[]

Türkçe Kitapların Diğer Dillere Çevrilmesi

Soru başlıkta gibi biraz ama yine de detaylandırayım. Türkiye'de yıl içinde yabancı dillerden birçok kitap Türkçeye çevriliyor ve bu gerçekten çıkan kitapların önemli bir kısmını kaplıyor ve Türkiye'de ciddi anlamda dünya edebiyatını takip ediyor.( Hangi dil olduğunun hiçbir önemi yok) Benim sorum şu Türk edebiyatına ait eserler neden yabancı dillere çevrilmiyor? Ya da çevriliyor da benim mi haberim yok? Yabancı arkadaşlarım sorduklarında bir iki isim dışında kitap öneremiyorum( Nobel'den dolayı Orhan Pamuk ve Everest bazı yazarların kitaplarını çevirmiş İngilizceye.) Temel sorun nedir sizce?




 
talep yok çünkü. bizde de talep olan kitaplar çevrilir zaten, kimse kafasına göre hadi şu kitabı çevirelim okusunlar demez. ya da tutacak bir konudur, kendi ülkesinde bestsellerdır falan.

ama bizden yabancı dile az da olsa çevriliyor, yakın zamanda bir enstitü gibi bir şey kurmuşlar bunla ilgili. reşat nuri falan çevirmişler almancaya. (dizilerin etkisi malum) bulursam atayım kurumun adını.

ek: aha buldum www.teda.gov.tr
  • windows95  (09.01.19 21:09:34 ~ 21:12:12) 
Ben o atolyeye katıldım. Bedavaya çeviri yapmamızı bekliyorlar. Turkçe bilen yabancılar zaten Euro üstünden ödemeyi alıyor, haliyle kimse yanaşmıyor.


  • geçerkenugradım  (09.01.19 21:19:49) 
Bu isler biraz reklam. Kimi Ingiliz yazarlarin oyle abaetildigini goruyorum ki. Edebiyatcilara sorsan Iran'daki x kisisi cok daha basarili ama Iranli bir yazarin Ingiliz yazara gore taninma sansi cok cok daha dusuk. Bir de kendi yazarina sahip cikmayan insanlar olarak yurt disinin bizim yazarlara sahip cikma olasiligi dusuk diyerek bir ozelestiri yapayim.


  • Traveller  (09.01.19 21:36:43) 
@geçerkenugradım

atölyeden ziyade ben dışarıya iş yaptıran devlet kurumu sanmıştım bunu ya :/
  • windows95  (09.01.19 21:37:02 ~ 21:38:22) 
bi dolu kitap çevirmeye hevesli öğrenci var
dil öğrencisi genelde veya emekli olmuş kedili teyzeler filan var, hobileri, hatta hırsları kitap çevirmek. bir kılavuz çevir desen çevirmezler onu hakir görüyorlar. kitap çevirmeyi çok sanat olarak görüyorlar.
ama (ki esasında dünyada da olan budur yabancı dilden anadiline çeviri yaparsın) bunlar bedavaya çalışıyor ya da hakketen 3 kuruşa çalışıyor yani cidden kelimesine 3 kuruş bile almıyorlar. hatta çeviriyor, yayınevi yayınevi geziyor bassınlar diye. veya çeviriyor -garibim önce izin alması gerektiğini bile bilmiyor yazarın yayıncısından- bu izinler 3-5 bin euro filan onu verecek parası bile yok.
kitap çevirisi sözleşmelerini okusan oturur ağlarsın. şu sıra, çevirisini teslim ettiği 3-4 tane kitap olup ödemesini alamayan çevirmen dolu ortalık.

fakat aksi yönde bir mekanizma yok. bu saydıklarım türkçeden diğer yöne çevirmiyor pek (nadiren mevlana filan çevirenler oluyor tabi de o kadar da olsun)
  • niye ama  (09.01.19 22:02:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.