[]

asgari ücret, işsizlik ve enflasyon

asgari ücret artında sürekli enflasyon artacak, işyerleri çalışanları işten çıkartacak deniyor. neden patronlar karlarını düşürmüyor? adam 5 kazanmasın, 3 kazansın ama işçinin cebine de az daha para girsin.

madem düşük asgari ücret daha fazla istihdam demek o zaman asgari ücret 100 lira olsun işsizlik diye bir şey de kalmaz. istihdam oranları önemli ama bu istihdamın niteliği de önemli değil mi? neden sermaye elini taşın altına koymuyor?

asgari ücret artarsa şirketler zor duruma düşer vs. demeyin. asgari ücret 400 lira arttı 1.000 kişi çalışsa 400.000 lira yapıyor. sigortayla 600-700 bin oluyor. 1.000 kişinin çalıştığı şirket için de 700 bin lira para mara değildir. eğer bunun hesabını yapıyorsa da ölücüdür. yok değilse de işten anlamıyordur kapasın gitsin dükkanı. ufak iş yerleri için de geçerli bu durum.

not: işverenler yazmasın.

 
İşverenler yazmasın :)

Bu sorunun cevabını işverenin ağzından dinlemeden nasıl gerçek bir yanıt bulmayı bekliyorsun?
  • synesthesia  (26.12.18 14:38:07) 
-kimse gelirini paylaşmak istemez.
-asgari ücret 100 lira olursa da kimse çalışmaya gerek görmez. yine işsizlik olur.
-sermaye ne zaman elini taşın altına koydu ki? tek amaç var: daha fazla kar.
-1000 kişi çalıştıran yerler hakkında bilgim yok ama çok da düşündüklerini sanmıyorum.
www.diken.com.tr
not:işveren değilim.

@proletarier aller lander vereinigt euch

bence o kadar kazanmıyorduk, ne işverenler ne biz. dağıtılan krediler bizi "zenginlik illüzyonuna" soktu. işverenler açısından bakarsak özellikle kosgeb vasıtasıyla dağıtılan krediler nerelerde kullanıldı sormak lazım.
  • cemiyetin ünlü siması  (26.12.18 14:39:29 ~ 14:53:00) 
bir işveren çıkıp dese ki sana ne kardeşim şirket benim değil mi? parayı da paylaşmak istemiyorum. anlarım. amk kan emicisi der geçerim. ama bunu mantıklı bir zemine oturtmaya çalışmak saçma. açık açık desin kar oranım azalmasın diye maaşlar artsın istemiyorum ve işçi çıkarıp 2 kişilik işi tek kişiye yaptırıcam.

bir de asgari ücret artarsa fiyatlar da artar muhabbeti var. asgari ücret 1600 lirayken 2 liraya üretip 5 liraya satıyorsa maaşlar artınca 3 liraya üretsin yine 5 liraya satsın. neden şirketler mutlaka 3 lira kar etsin ki? maliyet artıyorsa kardan kıssın biraz.
  • black mamba  (26.12.18 15:16:18) 
işveren tarafından hesap yapıyorum.
çalıştığım şirkette 1000 kişi çalışıyor.
aylık ücret 400*1000= 400.000TL arttı
aylık sgk 190*1000= 190.000TL arttı
aylık vergi 30*1000= 30.000TL arttı
toplam işverenin kasasından çıkan 620.000TL ekstra nakit var.
yanlışım varsa ilgili arkadaşlar düzeltsinler.

diğer hesaplamaları siz yapın,
üreteceği ürüne zam,
aylık ekstra nakit çıkışını sağlayacağı finansman
aylık sipariş ve ücret ödeme sürdürülebilirliği. v.s
  • ayaklibalik  (26.12.18 15:34:38) 
uzuuuun bir cevap yazıp sildim.

hocam ya öğrencisin, ya iş hayatında hiç çalışmadın.

işverenden dinlemeden nasıl gerçek cevap bulmayı bekliyorsun? +1
  • benaslinda  (26.12.18 15:37:18) 
@ayakli tamam işte bunu nedne piyasaya yansıtıyor şirket? 5 kazanmasın 3 kazansın. 1000 kişilik şirket için de 600 bin o kadar önemli değildir. patron daha az gezsin.

@benaslinda birçok işte çalıştım. kimin ne kadar kazandığını da biliyorum. o yüzden bu rahatsızlığım zaten. asıl siz hayatınızda çalışmamışsınız. öyle kaymak işler değil ama. girin bir yerde 3 kuruşa çalışın bakalım bu kadar rahat konuşabiliyor musunuz.
  • black mamba  (26.12.18 15:57:49 ~ 15:58:02) 
@ayaklibalik 600 lira ekstra maliyeti ben de söyledim. e patron yılda 7 milyon az kazansın? 1.000 kişinin çalıştığı şirket için önemli bir para değil. patron kişisel harcamalarından kıssa daha fazla kar eder zaten. bu 7 milyon neden patrona yüklenilmiyor? illa o kadar çok mu kazanmak zorunda?


  • black mamba  (26.12.18 16:09:25) 
diyorsun ki, bu sene 5 kazanmasın 3 kazansın
gelecek sene 3 kazanmasın 1 kazansın
diğer sene 1000 kişiyi birden kapının önüne koysun.

bir şirkette nakit akışı öyle sanıldığı kadar kolay değil.
enerji, işçilik, kira, bunlar nakit akışını etkileyen birebir faktörler.
bunların arttığı vakit, firma ciddi anlamda sıkıntıya girer.
bakkal gibi düşünmeyin şirketleri, al gülüm ver gülüm olmuyor satışlar.
ciddi bir döngü var. kar ettiğin tutarı kasanda görmen için zaman geçmesi gerekiyor.
ama devlet vergisini, mal sahibi kirasını, personel ücretini, zamanında ve nakit istiyor.
sektörler genişledikçe, piyasa daralıyor, öyle söylediğin gibi deli gibi kar marjları kalmadı artık.
biz nasıl 100TL gelen elektrik faturasına 150 Tl gelince isyan ediyorsak, açık olan lambaları söndürmeye çalışıyorsak. işveren de aynı bizim gibi düşünüyor ve isyan ediyor. ki biz geçinmeye, onlar kar etmeye odaklı.
  • ayaklibalik  (26.12.18 16:13:37) 
sorunun temeli işçi ile işveren arasındaki çekişme elbette. fakat esas mesele şu;

Türkiye'de üretim yapan işletmelerin neredeyse tamamı, düşük katma değerli iş yapıyor. Yani 5 liralık kumaşı alıp, 3 lira işçilik ekleyip 1 lira masrafla 10 liraya satıyor, 1 lira para kazanıyorlar. Bu üretim tipinde 3 lira işçilik maliyeti 4 lira olunca sıkıntı büyüyor.

Bu tip işler elbette vazgeçilmez, fakat neredeyse bütün ekonomimiz düşük katma değerli işçilik yoğun üretime dayanıyor.

Yoksa yüksek katma değer ile çalışan işyerleri bu zammı bile beklemeden çalışanlarına enflasyon zammını yıl içinde yaptılar zaten.

1000 kişinin çalıştığı bir yer ayda 1.500.000 kazanıyor olabilir, bunun yarısı maaş zammı ile elden akıp gidiyor olabilir. Her zaman o hesaplar o kadar lafla olmuyor.

Çalışan açısından zaten bu ücret skalası tam anlamıyla facia, değinmeye bile gerek duymuyorum.
  • babilbaligi  (26.12.18 16:33:06) 
benim 10 yıllık iş tecrübem var. ücret yönetimi yapan İK'cıyım. sizin merak edip duyurusunu açtığınız üst yöneticilerin ücretlerini belirliyorum, her yıl hay groupa tonla para verip ücret datası alıyoruz.

belki kimin ne kadar kazandığı konusunda bir fikriniz var ama giderler, finansman ile ilgili bir fikriniz yok.

ayaklibalik güzelce anlatmış ama sizin inanasınız yok bence.
  • benaslinda  (26.12.18 16:41:40) 
@ayaklibalik 3 kazanınca niye 1000 kişiyi kapıya koyuyor işte? 3 kazanmaya devam etsin. şirket bir miktar büyüsün, enflasyon oranında kazancı da artsın çark döner. o saydığın giderler asgari ücret 1000 lira olsa da olmayacak mı? asgari ücretle ne alakası var? maaşlar kalemlerden sadece biri. hala soruya tam cevap değili bunlar. patronlar neden 3 değil de 5 kazansın?

olayı spesifik bir şirkete yönelik sormuyorum. çünkü bir kobiden de, kurumsal bir şirketten de, yap-satçı bir müteahhitten de farklı cevaplar alınır. hepsinin ayrı zorlukları var. o yüzden kobilerin tahsilat sorunları konumuz değil. genel olarka soru şu. bir şirketin 20 bin işçilik maliyeti 30 bin diğer maliyetleri var. malı 80'e satıyor diyelim. 30 bin karı var. maaşlar artınca maliyeti 60'a çıkarıyor. neden 30 yerine 20 kazanmaya razı değil?

@benaslinda hayır ayaklibalik soruya tam cevap vermemiş. yukarda tekrar sordum. ayrıca ik'cı üst yönetimin maaşını belirlemez. büyük ihtimalle ne kadar kazandıklarını bilmiyordur bile.
  • black mamba  (26.12.18 16:59:29 ~ 17:01:26) 
Isverenler kardan kismaz.
Gerekirse butun personeli atar, sirketi kapatir yine de kardan kismaz. Calistigim sirket 1 ay icinde 5 tane grup sirketini kar dusuk diye kapatip 1000lerce kisiyi kapi onune atmisti.
Halbuki gayet kar eden ve gelecek vaadeden sirketlerdi bunlar.

Bunun onkabuluyle baslarsan gerisi oturuyor aslinda.

Niye oyle dersen patron haci onlar, onlarin kafa farkli calisir bizim gibi dusunme.
Biz hep optimum pesinde kosariz, onlar hep en ustu hedefler.

Herhangi bir holdgin patronunu al, sana ayda 1 milyon vericem olene kadar ama sirket islerini birakacaksin de. Birakamaz delirir.
  • acemi  (26.12.18 17:28:30) 
@black mamba: çünkü biz istiyoruz ki insanlar ellerindeki parayı finansal araçlara değil, üretime yönlendirsinler. Fakat üretim belli bir sermaye koyduğun zaman döviz kadar, faiz kadar kazandırmazsa, kimse üretime yatırım yapmaz. sonuçta ülke olarak daha da çok kaybederiz.

bu yüzden işverenlerin koydukları sermaye karşılığı daha az kazanmayı kabul etmesi uzun vadede ülkeyi vurur.

parası olsa da kimse hayrına bir işe girmez.
  • babilbaligi  (26.12.18 17:33:58) 
işverene 5 değil 3 kazan demek,
işe ihtiyacım var ama şu ücrete çalışırım.
şu ceketi alacağım ama fiyatını ben belirlerim demek gibi bir şey.
şirketler daha çok kazanmak için uğraşmasalardı, yatırım yapmazlar,
yatırım olmazsa insanlar çalışacak iş bulamazlardı.
işçiyi düşünmek, işverenin değil devletin işi.
senin söylediğin komünist devletlerde olur.
  • ayaklibalik  (26.12.18 17:37:04) 
nakit akışı, krediler, ortakların kararları, şirketin borsaya açık olması, finansal katsayıların (COI, ROE, ROCE, WACC daha gidiyor bu) tutturma hedefleri vb bir sürü sebebi var.

bu arada hiç kurumsal şirkette çalışmamışsın sanırım. ik'nın yetkileri kurumsal şirketlerde çok daha geniştir. zaten ellerinde prosedürler var öyle sana %5 zam yapayım falan olmuyor. adam gidip hay scale uyguluyor. ülke müdürü olsan da götünü yırtsan da maaşın gram oynamaz.
  • argent dawn  (26.12.18 17:47:40) 
@acemi aradığım cevap gerçekten. çıkıp böyle desinler anlarım. belki ben de sermayedar olsam en çok kazandıracak şekilde çalışırım. ama bunu farklı şekildeymiş gibi anlatmaları inandırıcı değil.

@babilbaligi tamam finansal araçlardan daha çok kazansınlar. ona da ok. ama neden her olumsuzluk çalışana ve müşteriye vuruyor? biraz farazi konuşuyoruz o yüzden havada kalıyor. tamam banka faizinden çok kazansın ama neden maksimum kar? asgari ücret 2 bin lira olunca kar oranı ne kadar düşecek? neden ilk fırsatta bu fiyatlara yansıtılıyor? 5 kazanmasın 3 kazansın derken de az kazansın demiyorum ki 3 bile fazla bir kazanç. müteahhit 1 bmw daha az alsın ama işçi de 3 kuruş çok kazansın. sabancılar, koçlar birkaç milyon dolar az kazansın işçinin de yüzü gülsün.

@ayaklibalik işçinin işe ihtiyacı var seve seve öpüyoruz diyorsun yani? devlet devlet olsa bunları konuşuyor olmazdık zaten. ama devlet işçinin hakkını aradığında da tüm patronlar ağlıyor. bugün kurumsal yerler dışında kaç iş yeri fazla mesai ödüyor? 100 lira için 40 takla atıyorlar. yarın devlet çıksa dese ki tüm bunları denetlicem, kimsenin maaşı asgariden yatmıcak, cumartesi çalışırlarsa mesaileri ödenecek, hiçbir iş yeri vergi kaçıramıcak. o zaman zaten asgari ücretlinin maaşı mesailerle birlikte minimum 2500 liranın üzerine çıkacak. kabul mü?
  • black mamba  (26.12.18 17:50:29) 
yazdıklarımdan başkalarının faydalanacağını umuyorum.
yoksa gerçekten üzüleceğim.

  • ayaklibalik  (26.12.18 17:56:42) 
Hocam sen hala kardan neden kısmıyorlar diyorsun. Böyle bir şart yok ki, bunu sil bir kere. Öyle bi dünya yok:) bunu farklı şekilde anlatma sebebi toplumsal baskıya karşı dayanak oluşturmak için. Kimse ben 2 kişilik işi 1 kişiye yaptıracağım, ürünlere de şu kadar zam demez. Yakın zamana bakın millet zam yapmamış görünmek için ne taklalar attı.


  • cemiyetin ünlü siması  (26.12.18 18:36:41) 
@ayaklibalik soruma tam bir cevap vermedin ki. konuyla alakasız masraflardan bahsediyorsun sürekli. nesinden faydalanayım? üzül bence.

@camiyetin ünlü simasi. ha işte dediğim bu. açık açık desinler bir sömürüyoruz. ucuza çalıştırabiliyorum onlar da eşek gibi çalışmak zorunda canımı yesinler. ama bunu farklı bir kalıba sokmaya çalışmak başka bir şey. sanki patronlar zam yapınca o 3 kuruşla ayakta duruyormuş gibi. üstüne maaşlı çalışıp burada gelip bunu savunan arkadaşların olması üzücü.

tabii şirketlerin çıkıp açık açık bunu demelerini beklemiyorum. ama sözlükte falan maaş tartışmalarında sürekli bu dönüyor. asgari ücret artarsa fiyatlar da artar. kimse demiyor ki biraz da patronlar sıksın.
  • black mamba  (26.12.18 19:08:43) 
@black mamba: o kafada insan olsa, o sermayeyi nasıl biriktirecek? sen kapitalizmin temelini anlamamışsın, onu soruyorsun. kepitalizmin temeli sermayenin olabildiği kadar güçlü olmasıdır. bunun için bütün olanaklarını seferber etmesi, ne pahasına olursa olsun her kapitalistin karı mümkün olan en yukarı çekip daha fazla sermayeye sahip olması gerekir.

yoksa bugün karı 5'ten 3'e, yarın bire düşer. öbür gün biri gelir "bu sene zarar edin, ne olacak zaten paranız var" der.

yılda 10 milyon kimse için küçük para değil, hiç kimse için...
  • babilbaligi  (26.12.18 19:58:38) 
@babilbaligi insanlara insani maaşlar ödeyerek de sermaye biriktirebilinir. zaten birçok işte hayvani kazançlar var. ölücü olmaya gerek yok. bak açık açık böyle de canımı ye. de ki kapitalistim işçi eşşek gibi çalışmak zorunda ben de çalıştırıyorum. imkan olsa ayda 100 liraya çalıştırırım. ama asgari ücret artınca "işsizlik artacak :(" diye dolaşmayın ortada. azcık az yesin patron işçiyi çıkarmasın o zaman, 2 kişilik işi tek kişiye yaptırmasın. sanki bunlar kendi elinde değilmiş gibi bir tavra bürünmesin. şu anki sisteme zaten sövüyorum ama başlığı açma nedenim sanki onlardan bağımsız bir nedenden dolayı böyleymiş gibi davranılması.


  • black mamba  (26.12.18 21:11:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.