum, aseksüellerin internette pek çok beynelmilel forumda bir araya geldiklerini; ama Türk toplumunda bambaşka bir norm yapısı olduğu ve özel hayata dair, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek baskılar bu ülkeye özgü olduğu için Ekşi Duyuru'ya sormak istedim.

Doğuştan aseksüelim. Bir travma sonrası olmadı yani, hiçbir cinse en ufak bir ilgim yok. Ayrıca ne kadın ruhu taşıyorum ne de erkek.

Buna ek olarak aromantiğim. Hiç kimseye aşık olmadım.

Dolayısıyla çok dikkat çekiyorum. Etrafımdaki herkes: "Evlenmeyecek misin, sevgilin yok mu? Ne zaman düğün?" diye sıkıştırıp duruyor. Nasıl cevap vereceğimi şaşırdım artık! Belki eşcinseller kadar baskı görmüyorumdur ama neredeyse ona yakın bir toplumsal ayıplanma batağına düştüm. Ben hiç ilişkiye girmeden ve hiç sevgili edinmeden yaşamaktan SON DERECE MEMNUNUM ama başka insanlar, ne hadlerineyse, memnun değiller ve beni zorlayıp duruyorlar.

Biriyle birlikte olmak, benim asla katlanamayacağım bir durum. Seks yapmayı denesem sanırım kusarım. Öpüşemem bile! İğreniyorum, şöyle düşünün: Dışkı yeme düşüncesi nasıl iğrenç geliyorsa, bir aseksüel olarak seks düşüncesi de benim için tıpkı öyle tiksinti duyguları uyandırıyor. Bunu seksi hor görmek veya diğerlerini aşağılamak için demiyorum, sadece içinde bulunduğum durumun anlaşılması için belirtiyorum. Hiçbir romantik ve erotik güdüm yok.

Baskıcı, meraklı insanlara ne diyeceğimi bilemiyorum, cinsel yönelimimin farklı olduğunu açıklamaya korkuyorum. İnsanlara dedikodu malzemesi olma fikri beni çok ürkütüyor çünkü... Ha, bu yalnızlığımla zaten yeterince dedikodu malzemesi oluyorum da bir de arkamdan insanların aseksüelliğim hakkında atıp tutmasını göze alamam. Yalnızlığıma bile kafayı takıp beni her fırsatta eleştiren yığınlar, "gerçek ben"i bilseler kim bilir ne pis dedikodular yaparlar...

Ne yapılır, bu baskı nasıl aşılır sizce? Ne yapayım da atlatayım bu insanları? Ölene kadar insanlara bahane sunmakla uğraşacağımı düşündükçe yıpranıyorum.

 
çok ilginç, ben bu kadar baskı olacağını ve rahatsız edileceğini hiç düşünmezdim. ama türk toplumu böyle başkasının işine karışmayı çok seviyoruz. eğer imkan varsa başka bir ülkede yaşamak en temiz çözüm aslında.

heteroseksüel olarak aslında iğrenç gelmesini anlayabiliyorum ve hormonların-beynimizin bize nasıl oyun oynadığını biraz da olsa görebiliyorum.
  • orpheus  (13.01.19 18:51:23 ~ 18:54:02) 
Bu tip sorular cinsel yönelimden bağımsız yöneltilir insanlara. Çünkü kimse ne yazık ki kişinin kendi içinde oluşturduğu düşünce yapısını göz önüne almayı bilmiyor. Belki çok ciddi bir travma yaşadığı için insan ilişkisi kuramıyordur ve bu soruyu duyunca travmaları tekrar yaşıyordur. Bunu düşünen yok. Aynı şekilde çocuk sahibi olamayan çiftlere ısrarla "ne zaman çocuk yapacaksınız?" diye sormak gibi. İnsanların sorunları ve aldıkları bazı kararlar olabileceği akıllarına gelmiyor. Tek düşündükleri şey kendi çekirdek ortamları içerisinde dedikodu malzemesi çıkarabilmek. Yoksa sizin evlenmenizin onlara kazandıracağı ne olabilir ki?

Toplum baskısı değil bence. Toplum duyarsızlığı bu. Bana da soruyorlar ne zaman evleneceğimi. Yok öyle bir dünya deyip geçiyorum. Sanki belli bir seviyeye gelince herkesin aynı şeyi yapması gerekiyormuş gibi bir hayat yaşıyorlar. Hakikaten dozunu aştıklarını düşündüğüm vakit açık sözlü bir şekilde "Size ne?" diyebiliyorum. Tavsiye ederim. Bu tip saçma sapan muhabbetlerle muhatap olmaktansa etrafımdaki herkesin bu konudan vazgeçmesini talep etmek ve gerekirse iletişimi kesmek çok daha mantıklı ve psikolojik açıdan çok daha sağlıklı oluyor.
  • desdenova34  (13.01.19 18:58:43) 
en iyisi, gönlüme göre birini bulamadım, kapattım o defteri deyip kapatmak. heteroseksüel yalnız insanlar üzerinde bile aşırı baskı varken, sizin kendinizi ifade edebilmeniz pek mümkün değil. o yüzden he deyip geçin.


  • j lithium  (13.01.19 18:58:56) 
Ne zaman evleneceksin diye soranlara karısından/kocasından boşanmasını bekliyorum de. Sorular azalacaktır.


  • dieselsingle2  (13.01.19 19:01:40) 
j lithium'a katılıyorum.
Bence dünyanın neresine giderseniz gidin aynı tepkiyi alırsınız. Sevgilim olmadığı zamanlar, hoşlandığım biri de yoksa insanlar bunun altında bir şey arıyor; "Nasıl ya, nasıl sevgilin olamaz? Bir sorunun mu var? Lezbiyen misin?", bu soruları soranlar hep yabancıydı.

  • gelmeistemem  (13.01.19 19:06:43) 
Baski altinda olmayi anliyorum cunku cahil insanlar baskasinin kiminle iliskisi olduguna karistiklari gibi kiminle iliskisi olmadigina da karisirlar.

Veganlara hic ses cikarmazlar saniyordum cunku bir sey yemiyorlar demi? Mantik oyle. Yok illa bizim gibi yesinler, senin durumda da bizim gibi sevissinler... onlari durduramazsin. Uzaklas.
  • Traveller  (13.01.19 19:09:12) 
Kendin gibi bir karşı cins bul, arada takılın gezin, anlasirsaniz evkenirsiniz de. Gerci bu sefer de çocuk diye diretirler..
O değil de acayip boş zamanin oluyordur. Neyle vakit geciriyorsun?

  • herhaltibiliyoring  (13.01.19 19:18:17) 
J lithium +1

Kimseye bir şey açıklamak zorunda değilsin.
  • farabi  (13.01.19 19:25:45) 
pek bir cevabi yok sanirim ama, tassaga sarmak dedigimiz yontem en etkili yontem sanirim. siz sorular karsinida mahcup ya da zayif gorunurseniz uzerinize gelmeye devam ederler. boyle iyi oldugunuzu belli edin, gulumseyin, makara yapin, etraf it hergele dolu deyin bulamadik zengin bir koca valla (hatun veya) diyebilirsiniz. cinsel yoneliminizi kimseye acmak zorunda degilsiniz, zamanla yakin buldugunuz insanlara cinselligin sizin icin onemsizligini paylasabilirsiniz.


  • tresrichesheures  (13.01.19 19:28:48) 
Ben şu an hatırlamadığınız bir trawma yaşadığınızı düşünüyorum. Zira insan neden aseksüel olduğunu saklar ki. Çoğu zaman neden evlenmediğimi soran arkadaşlara aseksüelim diyip savuşturuyorum.

Not: gerçek bu değil, tabi. Sadece bahane olarak bunu sunuyorum.


Bence insanlara bir açıklama yapmak istemiyorsanız yapmayın. Cool bir hava katar bu, hem.
  • eylul  (13.01.19 20:44:36) 
onlarin duymak istediklerini, anlayabileceklerini soyleyin, yol verin gecip gitsinler.
mesela "Evlenmeyecek misin, sevgilin yok mu? Ne zaman düğün?" gibi sorulara cevap olarak, duzgun birini bulamadim daha diye gecistir.
bu tur sorulari sana soran kisilerin ideolojilerini/inanclarini de bilmen onlara ne tur cevaplar vermen gerektigi konusunda sana kolaylik saglayacaktir.
dindar biri ise soran, kaderde ne yazmissa o olacak diyebilirsin. daha nasip degilmis demekki, de gecistir.

insanlarin kendilerinden farkli insanlari da kendilerine benzetmeye calismak gibi gereksiz bir davranislari var. maalesef.
toplumun ne dusundugu hicbir sekilde onemli degil. gormezden gelin onlari.
  • Leonardo~Da~Vinci  (13.01.19 20:51:20) 
tresriches'in dedigini demeye geldim; huzurlu durun, gerekirse kafalarini karistirin, gecin. "ay ne bileyim?", "kismet", "mucerredim", "su ara daha muhim islerim var", gibi cevaplar ve bazen kucuk yalanlarin cok sakincasi olmaz bence. insanlara isitmeye hazir olmadiklari seyleri zaten soylemeyin.

bulundugunuz ortamin egitim ve gorgu seviyesi arttikca bu sorular azalacaktir. caninizi sikmayin. biz sizi severiz.
  • e haliyle  (13.01.19 20:53:55) 
Cevaplari okumadim da erkeksen zaten bizim ulkede aseksuel olmak zorundasin. Bisey aciklamana gerek yokki, zaten zeks yapman icin hayvan gibi cabalaman tonla para harcaman lojistik islerini ayarlaman lazim. Sevgilisi olan erkek bile zeks yapamiyor ki.

Yani sen yalandan cabaliyormus gibi gozuksen zaten kimse bisey sormaz.

Kizsan zaten o kadar baski olmamasi lazim.
  • acemi  (13.01.19 22:27:30) 
Bir de erkeksen direkt bana kasar bi kiz bulun de. Zaten hepsi kosarak uzaklasacak.


  • acemi  (13.01.19 22:30:04 ~ 22:30:35) 
Escinseller baski gormuyor ki, sen cok daha fazla baski goruyorsundur sevgilin yok mu evlenmiyon mu falan. Homoseksuel adama kiz arkadasin yok mu olum bul bi tane yarin bir gun evlenmen lazim diye baski yapmazlar. Kendi halinde takiliyor escinseller kayseri'de falan yasamiyorsa.

Aseksuel oldugunu belli etme? Bence istesen belli etmezsin o kadar zor olmamali. Bulamadik birini de gec. Erkeksen aceminin dedigi gibi bana kiz bulsaniza taktigi bocek ilaci gibi yok eder hepsini.
  • stavro  (13.01.19 22:43:37 ~ 22:44:54) 
gay'im ben de, bi daha sormazlar.


  • selam  (16.01.19 21:48:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.