[]

Evet bankacılık cahiliyim - Sanal para

Şimdi ben maaşımı a bankasından alıyorum. Sonra b bankasına internetten gönderiyorum. Ya da fatura ödüyorum internet şubesinden. Daha da anlamadığım nokta: yurtdışına para gönderiyorum internetten ya da alışveriş yapıyorum.

Peki elle tuttuğumuz somut kağıt para nasıl gidiyor bu kanallara? Yani tam anlatamadım ama bu bankalar ya da şirketler parayı nasıl kasalarına koyuyor?

Hani toplamak isteseler nasıl topluyorlar somut parayı?

 
Dönem sonunda alacak verecek eşleştirip, ona göre komisyonlaşıp çözüyorlar mevzuyu.


  • lcha  (27.12.18 10:23:52) 
merkez bankası amca bu piyasanın hakemi. her bankanın merkez bankası kasasında belli miktarda parasının bulunması gerekmekte. Bu tutarı zorunlu karşılık oranı denen şey belirler. Eft'yi a bankasından yaparsın. Merkez bankası a bankasının yaptığı eft için kendisindeki a bankası hesabından alıp b bankasının hesabına parayı yatırır. paraların hepsi piyasada dolaşmaz.


  • silah taciri  (27.12.18 10:35:05) 
Biraz daha anlayabilmek için Takasbank hakkında bilgi edinebilirsin internette.

Takasbank çekler için gerekli takas ve komisyonlamaları yapıyor sadece hatırladığım, işte eft için de bankalar kendi aralarında mahsuplaşıyorlar.

Örnek;

iddaaaci a bankasından b bankasına eft yaptı, (a, b'den alıcı)

lcha da b bankasından a bankasına eft yaptı, (b, a'dan alacaklı)

mahsuplaştılar bitti gitti işte, en basit haliyle.

El ile tuttuğumuz somut kağıt para kolay kolay yer değiştirmiyor yani.

Bankaların belli sermayeleri var ve bunu merkez bankası kontrol ediyor, a bankası b bankasının parasına yatamaz yani. Çünkü merkez bankası ikisinin arasında arabulucu gibi.

Peki yurt dışı nasıl oluyor?

Onda da merkez bankaları arasında işlemler yürüyor, yine kimse kimsenin parasının üstüne yatamaz çünkü onda da garantörler var.

Mesela bir örnek Türkiyenin parasının (altınının) yaklaşık yarısı Londra'da, diğer yaklaşık yarısı da ABD'de. Yani %100 olmasa da altınımızın büyük çoğunluğu dünyanın en güvenilir şehirlerindeki merkez bankalarında.

Ne tuhaf di mi :)
  • John Bloor  (27.12.18 10:50:39) 
Isin ozu surada: bankadaki paralariniz var ya. Onlarin cok az bir kismi somut para. Cok buyuk kismi kaydi para. Yani elle tutulan bir sey yok ortada. Sadece parani odeyecegim taahhudu var. o yuzden bir yerden bir yere elektronik mesaj disinda bir seyin gitmesine gerek yok :)


  • twelfth  (27.12.18 11:42:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.