[]

Muhasebe ile ilgili soru (mali müşavirlere) degersiz alacak ve kdv

Merhaba arkadaslar,

Simdi kdv kanunun da degisiklikler yapildi . Kdv 30/e maddesiyle degersiz hale gelen alacaklara iliskin kdv nin indirilemeyecegi düzenlemesi getirildi. Öte yandan kdv 29/4 te de değersiz alacaklara iliskin kdv nin hesaplanan ve beyan edilen kisminin indirilecegi düzenlemesi getirildi.

Simdi bunun muhasebesel uygulamasi nasil olacak. Kayitlari ile yardimci olabilecek var mi?
Bir de iki maddenin farkini tam anlamadim.

 
##Kdvk 29/4

Satış kaydı:

120 118 tl (borç)
600 100 tl (alacak)
391 18 tl (alacak)

Önceki uygulamada, yani kanun değişmeden tutarın tamamı zarar yazılıyordu

689 118 tl (borç)
120 118 tl (alacak)

Yeni uygulama;

689 100 tl (borç)
191 18 tl (borç)
120 118 tl (alacak)

Yani artık kdv'yi zarar yazmak yerine hesaplananlardan çıkarttım. Burada satıcı benim. Malı satıyorum kdv kaydı yapıyorum ama alacağım değersiz hale geliyor. E tahsil etmediğim kdv'yi de devlete ödemek saçma. Alacağım olan mükelleften tahsil edemedim çünkü.
  • caletti  (01.01.19 21:35:53 ~ 21:38:12) 
#KDVK 30/e

Burada da işin alıcı boyutuna bakıyor. Diyor ki sen mal almışsın ama kdv'sini ödememişsin.

153 100 (alacak)
191 18 ( alacak)
320 118 (borç)

Malı aldın kaydı bu şekilde yaptın ama sen parasını ödemediğin bir kdv'yi indiremezsin, Bunu indirimlerden çıkartman lazım diyor. 191'e kaydettiğim kdv'yi indirimlerden çıkarmam lazım. 391 ters kaydıyla. indirimlerden çıkardığım kdv'yi gider/zarar yazmam için bir engel yok. 18 tl ters kayıtla 689'a aktarılabilir.
  • caletti  (01.01.19 21:46:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.