[]

Bağımlılık

Merhaba!

Oyun bağımlısı bir arkadaşımız var. Bağımlı diyoruz çünkü kendisi başarılı, finansal durumunu kontrol edebilen, sağlığına dikkat eden, otokontrollü bir insandı. Şimdi okul ve sağlığıyla ilgili sorumluluklarını yerine getirmiyor. Part time işini bıraktı, birikimini hiç düşünmeden oyuna yatırıyor. Aşırı derecede gergin,( çünkü kendisi de farkında sorumlulukları birikti ama harekete geçemiyor) iyice kendimi boşluğa bıraktım falan diyor ama bu pişmanlık çoook kısa sürüyor. Gece gündüz hep oyunla ilgileniyor. Çok nadir odasından çıkıyor. Henüz yemeklerini aksatma aşamasına gelmedi. Sorun oyun oynaması değil, bunu sürekli bir şekilde yapması. Gün boyu kitap okumak, gün boyu spor yapmak veya devamlı ders çalışmak da aşırıya kaçtığında büyük bir soruna dönüşür. En büyük korkumuz aşırı derecede hareketsiz kalması. Dersler bir şekilde düzelir, yeniden iş bulunur, para kazanılır ama sağlık? Diğer ev arkadaşlarımızla anlaştık, sırf yemek saatlerinde oyundan biraz daha uzun süre uzak kalsın diye saatler önceden uyanıp güzel bir kahvaltı sofrası hazırlıyoruz, beraber kahvaltı yapıyoruz uzun uzun.
Diğer öğünlerde de bir şekilde evde olan mutlaka öğün işini hallediyor ve öğünlerde uzak kalmasını sağlıyoruz. Uygun olduğumuz her vakitte onu da zorlayarak etkinliklere katılıyoruz ya da evde beraber vakit geçirmek için bir şeyler buluyoruz. (Şimdilik büyük bir kısmına katıldı ama bir süre sonra bunlardan da kaçacak büyük ihtimalle)

Hadi gel profesyonel yardım almalısın diyerek kolundan tutup götüremiyoruz. Elimizden gelenleri yapıyoruz ama yeterli değil. Neler yapabiliriz? Ona gerçek anlamda nasıl yardımcı olabiliriz? Şimdiden cevaplar için teşekkürler.


(Tikler sabaha kalabilir)

 
bırakın adam mutlu olduğu hayatı yaşasın, her şeyi düzeltmek gerekmez


  • odyofil  (19.12.18 23:33:55) 
Öncelikle size sevgilerimi gönderiyorum, ne güzel arkadaşlarsınız.

Hayatımda hiç o online oyunlardan oynamadığım için ahkam kesmek istemiyorum ama bu oyunların ciddi bağımlılık yarattığına inanıyorum. Kardeşim de bir oyun bağımlısı (hatta bununla ilgili benzer bir duyurum olabilir silmediysem). Eşinin saatlerdir evde olmadığını fark etmeyecek kadar bağımlı bir arkadaşım daha var. Müdahale edildiğinde ikisinin de ortak savunması şuydu “boş vakitlerimi nasıl geçireceğime karışamazsanız, bu benim hobim, ben bundan zevk alıyorum, sizin hobilerinize zevk aldığınız şeylere karışıyor muyum vs vs”.
Arkadaşım boşanma noktasına gelince mecburen bıraktı, kardeşim aynen devam ediyor.
Bunları şu yüzden anlattım, başka biri bunu hobi ya da boş vakit eğlencesi gibi değerlendirebilir ama gözleri kan çanağı olana kadar oyun oynayıp işe okula gidemeyen insanlar tanıdığım için bunun bir bağımlılık olarak değerlendirilmesi gerekiyor bence.
Bu yüzden tıpkı diğer tüm bağımlılar gibi önce kendisinin bağımlı olduğunu kabul edip, bu durumu değiştirmeye karar vermeli. Sizin yapabileceğiniz şey bence bunu fark etmesini sağlamak. Dost acı söyler, yüzüne karşı çat çat çat söyleyin. How i met your mother müdahale toplantısı gibi yapın mesela :) Başka da yapılabilecek pek bir şey yok.
  • sanxis  (20.12.18 00:23:00) 
Bu yapiklariniza cevap verebildigine gore bagimlilik cok ciddi boyutlarda degil yoksa size cok raat resti cekebilirdi. Tavsiye edebilecegim tek sey bu durum daha kotuye gitmeden kendisinin bunun zararli sonuclariyla yuz yuze gelmesini saglamak. Bir sekilde farkina varmali ama kendisi.. Cunku siz de yardimci olmaya calissaniz, profesyonel yardim da alsa hepsi gelip gecici.


  • superfluid  (20.12.18 00:42:25) 
sakıncası yoksa, hangi oyun?


  • late viper  (20.12.18 01:50:58) 
Lan ne arkadaşlar var ya, bizimkiler bokunda boncuk arıyordu.


  • insomnia  (20.12.18 10:28:18) 
@102468 İnanın bu tarz konuşmaları defalarca yaptık ama boşuna. Konuşma sırasında haklısınız diyor, değişiklik lazım diyor ama oyuna geçene kadar. Etkisi sadece 10 dakika sürüyor. Gerçekten bu çocuk ne ara bu hale geldi anlamadık. Acaba başka problemleri var da bu şekilde mi uzaklaşıyor diye çok araştırdık ama bizim ulaşabildiğimiz kadarıyla görünürde yok. Umarım hiç yoktur da. Onun dışında, vakit bulabildiği zamanlarda ilgilendiği çok güzel şeyler vardı. Şimdi hepsini bir kenara attı ):

@odyofil elbette herkesin mutlu olduğu şeyi yapmasını destekliyoruz ama bunlar sorumluluklarının önüne geçmediği sürece.


@sanxis çok teşekkürler ^^ hayatımızda doğru ve güzel insanlarla karşılaştık o yüzden birbirimizi korumak istiyoruz.

Konuya gelince, sizin de bahsettiğiniz gibi işler dönülmez bir noktaya ulaşmadan yardımcı olmak istiyoruz. Umarım kardeşiniz de bir an önce normal hayat düzenine kavuşur.

Bu kısım çok tanıdık “boş vakitlerimi nasıl geçireceğime karışamazsanız, bu benim hobim, ben bundan zevk alıyorum, sizin hobilerinize zevk aldığınız şeylere karışıyor muyum vs”. Bazen çok sert tartışmalar yaşanıyor. Biz de yapmamız gerekenleri yerine getirmemeye başladığımızda elbette bize müdahale etmelisin diyoruz, sessizleşiyor. Oyun sırasında fazlasıyla gergin, daha önce hiç duymadığımız küfürler (kendisi çok nadir küfür ederdi), hakaretler havada uçuşuyor.


@superfluid Şimdi yazdıklarımı yabancı birisi gibi tekrar okuyunca, sanki tüm hayatımız, onun iyileşmesi için çabalarımızla beraber onun etrafında dönüyor gibi anlatmışım. Haliyle sizi de çabalarımıza her zaman cevap alabildiğimizi düşünmeye itiyor. Şunu söylemeliyim, bizler okul, iş ve diğer sorumluluklarımızı yerine getirdikten sonra fırsat bulabildiğimiz her küçük anda bunları yapmaya çalışıyoruz. Günlük rutinlerimize göre ayarlıyoruz. Bizim bu kadar yoğun olmamız da sinir bozucu insan nefes almak istiyor ama yaşam şartları! Aslında hepimizin yeterli vakti olsa, hep beraber belli süre oynar sonra oyunları kazandığımızda kutlama, kaybettiğimizde teselli için bir şeyler yapar devamlı vaktini orada geçirmesini engelleriz, belki :/


@late viper şu sıralar popüler olan 2 oyun.

@insomnia sadece çabalıyoruz keşke gerçek anlamda yardımcı olabilsek :(
  • Selektivite  (20.12.18 13:40:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.