[]

İkiyüzlü müyüz yoksa algılarımızın kurbanı mı?

2011'de başlayan savaşın tüm dünyaya yaydığı göçmen dalgasının en büyük faturasını ödeyen ülke olarak özellikle son 5-6 yılda birçok sosyolojik kırılım yaşadık. Birçok yerde Arapça tabelalar ve işletme isimleri görmeye başladık. Siyasi hassasiyetlerin de etkisiyle bir tepki oluşturabiliyor bu durum insanlarda. Ama bir de gerçeğin öteki yüzünü ele alalım:

Feriye Kış Pazarı'nda gördüğüm "Feriye Bakery" tabelası bu konu üzerine düşündürdü. Çünkü halihazırda Türkçesi olan bir kelimeyi sırf biraz daha "vaatkâr ve havalı" olsun diye aslında bize diğer tüm diller kadar eşit mesafede uzak olan bir dilde ifade etme ihtiyacı duyuyoruz. Pastanelerdeki Patisserie, eczaneler Pharmacy, kahve dükkanları Coffee Shop ve daha bir dolu örnekle yıllardır iç içe yaşıyoruz. Restoranlarımız yabancı isimli, kafelerimiz -kafe kendisinin kendisi başka dilden alınma-, envai çeşit işletmelerimiz... Ve bu durumdan asla rahatsız değiliz bilhassa meyilliyiz.

Suriye savaşı olmadığını varsayalım. Çünkü farklı ve haklı hassasiyetler geliştirilebilir bu konuda. Göçmen değil de yatırımcı dalgası olsaydı ve aynı tabelalar bu yüzden var olsaydı yine aynı tepkiyi göstermez miydik? Bu ikiyüzlülüğümüzün tek sebebi emperyalizm kaynaklı elegan batılı algısı mı yoksa "ötekiye" olan alerjimiz mi?

 
o ingilizce tabelaların sebebi zaten bir zamanlar aldığımız yatırım dalgası. şu an cebinde iphone, altında benzin koyamadığın araba varsa da sebepleri hep o yatırımlar zaten.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (02.01.19 20:43:00) 
yalnız ingilizce tabelalar keyfiydi. bugün arapça tabelalar zaruri hale geldi.

hani fırıncı düşünmüyordu ki ingiliz gelir de buranın fırın olduğunu anlamaz diye. ya da ingiliz gelsin diye yapmıyordu.
  • kljgslsdkjsd  (02.01.19 20:48:23) 
Suriyelileri kim göndericem derse oyum onlara. Yılbaşında eli silah tutup ülkesini koruyabilecekken çıkıp eğlenen taksim meydanında bayrak açan bizim bile kendi ülkemizde özgürlüğümüzü kısıtlayan ve vergilerimizle bir çok şeyden faydalanan insanlara karşı çok bir sempatikliğim yok. Tabela konusu ise yeni bir şey değil eskiden de vardı son zamanlarda daha da çok arttı, artmaya da devam edecek. 1. Dünya savaşından ya da 2. Dünya savaşına katılıp galip gelseydik belki bizim dilimizde dünyaya hakim olurdu. Buna bir de eğitim seviyesinin dusuklugu eklenince bu tarz seyleri daha çok görür daha çok konuşuruz.


  • monkey  (02.01.19 20:52:55) 
E ama bu ad hominem resmen? Ingilizce tabelalarin sebebi ingilizcenin su anda akademi ve turizmde hakim dil olmasi. Ha, turistik olmayan mahallelerde bile ingilizce tabela asmanin dogrulugu tartisilir ama ulkeye hesapsiz kitapsiz, kulturel acidan turkiye'den bile 150 yil geride milyonlarca gocmen almakla olusan kulturel, ekonomik ve sosyolojik hasar ile kiyas gorecek bir durum degil.


  • fortisvita  (02.01.19 20:55:05) 
Ben gayet rahatsizdim yabanci tabelalardan, biz lisedeyken okul gazetesi onlari fotograflayip rezil ederdi.

Her zaman tabela konusunda hassasiyet vardi, istiklale pirincten yapilma tabela disinda tabela asilmazdi. Turkcell bayileri bile pirinc tabela yapardi.
Simdi git bak hepsi rezil halde.

Hatta ticaret kanununa gore yabanci firma ismi alamiyordun. Yabanci denetim firmalari bilmem ne muhasebecilik diye unvan almak zorundaydi.
3. Dunya ulkesi oldugumuz icin kanunu degistirdik simdi pirayswatir haus bilmem ne diye fis basiyorlar.
  • acemi  (02.01.19 20:56:07) 
yatırım araplardan gelse daha çok rahatsız olurduk tabii ama biz de pek ses çıkarmıyoruz ki zaten. baksana adamlar sadece yükler ülke üzerinde ve ona rağmen tabelalarına ses edilemiyor. en son geçen sene bu vakitlerde istanbul'a gittim taksim meydanı'na yakın bi yerde indim servisten o ne öyle türk yok bildiğin. metroya inince türk görmeye başladım onlar da bi yerden başka bi yere giden türkler, sonra hacıosman mı ne orada indim yukarı çıktım türkler görmeye başladım ama yine oran ezici çoğunlukta değildi. yani bu adamların bi faydası olmamasına rağmen biz de fazla pembe götlüyüz niye böyleyiz bilmiyorum valla.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (02.01.19 21:00:14) 
önceden ingilizce tabelalardan rahatsız olanlar da çoğunlukla seküler yaşam tarzına sahip kişilerdi. batıya benzeme geyiği tırı vırı. toplumu tek bir insan gibi değerlendiremeyiz, ikiyüzlülük tespitin yanlış.


  • zgrydn  (02.01.19 21:05:48) 
evet ikiyüzlüyüz

yalnız aramızda hala suriye "iç savaş" ını bir işgal savaşı sanıp kurtuluş savaşı örneğiyle gidip vatanlarını korusunlar diye akıl verenler var
  • freebird5406_2  (02.01.19 21:15:31 ~ 22:41:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.