[]

Besim Tibuk’un savunduğu anlamda liberal olan bir ülke var mı?

Kendisine aşina olanlar günümüzde ya da geçmişte ülkelerin yönetim şeklinde bu şekilde liberal olan ya da bu bakışa kendini yakınsayan ülke ya da ülkeleri örnekleyebilir mi?

Örtük bir kapitalizm tarifi değil mi aslında Besim Tibuk liberalizmi? Vurgusu en temelde ve öncelikli olarak ekonomiye dayanan, tarifini sürekli çoğulcu ekonomiyle örnekleyen kişisel bir liberalizm okuması aslında Besim Tibuk’un tanımladığı liberalizm.


 
Besim Tibuk'un liberalizm tarifinde en temelde hukuk devleti, basın özgürlüğü ve sivillik (bugün belki çok önemli gelmiyor ama o zamanın şartlarında sivillik çıkışı yapmak epey cesaret istiyormuş :)) var. Tibuk'a göre bu üç şey olmadan zaten ekonomik kalkınma mümkün değil. Siz bence Tibuk yerine Özal'ı tarif etmişsiniz :)

Tibuk'un ekonomik modelinde en katıldığım fikirlerinden biri Türkiye gibi küçük-orta-aile girişimi dolu bir ülkede devletin bu insanların boğazını sıkmaktan vazgeçmesini savunması. Diğeri de devletin girişimci olması yerine denetleyici olması. Ki bu iki açıdan dünyadaki tüm gelişmiş liberal demokrasilerle benzer görüşleri savunuyor.
  • bruce mclaren  (05.01.19 21:18:53 ~ 21:20:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.