[]

para aklama

diyelim ki bir adam amerikada. esi de turkiyede merkezi yerde yogun gozuken bir kafe isletiyor. adam amerikada ticaretle mesgul. turkiyedeki karisinin ustunden para aklayabilir mi?
nasil?



 
Konuya hakim değilim ama transfer olan 1 dolar bile FED kontrolünde oluyor sanırım, pek olası değil gibi.


  • angelus  (31.12.18 16:30:41) 
angelus oyle bir durumda esinin yanina surekli seyahat edip para getiremez mi?


  • galandar kostumu  (31.12.18 16:34:50) 
parayı yanında getirebilirse gayrimenkul alıp aklayabilir.


  • prasinos  (31.12.18 16:36:45) 
Ticarette legak olarak kazandığı parayı adam elden nakit olarak alıyorsa(bu pek mümkün gelmedi bana) ve üstünde getirip götürebiliyorsa Türkiye'ye ancak o şekilde olur. Zaten bu çapta yapılanı da çok öyle aman aman büyük olamaz. Nitekim üstünde ülkeye nakit sokmanın bir limiti var(10 bin dolar falan mıydı?) kaldı ki Türkiye'ye sürekli gidip gelmek de ayrı bir masraf.


  • bos gezenin bos ustasi  (31.12.18 16:39:21) 
hangi parayi aklayacak? para aklamak icin legal olmayan bir sekilde kazanilmis para olmasi lazim. cafe gibi hizmet sektorleri para aklamak icin en yaygin yontemlerden biridir. esinin amerikada ticaret yapmasi neyi degistirir, yada neden boyle bir bilgi verme ihtiyaci hissettin bilemedim.

para aklamaktan kasit amerikada kazandigi parayi vergi vermemek icin beyan etmemesi ise bu sefer esinin turkiyede cafesinin olmasi etkisiz eleman oluyor.
  • crucio  (31.12.18 16:39:52 ~ 16:41:07) 
Normalde ABD'ye girerken 10 bin dolar sokabiliyorsun fazlasını beyan etmen gerekiyor ama çıkarken ABD ile ilgili bir limit yok ama Türk makamlarına deklare etmen gerekiyor sanırım.


  • angelus  (31.12.18 16:41:14) 
Ya sen şunu demek istiyorsun sanırım: Bir şekilde adam parayı Türkiye'ye getirecek ve karısının işletmesinde kazanıldı diye kayıt altına aldıracak ve sonra da parayı legal yollardan Amerika'ya gönderecek.

Para az ise yapabilir belki, fakat miktar arttıkça Türkiye'de de radara gider. Tutar büyükse genelde arsa ve gayrimenkul ticareti üzerinden iş yapıyorlar. Şirketler de mesela 10TL/m2'ye arsa alıyorlar (100.000m2 mesela) ama tapuda 40TL/m2'ye alındı gösteriyorlar ve kasada biriken parayı eritip gelir vergisi vermiyorlar...
  • malheiros  (31.12.18 16:55:52 ~ 16:57:57) 
Bitcoin al at flasdiske getir gotur. Duserse ufak tefek kaybedersin.

Her seferinde baska hesap acman lazim, dusuk miktarsa zaten kimse sallamaz.
  • acemi  (31.12.18 17:37:38) 
@angelus
Türk makamlarına deklare etme zorunluluğu bir süredir askıya alındı, aklamak için de sanırım istediğin tutarı getir bir miktar vergi ver biz sana kaynak maynak sormayalım diye bir yasa var.

baktım şimdi: temmuz 2018e kadar hiç vergi almamışlar sonrası %2 imiş
www.bloomberght.com

yani ABD parayı çıkarırken sormuyorsa şayet bizimkiler sokarken hiç sormuyor.

ancak o parayı tekrar abd'ye götürecekse muhtelemen ABD kan alır diye düşünüyorum.
  • niye ama  (31.12.18 18:05:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.