[]

Hukuk. Kiracı-Ev sahibi

Merhabalar, diyelim ki ev sahibi ödemelerdeki aksamalar nedeni ile kiracının sözleşme dolmadan çıkmasını istedi. Kiracı da riayet etti ve evi terk etti ama o ay dolmadan çıktı. Mesela 10 gün önce çıksa ev sahibi 10 günlük kira bedelini iade etmek durumunda mıdır? İnternette bulamadım bir türlü cevap. Teşekkürler.




 
ödemelerde ki aksamalardan doyan zararı faiz olarak verecek kadar ince niyetli olduysa evet.


  • KaraSakall  (28.12.18 15:29:44) 
Ödemelerde sadece gecikme var diyelim. Ödenmemiş bir kira yok.

Ama bir ayrıntı daha. Ev sahibi sözleşme (yılı) dolmadan çıkılmasını talep etmişse de ayın kaçında çıkılmasını istediğine dair bir talepte bulunmuyor. Ya da ay dolmadan bir an evvel çıkın vs. de demiyor. Kiracı kendi tercihi ile ayı doldurmadan çıkıyor. Ev sahibi o ay içerisinde başka bir kiracı ile yeni bir sözleşme de yapmış değil.

Baya hukuk sınavı sorusu gibi oldu :)
  • min el garaib  (28.12.18 15:36:02 ~ 15:36:42) 
sözleşme dolmadan kiracının çıkması tamamen ev sahibiyle arasındaki anlaşmaya bağlı. eğer kiracı istemezse feriştahı gelse çıkartamaz evden. kaldı ki ödenmemiş kira falan da yokmuş. tamamen konuşup anlaşarak karar verilecek şeyler. hukukçu değilim ama bu konularda kanunlar genelde kiracıyı korur. kiracı henüz çıkmamışsa çıkmamaya devam edebilir mesela ve ev sahibi açısından daha büyük sıkıntılara neden olabilir.


  • hadsafhada  (28.12.18 15:49:56) 
Kiracı çıkmış durumda. Ay dolmadan çıkmış, hak talep edebilir mi? Yıl dolmadan çıkması ev sahibi ile anlaşmalarının sonucu. Ama ay dolmadan çıkması kendi tasarrufu.


  • min el garaib  (28.12.18 16:02:18) 
Hak talep edemez.


  • sckxyss  (28.12.18 16:05:03) 
evet 10 gunluk tutari iade etmek durumundadir.

odenen kira "aylik" olarak odendigi icin, kiraci, belirlenen kira tarihinin sonuna kadar evde kalabilir.

eger ev sahibinin talebi dogrultusunda cikmissa ki sizin durumda boyle gorunuyor, o vakit 10 gunluk tutar iade edilmelidir.
  • for the record  (28.12.18 16:09:15) 
Herkesin, herkesten,hersey talep etme hakki vardir. Ancak yaptirmak icin dava acmaktan baska care yok. Talep eder cok aglarsa, kul hakki, sadakam olsun der oderim. Bir dahakine ders olsun diye.


  • tunaktunaktun  (28.12.18 16:11:57) 
Hukuki kısmını bilmem de etik olarak iade gerekir. Ama çok az kişi bunu yapar o ayrı.


  • alicandan  (28.12.18 17:09:28) 
işin hukuki kısmını bilmem ama daha önce acil durum yüzündne kendi isteği ile 2 tane kiracım evi boşalttı. kalmadıkları günü hesaplayıp iade ettim.
olması gerekende budur. adam oturmadığı günün kirasını neden ödesin.

  • aslindasorunumpsikolojik  (28.12.18 19:07:30) 
teşekkürler cevaplar için.


  • min el garaib  (29.12.18 11:07:07) 
@hadsafhada eğer kiracı kiraları sürekli 1 gün bile geç öderse çıkartabilir. ihtarname çeker. 2 haklı ihtarname sonrası tahliye davası açılıyor.


  • black mamba  (29.12.18 11:20:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.