[]

sokak köpeği ne ile beslenebilir?

soru başlıkta gizli.. aslında genel bir soru ama şu sıralar çok işime yarayacak bir bilgi..

zira bir sokak köpeğimiz var sayılır.. sanırım 3-4 aylık, evimizin yakınlarında dolanıp duruyor sürekli.. tavuk ve su ile besledik gördüğümüz zamanlarda, acaba başka ne ile beslenebilir? ne yapmak uygundur?
aşı düşündük ama sürekli gözetimimizde olmadığı için vazgeçtik..

genel anlamda da böyle köpekler gördüğümüz zaman ne yapılabilir?

~ ek;
kulağında ufak yaralar var.. çok ufak, sanırım kedi tırmalamış.. çok bulaşıyor kedilere.. o yaralar için yapabileceğim bir şey var mı onu da belirtebilirsiniz..

 
ufak bir düzeltme vereyim.
tavuk kemiği de verebilirsiniz ama pişirmemek kaydı ile.
çiğ kemiklerle ilgili sorunları yok. yalnızca pişmiş kemikler ince kıymıklar halinde kırıldığı için köpeğin bağırsağına batabiliyor. sokak köpekleri için bu durum biraz daha risksiz, pedigree köpeklere göre.
ben adi sokak köpeği cinsi köpeğime :) kemik veriyorum ve dişleri çok bakımlı şu an. o kadar iyi geliyor ki tek bir plak dahi bulamazsın, pırıl pırıl :) yavru köpeğin diş gelişimi için de bu nedenle tavsiye ederim, kemik, ilik, kıkırdak, kuyruk, ne bulursanız. artık marketlerde haşlamalık kemikler ve hindi boyunları, tavuk boyunları satılıyor. benim köpeğim mesela çok hindi yerse hindi gibi kokmaya başlıyor ama tek sıkıntımız bu neyse ki :) siz de böyle yal yapabilirsiniz. biraz sebze, havuç, kabak, patates, belki biraz pirinç veya makarna, ve et/kemik (ne bulabiliyorsanız, ben taşlık bulabiliyorum, ciğer almıyorum çok antibiyotik biriktiği için, boyun, artık ne varsa)
bunları haftada bir sefer haşlıyorum düdüklüde, zaten özel mamalar gibi bir hale geliyor. eğer çok enerjiye ihtiyacı varsa ve zayıflıyorsa biraz ekmek katıyorum. yumurta kırıyorum. kimi zaman balık ucuzsa bu işi balıkla yapıyorum. memnun valla hayatından :)

he bir de ıspanak vermeyin. bunu aü'nin hazırladığı bir kitaptan okudum. ayrıca o yaşta bir köpecik günde iki kere yemek ister. 1 yıldan sonra günde bire geçebilirsiniz. bence sokaktan onu kurtarın ve tam anlamıyla evlat edinin. ayrıca havalar ısınıyor, bir dış parazit ilacı alıp ensesine döküverin. yoksa pireler canına okur. ben daha geçen gün bir kene yakaladım köpüşümde. gençlik hastalığı ve kuduz gibi önemli aşılarını da yaptırabilirseniz çok iyi olur.
  • kediebesi  (20.03.10 15:18:34 ~ 15:33:21) 
2008 yılında bende yavru bir tane sokak köpeği alıp bahçe de beslemeye başladım,ilk 3 ay süt ve ekmek ile besledim,ondan sonra tavuk kemiği pişirip vermeye başladım,genelde herşeyi yiyorlar şimdiye kadar sadece üzüm ve çilek yemediğine şahit oldum bunun haricinde pilav,makarna içinde et olan yiyecekleri çok seviyor ama sebze yemeklerini çok aç olmadığı sürece yemiyor.
mutlaka aşısını yaptır ve bir tasma tak(pire tasması da olabilir)yoksa belediye ekipleri alıp götürüyor.

  • sealth  (20.03.10 15:26:23 ~ 15:31:16) 
kardeşler
köpek kemik yer :) köpeğin besinleri arasında en önemli şeylerden biri bu. ağzına filan da batmaz merak etme. batıyorsa zaten onun soyu devam etmesin daha iyi :) ayrıca köpekler etlerini pişiremediği için çiğ de yiyebilirler, bu şekilde gelişmişler. günlerce beklemiş çiğ etleri omnomnom diye yerler bunlar. yer, kusar, kustuğunu yer. mesela bazı elementleri eksikse güvercin boku yer. domuz gibi bişi bunlar :)
eğer lapa gibi yemek verirsen ne dişleri gelişebilir, ne de temiz olabilir. kemirmesi, kırması, parçalaması lazım ki dişi, çenesi güçlensin. sokakta yaşayan bir hayvana esas kuru ve ıslak mama vererek onu içinde bulunduğu şartlar konusunda zorlamış olursunuz.

köpeklerin en mutlu olduğu zaman kurban bayramı :) ağzında koca kemikle sevinç içinde koşturan bir köpek :D

he yalnız dediğim gibi. pedigree dediğimiz özel cinsler için durum farklıdır. çünkü onlar zaten insan elinde üretilmiştir, doğaya uygun değiller, o yüzden doğalarından farklı bir şekilde bakılmak zorundalar.

size şunu anlatayım. izmirin dağlarındaki keçi çobanları köpeklerini yalnızca kuru ekmek ile besliyor. çok nadiren bu hayvanlar bir domuz indirebiliyor. ya da bir oğlak kesilirse kemiklerini, sakatatını yiyebiliyor. pek akıllı ve insancıl değiller ama emin olun çok sağlıklılar. bu şekilde bir beslenmeye bile adapte olabiliyorlar yani. doğrudur demiyorum ama adaptasyonları çok ama çok kuvvetli. eğer biraz daha iyi beslersen akıllı da olur. akıllı olunca insanla iletişimi de güçlü olur. bir de ömrü normal köpek ömründen uzun olur.
  • kediebesi  (20.03.10 15:42:18 ~ 15:49:24) 
Ben benimkileri evden artan yemeklere ekmek doğrayarak besliyorum.

3 ay önce bir çiftin yavruları oldu, anneleri ilgilenmeyince sütle besledim. 3 aylık oldu paşalar, şimdi ekmek doğrayıp üzerine süt veya yoğurt koyuyorum.

Bizim evde et pişmez ama şirkette bir yemek verilirse, acısız olmak kaydıyla, lahmacun, pide, kemik, makarna, peynir... artık ne kaldıysa yanıma alıp onlara veriyorum. Bir tek pilav yemiyorlar. Benim evdeki de yemiyor. Köpeklerin pilavla arası pek yok sanırım.

Dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ona bir tas vermeyin. Çünkü sokak köpeği olduğu için tasa alışmaması lazım. Örneğin bir karton kutu kapağının üzerine falan koyun yemekleri. Su önemli, su içebilecekleri bir yer olduğundan emin olun. Antalya'da her dükkan 2 litrelik şişeleri kesip hayvanlara su kabı olarak kullanıyordu. Keşke bunu tüm ülkeye yayabilsek ama bir kişi bir kişidir, siz de bize katılın, bir şişeyi kesip içinde su bulundurun.

Bir de aşı olayını ben olsam tekrar düşünürdüm. Aşılı olup, bunu belirten bir marka takılması veya tasmasında yazması onu çeşitli tehlikelerden koruyacaktır. Manyak çok, biri zehirler, diğeri döver...

Ben benim koloniyi aşılattım. marka olayı biraz sadistçe geldiği için uyduruk (şunun gibi www.okyanuspetshop.net )tasma aldım ve bavullara ad soyad yazılan zımbırtılar ile aşılarının tam olduğunu belirtip tasmalarına iliştirdim. "ben bir sokak köpeğiyim ama aşılarım tam, aşımı yapan veteriner ......,"vs diye yazdım. Bu sayede bizim sitedekiler de hayvanları korkmadan sevmeye başladılar. Hatta son zamanlarda pabucum dama atılmış vaziyette.
  • endless dream  (20.03.10 17:45:13 ~ 17:49:23) 
endless dream çok iyisinn :)
marka olayı gerçekten çok tehlikeli. keçilere taktırdılar bu markalardan, dibine hep keneler yuvalanıyor öyle ki hayvanı ölecek hale getiriyorlar. çünkü tabi keçileri yürütüyolar deli gibi vs vs..

  • kediebesi  (20.03.10 17:53:56) 
kuru mama en sağlıklısı diyo veterinerler. bi de şekerli şeyler vermemeye dikkat edin.


  • suicides underground  (20.03.10 19:11:54) 
Süt papara önemli, hatta içine haşladığınız yumurtaların yumurta kabuklarını bir havanda ince ince kırıp süt paparaya ekleyebilirsiniz. Sokak köpekleri yavruyken iyi süt alamıyor, kalsiyum eksikliği görülebiliyor. Bizim eski veteriner hekim de tavuk kemiklerini vermeyin demişti. Bağırsaklarına batıp delebilirmiş. Diğer kemiklerde sorun yok.

Besleyecekseniz tasma ve zincire alıştırın, kist hapların ve aşılarını eksitmeyin.
  • balikekmek  (20.03.10 21:45:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.