[]

Tavuk yemek gerçekten zararlı mı?

Östrojen hormonunu artırdığı ve antibiyotik dolu olduğu söylentileri ardından yemeyi neredeyse bırakmıştım.
Bugün bir arkadaş ısrarla zararlı olmadığını söyledi.

Ekşideki tavuk başlığında da ciddi savunucular var.
Mesela birisi şunu yazmış:
“en saglikli et.

hormonlu degil. cunku hormon bedava degil. hormon verseler bu fiyatlardan yiyemezdiniz emin olun.

antibiyotikli degil. sadece hastalanan tavuklara yari omru kisa antibiyotikler veriliyor. bu da kesimden 1 gun once ilac birakildiginda tavukta pratik olarak ilac kalmadigi anlamina geliyor.

45 gunde kesiliyor cunku tavugun irki boyle. 45 gunu gectikten sonra hayvan kilo almiyor. bu zarar demek. “

 
çok zararlı kanka yemeyin sakın. fiyatı düşsün negzel. :p

yararı zararından fazlaysa bence yararlıdır. ki tavuk yediği için ölen birini duymadım. en azından şimdilik.
  • Delay Fuze  (21.12.18 21:42:08) 
bir iki hekim arkadaşım çok tavuk yiyen erkeklerin göğüslerinin büyüdüğünü söylemişti. hormonlarla bir şeymiş sanırım, detaylarını hatırlamıyorum.


  • lordoz  (21.12.18 21:52:55) 
tavuklar daha düne kadar tavuk kanı, kafası, tüyü ve tırnağından (yenmeyen her yeri) yapılan rendering yemle besleniyordu. 1 ocak 2018'de (2017?) güya yasak geldi ama chp "uygulanmıyor." diye soru önergesi verdi.


  • ya ben lan neyse  (21.12.18 22:20:50 ~ 22:21:43) 
Antibiyotik dolu olabilir. İsveç'te yaşıyorum ve buradaki akrabam İsveç üretimi etlerin çok sıkı denetimde olduğundan bahsetmişti. Söylediğine göre (bu daha çok dana için, tavuk değil) isveç'te 1 birim antibiyotik veriliyorsa Danimarka ve İrlanda gibi yerlerde 5 ya da 8 birim, Türkiye'de 1000 veriliyormuş. Buna kaynağım yok araştırmadım. İsveç üretimi et daha pahalı bu sebeple.

Tavukta ise şöyle bir durum var, bazı marketlerde markasına göre de değişmekle birlikte tavuk göğsünün fiyatı yerel üretim kıymadan bile pahalı. Benim bildiğim Türkiye'de kıyma en az 2 3 kat daha pahalıdır tavuk göğsünden, sporcu işidir vs. Kıyma bu kadar ucuza satılırken tavuk göğsü neden böyle bilemiyorum ama bu sağlıklı ürün konusundan olabilir.

Karşılaştırma için kıyma fiyatları
www.willys.se

Göğüs fiyatları (tavuk ve diğer hayvanlar)
www.willys.se

An itibari ile de 100 sek 58,70 tl
  • senolll  (21.12.18 22:46:39) 
how not to die diye bir kitap var türkçeye de çevrilmiş ölmek ya da ölmemek sanırım adı. oradaki doktor lenfoma ve lösemilerle tavuk eti ve ürünleri arasında bir ilişki olduğuna dair referanslar yazmıştı. şahsen ben tüketmemek için elimden geleni yapıyorum. birkaç onkoloji doktorundan da cinsel hormonlar üzerinde etkisi olduğunu, özellikle de ergenlik döneminde belirgin bir şekilde erken ergenliğe girişi tetikliyormuş.


  • ruh i tibbiye  (21.12.18 23:11:11) 
antibiyotik kullanılmıyor. içeriden kesin bilgi yayabilirsiniz. antibiyotik kullanımı yasak ve ciddi cezaları var. siz sadece tavuğun iç piyasaya verildiğini mi sanıyorsunuz?

tavuğun göğüs ve kanatından sonraki en büyük gelir kalemi ayaklarıdır. yurtdışı özellikle uzakdoğu pazarına satılır. ithalatta da antibiyotikten ari olmak en önemli şeydir. sence en çok gelir getiren kalemlerden birisini riske ederler mi?

hormon konusunda gelince doğal tavuğun kendi ürettiği hormon harici hormon kullanılmaz. çok basit bir nedeni var etkisi için birkaç aya ihtiyaç var. 45 günde kesilecek bir canlı için 60 günde etki gösterecek malzeme kullanılmaz. ayrıca hormon kaç para haberiniz var mı?

antibiyotiğin kralını açık satılan sütten, balıktan ve kırmızı etten alırsınız. ayrıca hormon konusunda da kırmızı et en büyük risktir. avrupa kaynaklı ithal etlerde hormon olmayabilir ama amerika kıtasında bu kadar kontrollü değil.
  • unique hint kumasi  (22.12.18 00:01:49) 
banvitte çalışan bir arkadaşımla bu konuyu konuşmuştuk. o da aynı şekilde hormonların aşırı derecede pahalı olduğunu ve hormon kullanmadıklarını söylemişti. Antibiyotik ise evet kullanılıyor ama hastalıkları önleyecek kadar. Tavukların çabuk büyümesinin sebebi ise yemlerinin çok fazla protein içermesi. Banvitteki tavuklar gezen tavuk olmasa da kümesleri gün ışığı alıyormuş. Açıkçası organik diye pazarlanan (sertifikaları olanlar hariç) tavuklara da güvenim yok. O yüzden evet muhtemelen zararlı ama organik diye pazarlananlar da aşağı yukarı aynı.


  • narudocko  (22.12.18 01:48:33) 
ben 6-7 aydır tavuk yemiyorum. tiksindim gibi bir şey oldu, yoksa midesizin tekiyim hormon falan takmam yerim.

diğer senelerden farklı olarak bu sene sadece 1 kez hasta oldum bir daha olmadım. normalde yanımda birisi hapşırsa ben anında hasta olurdum 2 haftada bir, bütün kışı böyle geçirirdim. ben tavuğa bağladım bunu istemsizce. çünkü başka hiçbir şeyi değiştirmedim hayatımda.

soruya cevap: tecrübelerimden yola çıkarak bence zararlı. tavuk yemeyerek de bir şey kaybetmedim.
  • birsürüsorumvar  (22.12.18 01:55:10 ~ 01:57:45) 
Yeteri kadar cevap verilmiş, tavuk gibi ucuz üretilip satılan bir ürünün (evet ürün) maliyetini arttırmak için hormon antibiyotik vs kullanmak mantıklı değil.

Çabuk büyümesinin sebebi ırkın buna müsait olması (ligorin) ve de yemlerin proteinli olmalarıdır.

"Yemlere kafa, göz, ayak, artık ne varsa karıştırıyorlar" denmiş.

Ya hu bu tavuk dediğimiz mahluk fare, kurbağa, yılan, böcek ve başedebileceği herşeyi yiyen bir imnivor.

Yani organik tavuklar bu yemle beslenenden daha iğrenç şeyler yiyorlar, sıkıntı yok devam :)
  • John Bloor  (22.12.18 10:24:27) 
@jonh: tavuklar fare böcek ne buluyorsa yiyor mu? vay be kardeşim. o kadar etkilendim ki artık rendering yemleri sorun etmeyeceğim. bu yemler ab'de 2000 yılından beri yasak ama olsun. hatta 1980'lerde ingiltere'de sığırlar için de senin gibi "bir şey olmaz yeaaa" demişlerdi ve deli dana patlak vermişti ama yine olsun. ingiltere ile ab kim ki. sağ ol ufkumu 2734892374982734'e katladın.


  • ya ben lan neyse  (26.12.18 20:08:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.