[]

Evlenmiyoruz tamam. Yaşlanınca bize kim bakacak la? Cesedimizi kim bulacak?

Malum butonu arıyor gözleriniz biliyorum ama cidden kafama bu takılıyor. Evlenmedik diyelim ailenin tüm bireyleri de öldü. 60 yaşındayız, yalnızız, kedimiz olabilir, bi anda ateşimiz yükseldi hastalandık yatak döşek düştük. Evde kendi kendimize sürünerek geberip gidecez mi? Bu mudur?




 
huzur evi/bakım evinde kalıyoruz. istemiyorsak da tercihlerimizin sonuçlarına katlanıyoruz.


  • candide  (12.01.19 22:47:46) 
bu yüzden bir zaman sonra çoğunlukla evlenmeyi seçiyor insanlar zaten.


  • soso  (12.01.19 22:48:29) 
aile, arkadaş.

götü kaldırıp iki çorba kaynatmanın zorluğunu koskoca ömrü evli geçirmenin zorluğuyla bir tutmak en baştan saçma zaten.
  • Bruce  (12.01.19 22:48:47 ~ 22:49:06) 
Arkadaslarin olur. Bircok Batili ulkede ve Japonya'da durum boyle. Turkiye'ye tatile geliyorlar. Mutlular.


  • Traveller  (12.01.19 22:48:48) 
geçmişte ve şuanda yalnız yaşayanlar, dediğin durumda olanlar var. çözümleri de var. siz yaşlanıncaya kadar da teknoloji ve imkanların daha da gelişeceğini düşünürsek, pek kafaya takılması gereken bir durum değil bu yazdıklarınız.


  • MtKrt  (12.01.19 22:49:27) 
kedi beslersin cesedini yer :) ehehehe


  • herhaltibiliyoring  (12.01.19 22:51:43) 
Birçok Avrupa ülkesinde yaşadım. Mutlu olduklarını düşünmüyorum. Bazı ülkelerde evlere özel bakım servisleri var; gelip yemeğini, kişisel bakımını, ev temizliğini yapıyorlar, köpeğinin mamasını ve senin ilaçlarını veriyorlar. Zaten hemen hemen herkesin evcil hayvanı var, hem yalnızlıktan hem de sevgi ihtiyacından. Bazen vefat ettiklerinde kimsenin haberi olmuyor, eve bakım ekibi gelene kadar. Hiç de imrenilecek bir hayat değil ama şu an bizim ülkeye, akrabalara, eş dosta bakıyorum da, zaten çocuklar da çok bakmaya niyetli değil, üstüne para versen bile. Herkes "ben hayatımı yaşıcam, yaşlılarla uğraşamam" havasında.


  • atsız karınca  (12.01.19 22:52:07) 
zaten eşlerden biri öldüğünde diğeri için bu durum söz konusu oluyo. günümüz jenerasyonunun büyük bi bölümü emin ol yaşlandığında ve elden ayaktan düştüğünde kalkıp sana hürmet edip evinde çorba yapmayacaklar. yani en azından bu durum gelecekte trend olmazsa yapmazlar. eğer olursa da instagramvari sosyal medya hesaplarında maymun ederler adamı.

benim kendi tercihim 2-3 ev sahibi olup kiralarıyla en azından günaşırı eve gelip gidecek ve rutin işleri yapacak birini bulmaktan yana.
  • johnnie w lker  (12.01.19 22:52:39) 
sağlıklı yaşayacağız, tank gibi olacağız. 70'imizden önce kimseye muhtaç kalmayacağız. kaldığımızda da huzurevine falan gideceğiz. çalışacağız, işleyen demir olacağız, kenara para koymaya dikkat edeceğiz, emeklilikte g*t gibi ortada kalmayacağımızdan emin olacağız. ha ülke batar ya da sen ağır bir kaza geçirip felç kalırsın bunu asla bilemezsin, hayatın ne yapacağı belli olmuyor ama biz kendi elimizden gelen en iyisini yapıp olabildiğince sağlıklı, güçlü ve özgür kalmaya gayret edeceğiz. yetmediğimiz yerde de huzurevi var, hastane var vs...

ateşin yükselip hastalanırsın o çok sorun değil de ben en çok şuna üzülüyordum yalnızken: doktor krem veriyor mesela, sırtına süreceksin. ulan süremiyorsun. inanılmaz. yapılacak şey sırta krem sürmek ya. bu kadar basit bir şey. yanında insan olmadığı için yapamıyorsun ahaha.

yalnızkenden kastım yalnız yaşamak bu arada. şu an öyle bi şey olursa ev arkadaşım var, birbirimize ense tıraşı bile yapıyoruz jsfjs acayip eğlenceli. evlenmek zorunda değilsin, etrafında sevdiğin ve seninle ilgilenen insanlar olduğu sürece "hastalandım çorba yap oç" diyebilirsin yani, ilgilenirler. hep hasta kalmıyorsun sonuçta. yaşlanınca baksın diye evlenilmez ki. gönlüne göre birini bulur da evlenmek istersen ne ala, o zaman güzel. yoksa da şeyapmamak lazım, yetişkin insanlarız, hallolur yani bi şey olmaz.
  • der meister  (12.01.19 22:52:51) 
budur evet.

yaslanacagimin garantisi yok. yaslanmadan da olebilirim. boyle seyleri cok dusunmuyorum, hayatin bana ne getireceginiz asla bilemeyecegim. imkansiz cunku. gereksiz strese ve anksiyeteye gerek yok. bu yuzden gelecegi dusunmek de pek mantikli gelmiyor bana. simdiyi dolu dolu yasamak aklima daha iyi yatiyor.
  • Leonardo~Da~Vinci  (12.01.19 23:09:35) 
Siri cenaze hizmetlerini ara
-mezar yeriniz hazırlıyor...

  • Ufuk  (12.01.19 23:10:03) 
Evlensen de bu tip şeylerin garantisi yok ki. İleride boşanabilirsin ya da eşin sen yaşlanmadan vefat edebilir. Belki size bakacak çocuğunuz olmaz ya da evlatlarınız hayırsız çıkar, sizi ne arar ne sorar. Sırf yalnız ölmeyeyim diye evlenilir mi?


  • i m cool with that  (12.01.19 23:15:20) 
60 yaşında yaşayacagın muhtemel problem için bu yaşında endişe duyman hiç sağlıklı değil.
hayat mucızelerle doludur ve ınsan devamlı degısen bır varlık. bugununu yaşamıyorsun şu anda, üstelik bırak 60 yasını 6 gün sonra ölmeyecegının garantısı yok

  • speranza  (12.01.19 23:17:11) 
Muhtemelen elden ayaktan düşene kadar emekli olacaksın. Sonra tek başına bir evde ölü bulunacaksın.


  • [GODDARD]  (13.01.19 01:07:37) 
benim bu konularda öngörülerim:
1- muhtemelen şimdiye göre çok fazla yaşlı bakım merkezi, yaşlı komünitelerin bir araya geleceği yerler vb. olacak. citta slow gibi citta senyor'lar filan olacak

ben 83lüyüm ben 89da okula başladığımda 60 kişilik sınıfta 3 kişi yoktu kreşe/anaokuluna gitmiş olan. il kıvamında bir ilçeydik, il oldu sonra. ben yaşadığım hiçbir mahallede kreş görmemiştim. şimdi herkes gidiyor. köylerde bile gitmesi lazımmış diye gönderiyorlar. ihtiyaç oldu, anneler çalıştı, çocuklara park mark kalmadı.

neyse işte bunun gibi git gide her yere yaşlı bakım merkezleri açılacak bunun türlü halleri olacak. yatılı kalanlar için ayrı, yatalak olanlar için ayrı, kendi evinde kalıp gündüz birileri gelsin gitsin çamaşırı temizliği yapsın, krem sürsün :) isteyen için ayrı. bunun ayıbı mayıbı olmayacak.

şu anda zaten bu ihtiyaç fark edildi. sırf bu yüzden 65 yaş aylığını düzelttiler: sırf bu aylığı almak için çocuklar anne babalarının yanına ikamet aldırıyor, görüyorum. evde bakım parası diye bir şey çıkarttılar. ama ailesi, bakacak kimsesi olmayan binlerce insan olacak 20-25 yıl sonra ya da olan ama bakmayan. mecbur ihtiyaçtan olacak böyle hizmetler.

2-muhtemelen şimdiye göre çok daha fazla "emekli aylığı için evlenme" söz konusu olacak
yani 50 yaşından sonra evlenirsin en kötü.
yine ben (83lü kadın halimle) binlerce gün prim ödemiş sigorta yatırmış bir çalışanım, nasıl emekli olacam diye düşünmüyorum, emekli olunca ne yapcam diye düşünüyorum. şimdi bakıyorum git gide artması gerekirken kadınların çalışma oranları azalıyor ! işsizlik de çok fena. şaka gibi ama bizim 70ler 80ler neslinin o kadın okumalı, çalışmalı, üretmeli, aydın uygar kadın...olayları bitme eğiliminde. 90nesli acayip çıktı. 22-23 yaşında kızlar zor bela okul bitirip 1 gün çalışmadan evlenme derdinde, mezuniyette kına yakıyorlar ! evlenmek çok büyük başarı filan oldu. neyse işte bu kızların maaş yok. 1 gün sigorta yok. 15+ sene sonra boşandı yaş 37-38 e ne olacak? [şu anda boşanana kocası bakıyor hala efendim, o hikaye azalarak bitecek, emin olun] 40 yaşından sonra, zaten hayatta çalışmamayı şiar edinmemiş bu arkadaşlardan bir işe girip çalışabilen çok çok az olacak 0 tecrübeyle. kısacası olacak olan şimdiki hikaye gibi işte, emekli maaşı olsun, evi olsun evlenirim. ama bunu diyen azeri kadın ya da kasabalı kadın değil üniversiteli kadın olacak. yazın bunu bir kenara.

3- teknolojik uygulamalara para vereceğiz muhtemelen
yani buzdolabının derecesini, kombinin ayarını düşünen app yazıcılarımız zaten böyle şeyleri de düşünüyor. tansiyonun çok düşerse şekerin çok çıkarsa doktoruna uyarı gönderen app'ler şimdiden var. (sağlık sektöründeyim) ileride hepimizin akıllı telefonunda olacak bunlar. belli saatte bizi çek edecek, bi sorun olursa merkezden biri gelip bakacak filan.
  • niye ama  (13.01.19 01:45:53) 
yaslilar icin birlikte yasam merkezleri olacak. ingilterede filan uygulamasi var. oyle yasli evi degil de yaslilar bir arada ayni apartmanda mesela ya da ayni sitede vs. herkes kendi evinde ama birlikte yasiyorlar.

ayrica yaslandiginda bakacak biri olsun diye evlenmek de cocuk yapmak da aptallik, tek kelime ile. buna inanan insan da aptal bence. kimin kimden once olecegi belli olmaz bu bir, ikincisi kocaman bir aileyiz, her bir aile bireyi ayri yerde yasiyor. cocuk dogurdum diye tapusunu alan ruh hastasi ailelerden olmayacaksaniz zaten su cagda cocugunuz muhtemelen sizden binlerce km otede yasiyor olacak. dolayisiyla bir cozum bulunur cok da takmamak lazim.
  • kassiopeia  (13.01.19 01:58:58) 
Teyzem çok güvendiği kocası tarafından aldatıldı, iki çocuğuyla ortada kaldı. Kendi çalışarak çocuklarına baktı 65 yaşında maaşının bir kısmıyla çocuğunun ev kredisinin ödüyor, diğer kısmıyla da torununu okutuyor. Çocuklarının faydası var mı? Yok. Sağlık sorunu olmasına rağmen ilgilenen kimsesi kardeşlerinden başka. O da yatak döşek düştü, tuvalete sürünerek gitmiş, üstelik gelini yan odadayken.


  • gelmeistemem  (13.01.19 11:00:08) 
Avrupa ya bakmalsın bence almanya iyi bir örnek sosyal devlet anlayışı meseleyi çözüyor. ev de sağlık hizmeti vb ugulamalr ücretsiz mevcut. tabi tr de ne olur bilemem.


  • çiçekgaraj  (13.01.19 20:12:28 ~ 20:13:03) 
Avrupa'ya bakmak lazim diyen olmus. Avrupa'da nasil madem anlatayim.
Isvec'te yaslilar icin siteler var, apartmanlar var. Ekonomik duzeyine gore bu fasilitelerin kalitesi degiskenlik gosteriyor ama cok luksleri de var paran varsa.
Buralarda sana bakan insanlar var durumuna gore. Yemek getiren, yemek servis edenler var, temizligini yapanlar var, ilacini getiren, igne falan olman gerekiyorsa bunu evinde yapan hemsireler oluyor.
Ote yandan zaman zaman goruyorum bu insanlar eger yuruyemeyecek durumdaysa tekerlekli sandalye ile disari cikartiliyorlar, gezdiriliyorlar. Bunlarin organizasyonlari oluyor konser, yemek, festival vb takiliyorlar kendi komuniteleri oluyor bunlarin.
Cok oyle korkunc bir manzara yok ortada ozellikle de orta ust segmentlerde.

En alt seviye bakim ise bir cok basit otel odasi gibi dusun, orda kaliyorsun, isini goruyorlar. Ancak gazetede okumustum verilen yemek cok yetersizmis, duzelttiler mi bilmiyorum. Ama zaten yemek isini de kendin cozersin cok begenmezsen.

Acikcasi bekar degilim muhtemelen de bu kariyla beraber mezara girecem. Ama cocuk yapmiyoruz, cocugum olsa dahi ben cocuga yuk etmem kendimi, yazik lan. Ben anama bakmak istemiyorum, bana da evladim bakmasin. Herkes kendi gotunun derdine gencken dusmeli.

Cocuk bana ilerde bakar diye cocuk yapanin ben karakterinden, kisiliginden suphe ederim. Boyle bencilce bir davranis olamaz.
  • bos gezenin bos ustasi  (13.01.19 20:19:58) 
O yaşa kadar evli kalacağınızın garantisi yok, eşiniz çok daha önce ölmüş olabilir. Çocuklarınız varsa hayırsız çıkmış ve size bakmıyor olabilir.

Hatta eşinizden yıllar önce boşanmış ve hala nafaka ödüyor olabilirsiniz!
  • John Bloor  (14.01.19 10:24:33) 
Ne bilelim iste allah kerim.


  • stavro  (14.01.19 10:27:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.