[]

Harry Potter kitaplar vs filmler

Harry Potter filmleriyle kitapları arasında konu olsun olay örgüsü olsun bariz fark var mı? yoksa bütün filmler kitapların neredeyse bire bir aktarılmışı mı? ben sadece ilk kitabı okumuştum, ilk film kitabın neredeyse aynısı. diğer kitaplarda da bu durum var mı merak ediyorum.

bir de rowling in dili, anlatımı, üslubu kitaplar ilerledikçe değişip gelişiyor mu? kitaplardaki anlatım ilkkitaptaki gibi çocuksu ve basit mi?

yani kısacası harry potter hastası olmayan, filmleri çıktıktan 10 sene sonra izleyen biri kitapları okusun mu? :))) kafa dağıtmalık kitaplara ihtiyacı var, ama bana konu ve olay olarak filmlerden fazlasını vermeyecekse hiç başlamaya niyetim yok.

ek soru: bir de baskı kalitesi nasıl? bendeki ilk kitap eski basım, kapak olsun kağıt olsun gayet kaliteli, sonradan kapak ve sayfa kalitesi düşmüş dedi kimileri var mı böyle bir şey?

 
kitap ve film ilişkisini şöyle özetleyebilirim;
store.donanimhaber.com

kesinlikle okumalısın. kitaplarda çok daha fazlası var.

anlatım dili konusunda emin olamadım. ama ilk kitap kadar çocuksu kalmıyor bence.
  • elorelia  (21.12.18 14:25:04) 
kitaplar her türlü tokatlar filmlerini. Kitaptaki detayları filmlere aktaramazlar. Çünkü ne zaman ne de maddi limit buna yetmez. Kitapları okuduğunda ne demek istediğimi anlayacaksın.


  • silah taciri  (21.12.18 14:26:25) 
dili biraz gelişse de, sonuçta çocuk kitabı, o nedenle çok bir değişim olduğunu söyleyemeyeceğim.

ancak kitapları türkçeye çevrilir çevrilmez okumuş (her kitabı 1den fazla, sonra orjinal dilinde de) ve 5. filmden sonrasını sadece meraktan 1 kez zorla izleyebilmiş biri olarak, kitaplar ile filmler arasında bence dünya kadar fark var. sadece atlanan olaylar, çıkarılan karakterler ve diğer karakterlerin üstlendiği rollerin değişmesi açısından değil, filmler kitapların verdiği hissi ve o dünyayı 3. filmden sonra yansıtmaktan çok uzak bence. bu nedenle bir şans verebilirsiniz.

ancak kafa dağıtmalık başka kitap isterseniz neil gaiman kitaplarını öneririm. özellikle terry pratchett ile birlikte yazdıkları "good omens"i. mini dizisi de çekiliyormuş, ocak sonunda yayınlanacak sanırım. bence kafa dağıtmak için oldukça güzel.
  • the end of time  (21.12.18 14:28:09) 
Çocuk kitabı demek çok ayıp olur. İlk kitaptan sonra gayet karanlık bir havaya bürünüyor. Kesinlikle okumalısın. Eksik birçok kısmı totosundan uydurmuş filmler.


  • helena  (21.12.18 14:48:16) 
depresyondan kurtulmak için Harry Potter okuyan insanlar var.

Kitaplar güzel. İngilizce daha güzel.

Fİlmlerden daha fazlasını veriyor tabii ki..
  • AlsterWasser  (21.12.18 14:55:28) 
kitapta konular daha detaylı anlatılıyor tabi ki ama filmler görsel olarak bir şölen ve benim tahmin ettiğimden daha fazlasıydı kitap betimleme açısından bir tık zayıf. önce film izlenmeli sonra kitaplar okunmalı derim. kitabı ilk okuyunca sonra film yavan geliyor beğenmiyorsun.


  • eja  (21.12.18 15:04:00 ~ 15:04:32) 
3.filme kadar kitapla paralel gidiyor, güzel aktarılmış. 3.film'de bozulma başlıyor denilebilir ancak sonrası yokuş aşağı, kitaplarla neredeyse alakası yok.


  • not sure if serious  (21.12.18 15:08:06) 
şöyle söyleyeyim, okurların çoğunun en sevdiği kitap 4. kitap olan ateş kadehi. (bence 5. kitap en güzeli) yine imdb puanı en düşük harry potter filmi de 4. film olan ateş kadehi. aradaki farkı sadece bu bilgiden çıkarmak mümkün.


  • dilemma of subscribtionability  (21.12.18 16:31:30) 
www.youtube.com
yeri gelmişken şunu da bırakayım.

kitaplar ve film arasında böyle farklılıklar da var.

hermonie mesela. kitaplarda insanı canından bezdirir bazen. ama filmlerde genelde melek gibidir.

en sevdiğim kitap da film de azkaban tutsağı. 3. bu kitap da dahil genelde film ve kitap paralel. ateş kadehini hatırlamıyorum pek çünkü seride en sevmediğim kitap/film o. sonrasında zaten film ve kitapların arası iyice açılıyor.
  • elorelia  (21.12.18 18:16:05) 
Özellikle 3.kitapla beraber "çocuk kitabı" olmaktan çıkıyor ki zaten tam olarak çocuk kitabı diye tanımlamak doğru mu bilemiyorum. Kitaplarda yeni baştan ve çok ayrıntılı bir şekilde tasarlanan bir dünya var. Filmler ise benim için çok büyük hayal kırıklığı. Harry'nin meşhur yeşil gözleri maviye, kuzgun rengi dağınık saçları düz ve kahverengiye dönüyor. Bu bile benim için filmleri izlememek için sebep ancak merakımdan yıllar sonra izledim ve çok çok yetersiz geldi. Yukarıda da dendiği gibi filmler kitapları karşılamıyor, tabii ki yüzde yüz karşılaması beklenemez ama eksik, çok eksik. Bu sebeple ve kitapları defalarca okuyan biri olarak filmlerle yetinmemenizi okumanızı öneririm. Yeni baskıların kağıt kalitesi konusunda bir fikrim yok ama kapakları çok basitleştirilmiş olduğundan zaten sevmemiştim eski baskıları nadirkitap'ta satılıyordur, bakabilirsiniz. İngilizce okuyun muhakkak demeyeceğim tabii ki orjinal dilde okumak çok hoş ama Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu işini çok iyi yapmış iki dilde de okumuş biri olarak Türkçe halini de çok iyi bulduğumu söylemek isterim. Şimdiden iyi okumalar.


  • saridendigindekirmizidiyebagiranadam  (21.12.18 22:13:08) 
bariz fark yok kitabın özüyle filmlerin arasında. fandom için elbet farklı ama sen bir hastası olmayarak kitabı okurken filmlerdekinden daha sürükleyici, daha twist'li bir olay örgüsü bulmayacaksın. kitabın vakit kısıtı olmadığı için seni daha içine çeken bir atmosfer yaratıyor. insanların -özellikle küçük yaştan başlayarak- bu kadar hayran olmasının sebebi de bu zaten; okuması keyifli ve hayal gücünü gıdıklıyor, kendini karakterlerin yanında buluyorsun.

aynı zamanda gerçekçi bir tarafı var, bunun en büyük kanıtı da serinin neredeyse hiçbir hastasının en favori karakterinin harry potter olmaması. normalde olayın kahramanı yücedir, dünyayı kurtarır, popidir, sevilir, kötü yanları pek gösterilmez. harry potter ise o güzelim dünyanın ayakta kalmasını sağlayacak bir aracı sadece; en fazla emekleri için teşekkür eder serinin koyu hastaları. tıpkı frodo gibi, boyundan büyük baskıyla mücadele eden gariban bir veledin bu ağırlık altında ezilmek üzereyken etrafının yardımıyla ayakta kalması ve doğru kararlar verebilecek cesareti göstermesini konu ediyor. bu tarz karakter analizlerini kitabı okudukça rahat yapabiliyorsun mesela, bu açıdan kesinlikle filmlerden fazlasına sahip.

ama bence şimdiki hp fanlarının yarısından fazlası o kitapları 20'sinden sonra okumaya başlasaydı seriye bu kadar tutulmazlardı. bu durum kitabı kötü yapmıyor ama kitabın asıl dokunduğu nokta insanın içindeki çocuksu masumluk. senin de hayalgücün bir çocuk kadar önyargısız ve cesursa, gerçek dünyanın kötülüğü kalbini karartmamışsa oku, seversin; yaştan bağımsız böyle kalabilmiş insanlar yok değil. ama karamsar, hayal kurmayı sevmeyen, genel olarak fantastik dünyalara ilgi duymayan biriysen okuma, filmdekilerden ötesini göremezsin.
  • Bruce  (21.12.18 22:41:37 ~ 22:42:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.