[]

kul hakkına girer mi?

şimdi bir sınava hazırlanıyorum ve kısa süreli bir maddi bocalama dönemindeyim. kitaplar oldukça pahalı. neredeyse 1500-2000 civarı bir meblağ gerekiyor. bu kitapların hepsi pdf formatında internette var.

zaman kısıtlı olduğundan bu pdf’lerden çalışsam, sınavdan sonra da o kitapları bir kitapçıdan satın alıp ihtiyacı olan birine hediye etsem kul hakkına girmiş olur muyum?


 
Hassssiyetinden dolayı tebrik ediyorum, internetteki herkese açık olan bi pdf dosyasından ders çalışman, sonradan o kitabı alıp başkasına hediye etmesen dahi kul hakkına girmez. İçin rahat olsun.


  • antihero  (10.01.19 02:18:14) 
Paran yoksa her türlü içeriği internette bedavadan elde edebilirsin. Varsa da zaten uğraşmazsın. Komşusu açken tok yatan madem bizden değil böyle bir ekonomik düzende kul hakkından bahsetmek mümkün değildir. O kitap zaten senin hakkındır artık.


  • bos gezenin bos ustasi  (10.01.19 02:25:57) 
girer.


  • ayaklibalik  (10.01.19 02:57:05) 
ben böyle büyük bir günahı riske atmazdım. allahım korusun inşallah bu durumdan.


  • diffarentiationation  (10.01.19 03:21:01) 
elbette kul hakkı yemiş olursun. fikri mülkiyet hırsızlığının, mal hırsızlığından ne farkı var?
o kitapları yazan adamlar, basan yayıncılar hayır olsun diye mi yazdı? Hayatlarını kazanmak için yazdılar.

  • ebabil curnatasi  (10.01.19 06:24:13) 
sorularlaislamiyet.com

evvela müslüman değilim. bu konulara kafa yorduğumdan dolayı bu soru çok ilgimi çekti ondan araştırdım. ben net bir cevap bulamayacağın kanaatindeyim ama şunu göz önünde bulundurmak lazım; "fikri mülkiyet hırsızlığı"nın, mal hırsızlığından farkı kişinin elinden bir şeyi gasp etmiyor olman. gasp ettiğin tek şey bir adet fazladan satış potansiyeli. nihayetinde sen onu indirdiğinde kimsenin elinden ya da cebinden birşey eksilmiyor.

biraz kendi insiyatifine kalmış gibi; sonuçta kuran yazılırken dijital çoğaltma gibi bir kavram yoktu ortada.
  • redlinetheturk  (10.01.19 06:53:01) 
@redlinetheturk "nihayetinde sen onu indirdiğinde kimsenin elinden ya da cebinden birşey eksilmiyor" nasil eksilmiyor? kitap almasi gerekirken almadan hallediyor, karsi tarafin gelir kaybi var.

valla kardes kitap fiyatlarini uygun yapsalardi alirdik. ogrenci adam gidip 1500-2000 lira donem basi kitaba nasil versin. ben sadece cok cok onemli derslerin kitaplarini aldim, kendime gore gereksiz derslerin kitaplarindan bir yerlerden bulup cogaltiyorduk arkadaslarla. pisman degilim!
  • cooperr  (10.01.19 07:29:10) 
girmez. o kitap sahibine bir zararın dokunmuyor. seninki göz hakkına girer.


  • babilbaligi  (10.01.19 08:41:42) 
kul hakkına girip girmeyeceğini net olarak bilmiyorum ancak kitaba vergiyi ekstra koyan hükümet senin hakkına giriyor o ne olacak?


  • mikahakkinen  (10.01.19 08:49:21) 
PDF'den işini gör, sonra ara kitapta hakkı olan yayıncıyı derdini anlat helallik iste. Eşek değil ya verir herhalde helallik, vermese de dediğin gibi yaparsın.

Bakma burada dalga geçenlere, helal olsun sana.
  • John Bloor  (10.01.19 10:12:35) 
Birebir aynı durumdayım alacağım kitapları alsam 3000 tl tutacaktı ve işsizim param yok ben de 1000 tllik olanı orjinal kalanı korsan aldım tekrar işim olunca korsan aldıklarımı orjinal alıp ihtiyacı olan bir meslektaşa hediye edicem :D

Kul hakkı olur bence evet. Yazarların emeği var benim içim rahat değil elimden bu kadarı geliyor.
  • pastörizesüt  (10.01.19 10:28:31 ~ 10:29:31) 
benim aklıma birkaç durum geldi.

1)almamam halinde benim de yayınevinin de bir kazancı değil bilakis zararı olacak. alırsam iki taraf için de faydalı. çünkü sonunda hiç alma ihtimali olmayan birine alarak onların olası maddi kaybını da telafi edeceğim. onlar için değişen bir şey olmayacak.

2)maksimum 3-4 liraya mal ettiği bir şeyi 70-80 liraya satarak zaten dünya kadar hakka girmiş oluyor. ama serbest piyasa ekonomisi olduğu için ve emeğimin hakkı bu diyebilme inisiyatifi olduğu için ben o çizgiyi aşmayı uygun görmüyorum.
  • asaf  (10.01.19 10:45:36) 
eğer bir başkasına verirsen de kul hakkına girersin. potansiyel bir müşteriyi kaybettiriyorsun firmaya. sınavdan sonra kitabı al ve yak.


  • ground  (10.01.19 15:03:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.