[]

duyuru mühendisleri toplanın - kombi bacasından verim analizi

aşağıda kombi bacası ile ilgili parça sorusunu görünce ben de kafama takılanları sorayım.

hermetik bir kombimiz var. yoğuşmalı değil, konvansiyonel kombi. çevredeki binalarda da bütün dairelerde aynı şekilde hermetik kombiler var (onların modelini bilemiyorum elbet, sadece bacalarını görüyorum).

şimdi hava buz gibi diyelim. evde olduğumuz sürece 45-50 derece aralığında yakıyoruz, evde yokken kapatıyoruz. sorulara gelelim:

1. bakıyorum alt komşunun bacasından gürül gürül duman (buhar?) çıkıyor. kendi bacama bakıyorum, neredeyse gözükmüyor. kombiyi köklüyorum, en sıcak ayarda suyu açıyorum, yine de o kadar duman çıkartamıyorum.

şimdi çıkması mı iyi, çıkmaması mı iyi? bu çıkan dumana bakarak kombinin verimi hakkında yorum yapabilir miyiz? (çok yakıyor ama az ısıtıyor, az yakıyor ama çok ısıtıyor vs. gibi)

2. aynı şekilde karşı apartmanda birinin bacasından bacağım kadar buz sarkıyor. demek ki su damlıyor ve orada donuyor. bazı bacalarda daha ufak buzlar var, kendi bacama bakıyorum, hiç buz yok.

aynı şekilde bacadan damlayan su miktarına bakarak kombinin verimi hakkında yorum yapabilir miyiz? damlaması mı iyi, damlamaması mı iyi?

 
sadece yoğuşmalı kombilerde su damlıyor galiba. birkaç sefer bizim kombidede buz oluşmuştu. normal kombide su gelmiyor bacadan anladığım kadarıyla. duman olayında da sanki aynı durum söz konusu. ama bundan emin değilim.

ek olarak ben evde olmadığımda bile kapatmıyorum. açıp kapatmanın daha fazla gaz harcadığını düşünenlerdenim.
  • sutlu nescafe  (13.01.19 15:10:50 ~ 15:13:22) 
evde olmadığımda kapatmamayı da denedik, daha az yakmadı. bina dışarıdan, bizim daire içeriden yalıtımlı. sabah kapatsak bile akşama kadar ev soğuyor ama buz gibi de olmuyor, çabuk ısınıyor. kapatmayıp bıraktığımız durum, her gün kapatıp açtığımızdan daha çok yakıyor.


  • kibritsuyu  (13.01.19 15:14:43 ~ 15:15:01) 
benim asıl amacım kombinin verimini hesaplamak değil. çıkan buharın, damlayan suyun bana bir gösterge olup olmadığı.

"bacasından su damlayan kombi daha iyi/kötü yakıyordur"
"bacadan ne kadar az/çok duman çıkarsa kombi o kadar iyi/kötü yakıyordur" gibi çıkarımlar yapabiliyor muyuz? kombi bacasından çıkan buhar, damlayan su bize bir şey anlatıyor mudur?

yani niye onun kombisi çok tüterken, benimki az tütüyor, niye onun bacasından su damlarken benimkinden damlamıyor?

hani mesela araba egzozuyla böyle çıkarımlar yapabiliyoruz. "siyah duman atıyorsa çiğ yakıt atıyor, benzininin tamamı yanmıyor, demek ki az hava alıyor" gibi çıkarımlar yapıyoruz. tıkalı hava filtresini değiştirip, ne bileyim bujileri ateşlemeyi falan ayarlayıp tam olarak yanmasını sağlıyoruz. kombide de böyle bir şey çıkarabiliyor muyuz?
  • kibritsuyu  (13.01.19 16:33:37 ~ 17:17:14) 
Ben de bu soruya cevap ariyorum. Ayni durum bende de var. Hic buhar yok, su da yok. Karsiya bakiyorum hem buhar var hem su(sarkit olmus)

edit: işte dışarıda hava cok sogukken siz de yüksek ısıda çalıştırırsanız buhar yapar falan diyorlar da, temel sebebi bu olsa da bizdekinin yapmamasının bir sebebi olmalı. 58'de çalışsa da yapmıyor.
  • floydian  (30.01.22 11:48:36 ~ 11:55:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.