[]

elektron çift yarık deneyi

Merhabalar,

Çift yarık deneyinde elektronlar gözlemci varsa parçacık yoksa dalga olarak davranıyorlardı.

Peki, bir kez gözlenen ve parçacık olarak davranan elektron, gözlemsiz olarak tekrar fırlatılırsa nasıl davranacaktır?

Daha önce bir kez gözlendiği için parçacık olarak mı yoksa gözlemci olmadığı için dalga olarak mı?

 
çift yarın deneyinde gözlemci varsa parçacık gibi davranıyordan ziyade parçacık özelliğini sergiliyor, dalga özelliğini de girişim yaptığından mütevellit anlıyoruz. yani gözlemci olarak da baksan dalga özelliğini görürsün.


  • giovanne  (17.12.18 20:27:38) 
bunun anlatıldığı bir video vardı
www.youtube.com

sonunda devamı çekildi mi bilmiyorum.
  • basond  (17.12.18 20:51:40) 
Elektronun gözlenip gözlenmediğini anlayarak buna göre davrandığı bilgisi tamamen yanlış. Böyle bir durum sözkonusuydu değil.


  • babilbaligi  (18.12.18 11:24:53) 
babilbaligi +1

elektronlar arasında şöyle bir sohbet geçmiyor:
"şşş gençler durun durun! hemen parçacık gibi davranın çünkü bizi izliyorlar!"

bu deneyin ilginçliği şuradan geliyor: eğer elektronlar parçacık olsaydı, yarıklardan geçip, ekran üzerinde yarıkların bir izdüşümünü oluşturacaklardı, yani iki adet dikey çizgi halinde ekran üzerine düşeceklerdi. ancak ekranda bu gözlemlenmiyor, ekranda gözlenen sanki elekronların dagalar halinde yayıldığı bu yüzden iki yarıktan geçtikten sonra ekranda girişim deseni oluşturduğu idi. buraya kadar aslında sorun yok, "madem girişim deseni oluşturuyor, o zaman dalgadır" denilebilir. ama kafa karıştırıcı detay şurada, her bir yarığa bir detektör konulduğunda ve elektronlar teker teker yayınlandığında, her yarıktan bir elektron geçtiği gözlemlenirken, ekranda zamanla girişim deseni oluşuyor. yani ekranda gözlem yapıp elektronları dolaylı olarak ölçtüğünüzde dalga gibi davranırken, yarıklara detektör koyup nerede olduklarına baktığınızda sanki parçacıkmış gibi yarıklardan birer birer geçtiklerini gözlemliyouz. yani aynı anda hem parçacık hem de dalga gibi davranıyorlar. aslında, aynı deneyde, parçacık gibi davrandığı bir diğer yer ise ekrana düştüğünde fosfor ekranı uyarması. ekrana düzen elektronlar, ekrandaki fosfor atomlarının elektronlarına enerji aktararak bir üst enerji düzeyine uyarılmasını sağlar. uyarılmış atom tekrar taban durumu enerji seviyesine gelirken bir belirli bir "dalga boyunda" foton yayınlar, biz de bunu ekran üzerinde desen olarak görürüz.

buna parçacık-dalga dualitesi denir. pratikte (her ne kadar yanlış bir anlatım olsa da), her parçacığa, enerjisine bağlı olarak belirli bir dalga boyunda bir dalga eşlik eder, buna da parçacığın "de Broglie dalga boyu" denir.
  • typhoon r  (18.12.18 12:03:54) 
Değerli bilgileriniz için teşekkürler.


  • kabloescobar  (18.12.18 17:47:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.