[]

Sinemada produksuyonda o bicim VFX'ler icin ne kullaniyorlar?

Hollywood'daki dev yapimlardaki gorsel efektlerden bahsediyorum. Super kahraman filmleriydi, aksiyon filmleriydi, dogal afet filmleriydi bunlardaki gorsel efektler icin hangi bilgisayar programlari kullaniliyor merak ediyorum. Daha dogrusu piyasada bildigimiz populer programlar (3ds max, after effects, maya 3d vs.) boyle ciddi profesyonel yapimlarda da harbiden kullaniliyor mu yoksa boyle yapimplar icin daha pro seyler mi var onu merak ediyorum.
Bana bu populer programlarla bildigin ultra gercekci Hollywood VFX'leri yapilamazmis gibi geliyor da. Bildigimden degil, sadece oyle geliyor. Ne bileyim o gordugumuz gercekten ayirt edilemez efektleri After effects, cinema 4d falan kullanarak mi yapiotlar yoksa daha profesyonel ve direkt sektorun icinde olmayanlarin pek duymadigi programlar mi kullaniliyor? Ne kullaniyor lan bunlar?



 
Evet o bilinen programlarla yapılıyor diye biliyorum, fakat mesela böyle efekt yapmanın eğitimi falan olmuyor diye biliyorum, ciddi seviyede profesyonel ve pahalı işler eğitimi falan yok mesela. Bunun dışında bir sürü yardımcı uygulama da kullanılıyordur illaki.


  • atom karincanin torunu  (10.01.19 11:20:35) 
oyle studyolarda cekiyorlar ki efekt isin ikinci plani zaten. tren carpisma sahnesinde zaten tren var studyoda. ya da sehir sahnesinde sehrin 2-3 apartmanlik kismi var studyo olarak, arkadaki fonu ekliyorlar efektle, gibi gibi.


  • brkylmz  (10.01.19 11:29:02) 
Sadece programla yapmıyorlar +1

Bir deniz sahnesi çekilecekse mutlaka büyük bir havuz inşaa edilip gerçek su ve gerçek kayık vs kullanılıp effect ekliyorlar mesela.

Örnek;

dailylolpics.com

Veya araba havaya uçma sahnelerinde arabalar büyük düzenekler ile havaya uöuyor fırlıyor vs, tekrar çekmek gerekirse araçlar hidrolik kollar ile geri geliyor tekrarlanıyor vs.

Mesela;

www.neoldu.com
  • John Bloor  (10.01.19 11:55:05) 
instagram.com


O programlar illa ki kullanılıyor.

Ama daha profesyonel programlar da olabiliyor onlar miktar olarak çok pahalı oluyorlar genelde
  • hakyememyemekyerim  (10.01.19 12:02:56) 
Actual shot kismini biliyorum, o ayri. Bunu sormuyorum. Ben isin dijital ortamdaki kisimdan bahsediyorum. Kimi filmde o bicim sahneler olmasina karsin neredeyse hic VFX yok zaten ona kalirsa.

Mimarlikta Autocad nasil endrustri standardiysa bu istede endustri standardi olan yazilimlar vardir, onlari soruyorum.

Bir yandan arastirmaya devam ediyorum. After effects boyle profesyonel islerde pek ragbet edilen bir sey degilmis sanirim dusundugum gibi. The Foundation Nuke diye bir program varmis onu ogrendim simdi. Ayni sekilde 3d isleri icin de 3ds max degil diyorlar, o daha cok engineering islerinde yer buluyormus piyasda kendine. Simdilik ogrendigim bunlar.
  • stavro  (10.01.19 12:27:27 ~ 12:33:42) 
Nuke baya aktif kullanılıyor, şimdilerde Davinci içine Fusion geldi komple bir çözüm olma yolunda, o da gelişebilir.

After Effects daha çok az parası olan ya da hızlıca üretip teslim etmek isteyen profesyonellerin kullandığı bir program.

Node based vs layer based
Diye arat bak.

Maya daha çok kullanılıyor 3d olarak.

2d3 Boujou vardı bi aralar 3d tracking için, hala kullanılıyor mu bilmiyorum.

Ama şunu söyleyeyim iyi bir compositore aynı exportları ver kendi kullandığı program neyse (after da olabilir) sana fotorealistik bir şey çıkarabilir. Hani düşündüğün gibi "özel bi program var o yüzden süper oluyor" gibi bir durum yok.
  • nhk ni youkosu  (10.01.19 13:03:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.