[]

Meslek liseleri

Seneye 9. Sınıf olacak oğlum için soruyorum. Tercihini ya özel lisede ya da meslek lisesinden yana mi kullansa iyi olur. Meslek lisesi olursa bi taraftan 2. Dil için kursa başlasa yurt dışı için avantaj sağlar diye düşünüyoruz. Uni de yurt dışı olmasa bile sonrasında gidebilir.




 
Meslek lisesini secen bir ogrencinin yurt disinda neden avantaji olsun ki?


  • balpolen  (29.12.18 12:43:28) 
meslek lisesine göndermeyin,eğitim kalitesi ve okul ortamı rezalettir.

yurt dışında çalışsın ve rahat iş bulabilsin diye bir düşünceniz varsa;özel lise de okusun aynı zamanda yazılım,bilgisayar veya elektronik konularından hangisine ilgisi varsa o konuların üzerine yoğunlaşın,ayrıca dil konusunda da kendini geliştirsin,part-time çalışsın,eğitim alsın mümkün olduğunca ,üniversite seçimi konusunda da ilgilendiği konuları göz önünde bulundurursunuz.
  • sealth  (29.12.18 13:07:23) 
@balpolen imkb gibi bir lisede bilgisayar bölümü ya da makine ressamligi düşünmüştük.

@sealth okul ortamı dusundurmuyor değil haklısın o konuda. Ama bölüm okumadan ne kadar ne yapabilir bilemedim.
  • brnbrs  (29.12.18 13:25:27) 
eski bir meslek lisesi mezunu olarak yazdım yukarıdakileri,eğitim kalitesi 15 yıl önce kötüydü,şimdi daha da kötü,müfredat güncel değil çağının çok gerisinde,taş devrinden kalma hocalar ezbere ders anlatıyor,bir yazılımcının sahip olması gereken özellikler okulda öğretilmiyor,elbette bunun istisnaları vardır ancak genel durum bu.

eğer çocuğun yazılım,bilgisayar konularına ilgisi varsa düz lise de okusun,bilişim ile ilgili konularda kurslara,eğitimlere katılması konusunda yönlendirin destek verin,meslek lisesinde öğreneceğinden çok daha fazlasını öğrenir,bir diğer hedefi de üniversite sınavına iyi hazırlanıp istediği bölüme girebilmesi bu da iş hayatında özellikle yurt dışı projelerinde istenilen diploma kısmını çözer.
  • sealth  (29.12.18 13:46:16) 
Öncelikle belirteyim, meslek lisesinde öğretmenim ve bir çok farklı lisede öğretmen arkadaşlarım var. Yorumum da biraz sert olacak, şimdiden kusura bakmayın.

Yazdıklarınızdan yola çıkarak konuşuyorum, Türkiye'deki eğitim sisteminden ve okullardan pek haberdar değilsiniz sanırım. Çocuğunuzu meslek lisesine göndermeyi düşünmeniz hiç normal bir durum değil. İstisnalar mevcut ama meslek liseleri genellikle hiçbir yere yerleşememiş ve İmam Hatip'lere de gitmek istemeyen öğrencilerin tercih ettiği bir yer. Çocuğunuzu iyi olmayan bir muhitteki puanı düşük bir Anadolu lisesine göndermenizi bile tavsiye etmem ki siz Meslek lisesi diyorsunuz, inanmak için 2 kere okumak zorunda kaldım. Çocuğunuza bu kötülüğü yapmak isterseniz siz bilirsiniz.

Şunu da diyeyim, Temel liseler de oldukça leş. Eğitim anlamında pek bir şey vermiyor ama üniversiteye hazırladığını iddia ediyor. En güzel seçenek çocuğun iyi bir Anadolu lisesi-Fen lisesi-Sosyal bilimler lisesi kazanması olurdu. Gerçi sınav/yerleştirme sistemi değişti şu an, adrese yakın bir yere gitmeye zorluyorlar artık. Benim lisemle hemen yan taraftaki Anadolu lisesinin 9. sınıf öğrencileri arasında aman aman bir fark yok bu sene.
  • shangrilla  (29.12.18 13:55:24) 
Meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunu iki tane kuzenim var. Benim makine mühendisliği öğrencisi halimle edindiğim bilgiye bile sahip değiller.

Okulda temel eğitim bile zor veriliyor. Yine iş öğrenciye düşüyor. Youtube, internetteki tutoriallar, Udemy gibi kaynaklar varken gerek yok bence.

Makine ressamı olmasının da yurt dışında hiçbir espirisi yok. Türkiye’de de ressam arayan görmedim uzun zamandır (bu olmadığı anlamına da gelmez tabi) Artık kimse oturup koca masaya kağıdı koyup 0dan makine çizmiyor. Hesaplar yapılıp gerekli şartlar bulunup solidworkste catiada inventorda üç boyutlu tasarlıyorlar. Bu programlar her türlü kesitle beraber teknik resmini iki saniyede veriyor. Autocadi yıllar oldu kullanmıyorum.

Maddi durumunuz iyiyse özel okulda 1inci sınıfta İngilizce 2nci sınıfta ikinci bir yabancı dil kursuna gönderip 3üncü sınıfta da yurt dışı için hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Euxinos  (29.12.18 14:01:07) 
@shangrilla üslubunuz hiç sert değil fikir alıp yol çizmek için sordum ve her yanıta açığım. Bu eve yakın yerleşim sistemi yüzünden bunu düşündük. Nitelikli lise çok az ve puanları su an için oğluma çok yüksek.

Onun için arayış içindeyiz. Özel liseleri geziyorum zaten 2 haftadır beynim çorba oldu. Önümüzdeki haftadan itibaren sınavlarına girecek bir sürü okulun. Ama hem özel lise hemde dil için kursa yollayamam.

Özel liselerde kendi içinde çok ayrılmış ticaret hane gibi oldu bir çoğu. Diğerleride uçuk fiyatlar söylüyor.

Peki düz bir anadolu lisesi desek ne dersiniz? Her yolu araştırıyorum mecburen.
  • brnbrs  (29.12.18 14:19:41) 
meslek lisesine gitmek hayattaki en büyük pişmanlığımdır. yukardaki arkadaşlar her şeyi söylemişler zaten. cidden hala çocuğunu meslek lisesine göndermek isteyen ebeveynleri görünce şaşıyorum. türkiye'de meslek liselerinden hiçbir zaman bir halt olmaz. en kötü ihtimal düz liseye gönderin bence.


  • nothing in my way  (29.12.18 14:33:27) 
beni meslek lisesine gönderdikleri için ailemi hiçbir zaman affetmedim, hayatımdaki en büyük pişmanlık


  • zozjotejmnk  (29.12.18 14:53:44) 
@brnbrs
Özel lise derken, hem kolejleri hem de dershaneden bozma Temel liseleri kastediyorsunuz sanırım. Eski ve köklü kolejler iyidir ancak pahalıdır (Doğa koleji gibi kolejler hem kötüdür hem pahalıdır). Yeniler içerisinde orta kalite ve nispeten pahalı olanlar var. Temel liseler ise daha ucuz ancak kötü.

Bunların hepsinden ziyade orta halli bir Anadolu lisesi daha iyi olur sanırım. Anadolu liseleri içerisinde de merkezi yerleştirme ile alan veya sınavla girilenler var. Bundan 2 sene önce iyi olan bir lise şu anki sınav/yerleştirme sisteminden dolayı patlamış olabiliyor. Mesela benim yıllar evvel mezun olduğum lisem 2017'de 480 taban puanla ve yüzde 5'lik dilimle almışken bu sene -sınavla almasına rağmen- 100 puan aşağıya düşmüş durumda.

Not: Düz lise diye bir şey kalmadı artık.
  • shangrilla  (29.12.18 14:54:08 ~ 14:56:59) 
@shangrilla temel liselere bakmadım.baktiklarim kolej ama dediğim ya fiyatlar aşırı pahalı ya da diğer anadolu liselerinin 1-2 tık üzeri. Maddiyatta çok rahat olsam zaten bu kadar düşünüp irdelemicem.

Sinav sistemi değiştiği için zaten iyi ve kötü aynı okula da artık ve bunu kolej ler fırsat olarak değerlendiriyor.

Inan ki acaba fazla mi evham yapıyorum diyorum onun için her söylenen benim için çok değerli. Arkadaşlar haklı olarak bu sitemi yaptınız .
Iyi de oldu.
Böyle egitiminde sinav seklininde deyip duruyorum zaten.
  • brnbrs  (29.12.18 15:02:59) 
çocuk gidebiliyorsa Anadolu lisesine gitsin, hiç düşünmeyin. Bütün okulların bir sitesi ve bu sitelerinde sayısal verileri var. Kaç kişiler, kaç öğretmen kaç derslik var vs. Kolejler son tercih olsun. Meslek liseleri ve Temel liseler de tercih dışı. İleriki zamanlarda durum netleşirse haberder edersin hocam.


  • shangrilla  (29.12.18 15:25:35) 
@shangrilla teşekkür ederim.sonucu yazarım burdan.

Diğer arkadaşlar size de çok teşekkür ederim.görüşleriniz çok önemliydi ve cok guzel tavsiyeler aldım.

Ilk tercih anadolu lisesi olmazsa kolej olacak.
  • brnbrs  (29.12.18 15:31:19 ~ 15:34:03) 
Meslek lisesi ile cocugunuzun ergenlik donemini mahvetmeniz cok yuksek ihtimal lutfen yapmayin. Gerekirse acik liseye gitsin yine de meslek lisesine gondermeyin.


  • lynda.com  (29.12.18 16:08:24) 
yolla sağlık ya da havacılık meslek lisesine hayatı kurtulsun.


  • casey  (30.12.18 15:53:53) 
Havacılık lisesine karar verip kayıt yaptırdık.


  • brnbrs  (05.01.19 09:41:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.