[]

Motor tasarimcisi

Nereden bulunur? Motor derken ecnebicesi engine olan motordan bahsediyorum, o kadar mühendis mezun oluyor sonuçta, ne yapıyor bunlar?




 
motor konusunda uzman makina mühendislerinden bir ekip tasarlar. bir sürü bölümden insandan da destek alırlar.

içten yanmalı motor mu, elektrik motoru mu, uydu motoru mu, roket motoru mu, uçak motoru mu, kompresör motoru mu ne aradığına göre detayları çok değişiyor.

edit: sen "milyon tane üretmek zorundasın" falan diye bik bik ötenler aldırma. onlar daracık ufuklarının cehennemini yaşıyorlar.

mesela Roketsan roket motoru üretiyor, yüz yılda milyon tane üretmez. bizim arkadaşlar uydu için motor yaptılar, toplam 10 tane üretilirse öp başına koy. denizaltı içn motor üreten adamın canı yok mu? hangi tank üreticisi milyon tane motor üretmiş? bakın bakalım fendt'in kullandığı beş yüz küsür beygir traktör motoru kaç tane üretiliyor?

çok afedersiniz de, salaklığın lüzumu yok.

bin çeşit motor var, teknolojik alanlar kendi beyninizin sınırları kadar dar yerler sanmayın.
  • babilbaligi  (28.12.18 11:54:59 ~ 29.12.18 05:54:14) 
Tek kişi mi tasarlıyor sanıyorsun o içten yanmalı motorları? Bir tanesini geliştirip optimize etmek 5-10 yıl alıyor milyon dolarlık argelerle.

Herkes biliyor nasıl çalıştığını, herkes biliyor parçaların şeklini şemalini ama tek bir mühendislik dalıyla olmuyor üretim. Metalürji, makine, elektrik, teorik fizik, endüstriyel tasarım vs hepsi ayrı branş bunların hepsi de lazım.

Bir 4 silindir motorda 100'e yakın parça var sadece blokta.

Biz çok güzel kopyalayabiliyoruz parçaları ve yan sanayi olarak üretebiliyoruz. Kaldı ki üretimi verimli hale getirmek asıl sorun. Yılda robotlarla 10 milyon motor üreten üreticiyle rekabet edemeyeceğimiz için tasarlamıyoruz. Yoksa motor yapılır, su motoru da aynı şey.
  • bos gezenin bos ustasi  (28.12.18 11:56:01) 
stirling motoru yaptim ben muhendislik okurken mesela. ise yaradi mi? yaramadi. o hesap biraz da.


  • icim urperiyor  (28.12.18 14:53:09) 
@bos gezenin bos ustasi, neden yılda 10 milyon motor üretmem gerekiyor? neden bu adamlarla rekabet içinde olmam gerekiyor? iş planımı nereden biliyorsun? ne kadar masraf yapmak istediğimi, ne kadar kazanmak istediğimi nereden biliyorsun, paramın ve hayalimin hesabını sen mi tutuyorsun?

dünya çok değişik bir yer, senin ihtiyacın ve beklentilerin bambaşka bir başka adamın ihtiyacı bambaşka, 10 bin liralık kartal aracına 50 bin lira harcayan adamlar geri zekalı mı? o adamın ihtiyacı yılda 10 milyon üretilen motorlardan bir tanesi mi yoksa kendi ihtiyacı için bir motor mu? kimin neye ne zaman ihtiyacı var bunu siz mi belirliyorsunuz? kim dedi size toyata olmak istediğimi ki?

tek kişimi tasarlıyor o motorları: evet tek kişinin tasarladığı bir sürü custom engine var ortalarda, isterseniz 20 bin dolar verip şu özelliklerde motor istiyorum diyebiliyorsunuz, ingiltere, amerika, italyada atölyelerde motor tasarlayıp yapan binlerce kişi var, kimileri için bu bir hobi, kimileri için bir iş kolu, kimileri için prestij kimileri için başka bir şey. ne biliyorsun, ne kadar biliyorsun, ne zaman biliyorsun onu bi de bakalım da önce lafın lafmı bi anlayalım.
  • selam  (28.12.18 16:38:31) 
neden bu adamlarla rekabet içinde olmam gerekiyor?

Bilmem neden acaba? Arkadaşa ordan kapitalizm gönderin.

10 bin liralık kartal aracına 50 bin lira harcayan adamlar geri zekalı mı?

Evet.

tek kişimi tasarlıyor o motorları: evet tek kişinin tasarladığı bir sürü custom engine var ortalarda, isterseniz 20 bin dolar verip şu özelliklerde motor istiyorum diyebiliyorsunuz, ingiltere, amerika, italyada atölyelerde motor tasarlayıp yapan binlerce kişi var

Yanlış biliyorsun. En sofistike tasarım araçlar bile blok olarak hazır üretim kullanıyor. Alıyorlar motor bloğunu özel olarak modifiye ediyorlar. Öyle sıfırdan motor bloğu üreten ya yok, ya da önemsenecek düzeyde bile değil. Sanayi kolu bile sayılmıyor. Koenigsegg, Morgan, Pagani, Lotus, geçmişte üretilmiş Dmc, Noble, Tvr vs.

Efsanevi McLaren F1 bile Bmw V12 bloğu kullandı. Amerikanlarda da aynı şekilde belli başlı motor blokları var Chevy, Edelbrock, Dodge, Ford vs. Ama sorsan her garajda millet kendi arabasını üretiyor.

Bak ne diyorum yaparsın, ne var ki motor üretmekte. Ama rekabet edemezsin, yatırımın çöp olur. Günümüzde kar getirmediği için 60'larda soğuk savaş bahanesiyle gidilebilen aya gidemiyorlar.

Hiç mi araştırmadın neden yerli otomobil üretemiyoruz diye. Cevabı aynı.
  • bos gezenin bos ustasi  (28.12.18 18:44:58) 
@bos gezenin bos ustasi, şu link'lere bir bak bakalım modifiye mi ediyorlarmış?

www.youtube.com
www.youtube.com
www.youtube.com

Hobi olarak yapan arkadaşda varmış (bir altındaki link'dende üretim aşamalarını adamın yaşadığı problemleri ve ona yardımcı olmaya çalışanları falan okuyabilirsin baya eğlenceli)

www.youtube.com
www.modelenginemaker.com


Senin dediğin bir yere kadar doğru, türkiyede yurt dışından motor getirip aracına taktıran 15/20 kişi var sadece, (çok pahalı çünkü) bu linklerdeki motorlar genelde karbüratörlü, üretmesi daha kolay, daha mekanik, injection olanlar biraz daha karmaşık ona pek yanaşan yok, öte yandan emisyon mevzusu için bu motorlar mevzuatlara takılmıyorlar çünkü seri üretim değiller, kimisi ses vb. nedenle trafiğe çıkışı yok. bu bir hobi. amaçları ne kadar güzel arabam var diye sergilemek vs. sen ben bu adamların bu işe olan tutkusunu anlayamayız.

yine aynı şekilde motosiklet için üretim yapan DUX var.

10 binlik arabasına 50 bin masraf yapan salak değil, geri zekalıda değil, o araba (hatta specific araba) o adamın tutkusu, takıntısı her şeyi o, sen bunu anlamsız, manasız, mantıksız bulabilirsin, ama bu adam gerçek, bu adam var, sen ne kadar aptalca bulsanda senden daha çok kazanıyor ve harcıyor.

kapitalizm diyip çıkmışsın işin içinden de o da öyle değil canım kardeşim, bu senin hayattan beklentinle alakalı, benimkisi toyota ile rakebet etmek değil, toyotayla fordla sen rekabet et, ben ne o adamlara rakip olabilirim ne de onlar bana olabilir.

en iyi model jet motoru üreticisi toyota değil mesela, ford'da değil. bu pazara giremez bile bu firmalar, zaten girmiş yer etmiş firmaları satın alabilirler ancak.

ve yine söylüyorum, ne üretmeyi düşündüğüm ile ilgili en ufak bir fikrin dahi yok, sadece kavede "yaptırtmazlaaar sana bunu yaptırtmazlaaar" diyen dayı gibisin.

forkliftler var mesela, ilginç bir şekilde kapalı alanda kullanılmasına rağmen 0 emisyon düzenlemesine tabii'ler. deniz motorları var, emisyon düzenlemeleri yok. 50 cc altı motorlara girmiyorum bile, istediğini yap karışan, yok görüşen yok.

çim biçme makineleri (kollu olanlar yada arabalı olanlar) her hangi bir düzenlemeleri yok, istediğin gibi üret, jenaratörler mesela, içlerinde motor var bunların, ve 0 düzenlemeye tabii'ler (ses düzenlemeleri var sadece). Türkiyede motor üreten firmalarda var bu arada. sadece senin gördüğün aletlerin içerisinde değiller, görmüyorsun o aletleri yada ilgini çekmiyor hiç.



motor dediğin makine pek çok alete güç veren makine, motor denince aklına sadece araba, otobüs, motosiklet gelmesi senin sorunun. ben belki çim biçme makinesi yapacağım ne biliyorsun? çim biçme makinesinin dünya pazarındaki payından haberin var mı? kapitalizim demişsin ama aklına gelen sadece otomobil, buda senin görüşünün olmaması ile alakalı.
  • selam  (28.12.18 19:45:22) 
Ulan her gun Husqvarna, Stihl falan kullanmasam sokup takmasam anlamiyorum diyecegim sen haklisin diyecegim. Sordugun soruda spesifik bir alan yok, sordun soyluyorum ne yapiyorlar neden yapmiyorlar. Bana desen ki bana aluminyum cnc kesimi motor lazim solidworkste tasarlanmis var mi ona gore cevap alirsin. Ha o motoru oyle yuksek isida calistiramazsin muhtemelen zaten cnc den ciktigi andan itibaren yag yakip ufleyecek ama yapilir mi yapilir. Rantabl olmaz ama oldurulur. Git Adana Metalsan'da bile sana doksunler yapsinlar parasini verdikten sonra yaparlar. Ama sorun da bu iste rantabl olmaz. Ne para kazandirir, ne fonksiyonel olur. Cim bicecek adam gidip de o tek silindir motoru senden almaz, alsa da alacagi fiyata kar edemezsin. Gercekler bunlar. Yalan soyluyorsun dersen eyvallah goster bana Turk tasarim ve uretim derim. Belki pazarin farkinda degilim diyecegim, ulan diplomada muhendis yaziyor neyse.

Kim uretiyor bahsettigin bahce malzemelerini Turkler mi? Hayir en dandigi bile Almanya Japonya uretimi. Her ne uretirsen uret, o kadar muhendis mezun oluyor sonucta ne yapiyor bunlar diyorsun ya hani. Bunlar Turk istiraklerle is yapamiyor sorun bu. Sermaye yok, arge yok, para yok benim canim ulkemde nasil ugrassin memleketimin muhendisi. Kaldi ki ugrasiyor yine Turkiye'de ama istirak yabanci menseli.

Bak daha gecen gun bozduk sundan bir tane, aktarma degisecek calistiramadik bir turlu Danimarka'dan parca bekliyoruz. Resimde eklemsiz duz kamyon seklinde olanin aynisindan var 2 tane is yerimizde.
k-vagnen.com
Elektrikli bunlar ustelik.
  • bos gezenin bos ustasi  (28.12.18 20:07:45) 
simitçi falan bile oluyor o mühendis diploması sahibi arkadaşlar, etrafımda işsizlikten kırılan bir sürü mühendis diplomalı arkadaş var, işi olanların çoğu da kendi alanında çalışmıyor (satış ıvır zıvır)

soru çok açıklayıcı olmayınca cevaplar da ona göre gelmiş bence.
amacın "engine" üzerinden para kazanmaksa o devir geçti, çeşmenin başını kapattılar.
neyin motorunu yapacak olursan ol, o piyasanın yerleşik firmaları devasa ölçekte yaparken senin ürettiğinin bir ekonomik anlamı olmaz. ha yeni bir alet icat edersin veya sadece belirli bir alanda kullanmak üzere, kârlılık gözetmeksizin (kâr gözetmeyeceksen neden yapacaksın, tam olarak gözetmemek değil o da motoru kendin üretmek istemenin nedenleri, kaybedeceğin paradan daha ağır basıyorsa) spesifik motor üretirsin eyvallah.

o 5 axislerle yapılan motorları kastetmediğini umuyorum, verdiğin örneklerdeki motorlar seri üretime geçip yaygın seviyede kullanılabilir hale gelene kadar içten yanmalı motorun modası geçer. ha keyfin yerindedir, hobicilere petrolhead'lere niche ekipman satacağım diye açar tezgâhı beklersin orasını bilemem.

sadece fikrim, yeni nesil elektrikli otomobil furyasında elektrik motoru ürettin ürettin, belki büyük firmalarla rekabet edemesen de kendine yetecek iş/işler çıkartılabilir. (o da kolay değil ya, belki)
  • gkhncnzdgn  (28.12.18 20:52:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.