[]

Kamu ihalelerinden anlayanlar girenler

Metresi 78 liraya alınan hortum olayı belli bir zaman önce baya gündem olmuştu.

Bildigim; ihalelerde müteahhit firmalar bazı kalemlerde çok düşük gösterip bazi kalemleri fazla gösterebiliyor. Sonuçta en düşük bedel olmasa da o civarda veren firma kazanıyor ihaleyi.

Şimdi bu olayı savunduğunu yok. Gerekirse o hortum kalemini almayabilir kontrol mühendisi ve o pozun parasını ödemez.

İhale sürecinde anormal bir durum olmadığını varsayarsak bu hortumun 78 lira olmasında bir sakınca var mı?

Olaya siyasi yaklaşmayın. Bunu normal de karşılamıyorum. Olmaması için ne yapılabileceğini 2 üst paragrafta belirttim

 
kalemler arasındaki fiyat farklılıgını ürünlerin bazılarının komisyondan geçememe senaryolarında görüyoruz alınma ihtimali kesin olanlar yükseltiliyor geçme şansı düşük olanlar az yazılıyor ama uçurum olmaz.

eger ihaleye birileri sıkıntı soktuysa -kurumların yarısından fazlasında herkes ekmek kapma peşinde sıkıntı oluyor- mühendis vs vs sesini çıkarmıyor

anormal bir durum olmadıgı varsayımı üzerine şunu söyleyebilirim ihale dedigimiz şeyde bizim buna ihtiyacımız var en düşük fiyatlı olanınız yapsın,getirsin denmiyor illaki kurumun bu iş için bir bütçesi ve aşagı yukarı insaflı bir kar oranıyla yaklaşık ne kadara yapılabilecegini gösteren yaklaşık maliyet adında bir tutarı var eger en düşük teklif yaklaşık maliyeti geçerse düşük teklifle pazarlık yapılıyor ya kurum bütçe arttırıyor yada ihaleci fiyat düşürüyor o kabul etmezse sonraki düşük olana soruluyor
ama 1 liralık şeyi 78 liraya almak biraz devlet sömürüsü. alınan her kalemin aşşa yukarı fiyatı bilinir araştırması yapılır öyle ihaleye çıkılır insaflı bir çalışan devletin zarara ugratıldıgını kolayca fark edebilir
  • spadæs  (29.12.18 19:34:19 ~ 19:49:24) 
anlaşılmayan nokta şu; 100 kalemlik ihalede bir kalemin fiyatının abartılı yüksek olmasını engellleyecek bir şey var mı?

bir ev yaptıracağımızı düşünelim; bunun tuvalet kısmındaki mekanik tesisatı için gerekli malzemeler

bir adet kısa musluk
belli bir miktarda plastik boru
bir adet tuvalet taşı
bir adet lavabo

ev için gerekli yaklaşık maliyet 100 bin lira çıktı.

a firması 101 lira
b firması 102
c firması 103 lira teklif verdi.

a firmasına pazarlıkla bu işi 95 liraya verdik.

a firması teklifinde; ev içindeki tuvalet kısmının mekanik işine 10 bin lira biçmiş ve bu tuvaletteki tuvalet taşına yaklaşık maliyette 100 lira değer biçmemize rağmen a firması 1000 lira çekmiş.

şimdi bu 100 liralık tuvalet taşının 1000 liranın olmasında bir sakınca var mı?

Tek kalemlik bir işte yaklaşık maliyetinin üzerinde alıma tabiki hayırdır birader diye sorarlar ama bu bahsettiğim şeyde ne gibi bir durum vardır?
  • blue eyes white dragon  (30.12.18 00:30:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.