[]

Almanların bilimdeki üstünlüğü

her taşın altından Alman çıkıyor. kendi ülkelerinde yaptıkları yetmemiş abd ve japonya'yı da bugünkü seviyeye getirmişler. soru şu: neden bu kadar başarılılar? ne oldu da bu barbar halk bu hale geldi?




 
disiplinli çalışmak savaş zamanı gelişmenin zorunluluğu hitlerin baskılarıda askeri alanda gelişmeleri hızlandırmış tabi.


  • basond  (08.01.19 18:45:04) 
Disiplin falan fasa fiso. Hepsi asiri benciller. Egoistligin sonucu olarak boyle olduklarini dusunuyorum. Cunu istediklerini alana kadar her turlu pislige basvuruyorlar.


  • superfluid  (08.01.19 19:04:41) 
Almanlar ulus devletlerini diğer Avrupa devletlerine göre geç kurdu. İdeolojik aynılaştırmayı pompalamayan merkeziyetçi bir yapının var olmaması özgür ve farklı düşünce ortamlarının olmasını sağladı. Ayrıca Almanların bu geç uluslaşmasından dolayı ne sömürgeleri vardı ne de coğrafyaları doğal kaynak zenginiydi.
(bkz: resource curse)

Naziler iktidarı almadan Berlin dünyanın en özgürlükçü şehirlerinden biriydi. Bakma bazıları Hitler Almanya'ya sanayi devrimi yaptırdı der. Almanya zaten devdi ve bir çok umut vaadediyordu. Naziler bu sanayiyi kendi amaçları için sömürdü ve onlarca başarılı bilim adamının dünyaya dağılmasına sebebiyet vererek Almanya'nın geleceğini çaldı.
  • nrn  (08.01.19 19:13:49 ~ 19:15:08) 
oncelikle, insanlari irklarina gore ayirmayi, etiketlemeyi dogru bulmuyorum. her birimiz insaniz. irk kategorizesi dogru degil. ben dunya'ya o gozle bakmiyorum.

bos isle ne kadar az ugrasirsan, kim olursan ol yaptigin iste basarili olursun. seni ilgilendirmeyen, isin olmayan seylerle ugrasmak, zaman oldurmek yerine herkes sadece kendi isiyle ugrasip isine kafa yorsa, odaklansa dogal olarak parildar.
  • Leonardo~Da~Vinci  (08.01.19 19:57:59 ~ 20:21:04) 
Eğer barbar halk arıyorsan önce kendi ait olduğun halka bakmanı tavsiye ederim :)
Almanya'nın bilimde Amerika'dan veya Britanya'dan üstün olduğunu söylemek pek mümkün olamaz. Eğer anglosaksonların (alman+ingiliz+iskoç vs) kavim olarak bilim ve diğer şeylerde diğer topluluklardan üstün olduğunu söylersek bu daha doğru olur.

Anglosaksonların üstün olmasındaki zannımca temel sebep şudur:
Fenotip = Genotip + Çevre. Eğer tüm canlılığın tek bir ortak atadan geldiğini düşünürsek genotipi bir kenara koymamız gerekir. Geriye tek bir şey kalıyor: Çevre
Dikkat ederseniz bilimsel ve kültürel olarak en gelişmiş toplumlar hep iklimin soğuk, havanın genel olarak kapalı olduğu yerlerde yaşıyor: Almanya, İngiltere, İsveç, ve Kuzey Avrupa'nın tamamı, hatta Rusya. Amerika'yı saymıyorum çünkü Amerika zaten biyolojik tarihi göz önüne aldığımızda çok yeni bir ülke. Zaten Amerikan toplumunun ana direği de anglosakson'dur.

Peki neden soğuk iklimde yaşayanlar bu konularda daha üstün oldu? Bence 1- Soğuk hava insanları ısınma, barınak, besin bulma gibi problemlere daha mekanik ve pratik çözümler bulmaya zorladı, bu da bu insanların beynini daha fazla çalıştırmasına neden oldu. Yıllar geçtikçe beyinleri sürekli problem çözme ve fikirler üretmeye yönelik evrimleşti.
2- Soğuk hava insanların sürekli topluluk halinde hareket etmesinden çok, mekansal zorluklar nedeniyle bireyselleşmeye itti. Yalnız kalmanın vermiş olduğu düşünce egzersizleri fırsatı da onların yeni ve yaratıcı fikirler üretmesine sebep oldu. Ve yılllar yılı beyinleri yine bu yönde evrimleşti.

Eğer dünyanın siyasi haritasına bakarsanız nerede gelişmemiş, sürekli birbirine yiyen insanlardan oluşan ülke görseniz hep sıcak iklim ülkeleridir. (İstisnaları hariç tutuyorum) Bkz: Ortadoğu, Türkiye, Afrika'nın tamamı, Latin ülkeleri, Çünkü evrimsel olarak bu saydığım çevresel avantajlara sahip değillerdi.

Çevre ve doğa, varlıklara bilgiyi kodlayan yegane veri deposudur. Bu yüzden bir soruya cevap arıyorsanız, o sorunun içinden çıktığı çevreye bakın derim.
  • fobfilm  (08.01.19 20:08:54 ~ 20:17:13) 
why nation fail kitabını okursanız iklimin gelişim ile ilgili olmadığını göreceksiniz, yine 1000yılındaki medeniyetler ve m.ö. medeniyetler bunların başlıca sebepleri

bir çok sebep var ama ben temel bir sebepten bahsedeceğim

adamların her meslek için idol aldıkları en az 10 adam var
mesela
makineci, kimyacı, sosyolog, doktor, arkeolog, şair, yazar, felsefeci, atlet, psikolog vs
hadi bırak doğa bilimlerini vs diyelim ki hobi olarak taş topluyorsun veya yaprak biriktiriyorsun bu gibi şeyler için bile adamlarda idol alabileceğin en az 10 adam var ve bu idoller kendi mesleki yeterliliklerini ve geçmişlerini kitaplaştırmışlar ve müzeleştirmişler.

mesela çok iyi bir mühendis olmak istiyorsan idol alabileceğin en az 50 adam var bunların hepsinin müzesi, kitabı ve kendi otobiyografileri var. okuyup haa demek ki böyle yapmış diyebiliyorsun.

bizde her mühendis tekerin icadından başlıyor işe. o alman yapar aq temel bir bariyer olmuş çünkü araştırmasa da bakıyor geçmişine öyle ahım şahım bir iş yapan adam yok. bilinç altında kayıtlı bu maalesef.

bizde 1400'lü yıllardan beri kim var? oktay sinanoğlu mu? yunus çengel mi? hüsnü özyeğin mi? kim var doğru dürüst tanıdığımız veya araştırıp bulmak istediğimiz.

yani elemanlar hangi meslek dalı olursa olsun o mesleğin etiğini, kültürünü bir sonraki insanlara bırakıyor ve yeni gelen adam oradan daha güçlü bir şekilde devam ediyor.
  • dedim dedim de kime dedim  (08.01.19 20:18:16 ~ 20:22:26) 
@dedim dedim o kitapta ne yazıyor bilmiyorum ama bahsettiğin şey biraz anlamsız. Bu onlarca idol neden onlarda ortaya çıktı'nın cevabı nedir o zaman? Doğanın her şeyin sebebi olduğu benim teorim değil zaten (Eğer bir sebep sonuç ilişkisi kuracaksak) Bilim adamlarının hemen hepsi bunu söylüyor, buna Einstein da dahil. Bahsettiğin kitaptan daha güçlü referanslar anlayacağın.


  • fobfilm  (08.01.19 20:22:07 ~ 20:26:40) 
@fobfilm

senin için ekran görüntüsü aldım hocam, osmanlıya biraz giydirmiş ama olsun. culture'den önce çoğrafya iklimi vs açıklıyor işte.

i.hizliresim.com

www.dr.com.tr

burada çeşitli hipotezleri örnekler ile açıklıyor bu çoğrafya, iklim, kültür cahillik vs etkili midir diye.

işte adamlar da mükemmel bir kültür aktarımı alışkanlığı var. bu sadece bilimsel değil puzzle yapan adam bile neyi nasıl yaptığını insanların nasıl yapması gerektiğini vs yazıyor ve sonraki nesile aktarmaya çalışıyor. bir tür toplumsal alışkanlık biraz almanca literatür taradığında taş toplayıcıların (amatör) klüplerini bu klüplerin kendi müzelerini falan görüyorsun. kafayı yersin yani.

bu alışkanlık kaç yılında nasıl başlamış onu bilmiyorum.
  • dedim dedim de kime dedim  (08.01.19 20:32:29 ~ 20:38:40) 
@dedim dedim bu bahsettiğin aktarma alışkanlığı bir sebepten ziyade doğanın beyinlerine bahşettiği özelliklerin sonucu. Daha temel/biyolojik düzeyde bakarsak anahtar bir şekilde: çevre. Soğuk ve kapalı iklimin neden olduğu fikri ise tamamen bana ait tabi, doğru olabilir yanlış olabilir bilemem orasını. Ama doğanın etken olduğu fikri bilimsel olarak ispatlı. Seni hariç tutarak söylüyorum, bu söylediklerim Evrim'in doğruluğunu kabul etmeyen bir insan için hiçbir anlam ifade etmez tabi.


  • fobfilm  (08.01.19 20:38:38 ~ 20:41:20) 
celal şengör'ün bu konudaki cevabı:

www.youtube.com
  • gezegen olan pluton  (08.01.19 20:47:42) 
nrn güzel bir noktaya değinmiş. Bir yerde ne kadar çok merkeziyetçilik ne kadar çok tek başlılık varsa gelişme o kadar az oluyor. Almanya sadece bilim alanında böyle değil. Ufak ufak köyler bile 200 küsür yıllık biralarıyla meşhur. Kendi kimliklerini oluşturmayı başarabilmişler. Nüfusu 1.000'i anca bulan köylerin dünyaya kültür ihraç edebilmeleri muazzam bir şey. Nişanyan bu nedenle Almanya'nın neresine gitseniz bu şehir-taşra farkına pek rastlamazsınız diyor.

Ufak ufak şehirlerinde kasabalarında bile belirli alanlarda bilinen bir sürü eğitim kurumları var. Yanlış hatırlamıyorsam deneye dayalı eğitim reformunu Avrupa'da ilk uygulayan ülkelerden biriydi Almanya. Bir de sanayi ve eğitim kurumları arasındaki bağ güçlü. Otomotiv gibi alanlara yönelik meslek okulları sektörden direkt destek alıyor.
  • bruce mclaren  (08.01.19 21:26:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.