[]

gurcistan gezilecek yerler ve tum diger seyler

hazir hala vize zorlugu cikarmiyorlarken nisan-mayis gibi gurcistan'a gidelim dedik. henuz arastirmaya baslamadim ama sanirim 1-2ser gun batum ve tiflis icin yeterli. ben hafta sonlari da dahil 8-9 gunluk bir gezi dusunuyorum ve turistik yerlerin yaninda turistik olmayan, cok bilinmeyen guzel yerlerini de gezmek istiyorum. nereleri tavsiye edersiniz? nerede kac gun gecirelim? insanlari biraz kaba ve problemli olabiliyor diye kalmis aklimda, nereden bilmem. gasp veya hirsizlik durumlariyla karsilasir miyiz? bu durumlar turkiye'ye gore ne seviyede? tehlikeli olabiliyor gibi kalmis aklimda, emin de degilim ama. biz de avrupa'da degiliz sonucta istanbul'dan gidiyoruz :) yine de nelere dikkat edelim? sanki ekonomik olarak turkiye seviyelerindeydi gibi hatirliyorum ama bu yil ekonomimiz coh eyi oldugundan pahalanmis midir? sehirler arasi seyahat edebilmek icin araba kiralamak nasil olur? alfabeleri bile bambaska, dil sorunu yasar miyiz ki? ingilizce veya turkce bilme oranlari nasildir? nisan-mayis diye dusundum ama daha guzel bir donemi olur mu ki?

ay yine ne cok uzattim cok da daginik oldu ama kisacasi aklinizdaki tum tavsiyeleri (yeme-icme, konaklama, maddi durum, seyahat, vs. vs.) verebilirsiniz, cok memnun olurum. cok tesekkurler.


 
batumdan tiflise hızlı tren var, istediğiniz yerde inin gezin, 1 sene önce fiyatlar çok çok uygundu şu an doların etkisiyle artmıştır maalesef.tiflise 2-3 gün batuma 1-2 gün yeter dediğiniz gibi.tiflis çok daha modern ana meydana yakın yerlerde ve ya nehir üzerinde bir yerde kalmaya çalışın meydan etrafındaki mekanlarda ingilizce biliyorlar sorun yaşamazsınız, batumda türkçe konuşuyorlar zaten.


  • valkin rockefeller  (16.12.18 21:39:03) 
cok yararli bilgiler cok tesekkurler. peki bu ikisi disinda gezmeye deger sehirler hangileridir, oralara nasil gideriz? mevsim olarak nisan ya da mayis iyi midir bi de?


  • in vino veritas  (16.12.18 22:32:22) 
tiflis'te 4 gun kaldik.

Gunubirlik Gori, Mtskheta, Uplistsikhe turu yaptik. Yani Tiflis'te 3 gun gecirmis olduk aslinda.

Insanlari kaba ya da problemli degil. Aksine son derece tatli ve kibarlar. Bana tek sinirlenen kisi sokakta eski sovyet bozuk paralari, kitaplari vs. satan yasli bir adamdi. Pazarligi biraz uzatinca, al lanet olsun al el hareketi yapti. Adam hakliydi. Sonra kendime kizdim zaten ulan adamin hali belli; 5 lira da kaziklayiverseydi, ne olacakti yani diye. Onun haricinde bizdeki gibi hanutculuk falan gormedim. Hayir deyince, gidiyorlar. Esnafi ekstra kaziklamaya calismiyor vs. Gurculere dair bu kaba muhabbeti nereden geliyor bilmiyorum. Sanirim laubali olmadiklari icin. Mekanlarda genc garsonlar biraz daha sicak kanli ama orta yasli olanlar ya da yillardir garsonluk yaptigi belli olan, daha az turistik yerlerde calisan garsonlar sadece aman efendim canim efendim yapmiyor. Insanlar bence 3 kurusluk yemek yeyince garsonu da satin aldiklarini sandiklari icin garson guleryuzlu degildi falan diye kaba diyorlar sanirim. Neyse cok doluyum bu mevzuda ve hizmet sektorunde insanlardan beklenenler konusunda, ondan cok yazdim.

Tiflis'in old town kisminda vs. gec vakit kis vakti girdik ciktik bir suru yere bilmeden. Gasp hirsizlik oralarda gormedik ama vardir elbette her yer gibi sakat muhitleri. Oralarda dikkatli olmak lazim. Ama Istanbul'dan falan cok daha guvenli. Herhangi bir vukuat gormedik hicbir sekilde.

Batum'u bilmiyorum gitmedim ama Tiflis cok guzel bir kent. Tiflis'in kendisine 3-4 gun gider. Rahat rahat gezersiniz muzelerini. Hic fena degil muzeleri. Onlara bakarsiniz. Kale var. Cok guzel bir botanik bahceleri var. Cok da buyuk. Tepede teleferikle cikilan lunaparkin da oldugu bir park var. Biz kisin gittik cogu sey kapaliydi, sizin zamaninizda acik olur. Oraya gidebilirsiniz. Hem kent manzarasi hem lunapark falan guzel.

Shota Rustaveli caddesi otel icin ideal. Old town kisminda da kalinabilir. Zaten yurume mesafesi. Haritadan gorursunuz. Sorunuz olursa sorabilirsiniz.

Ingilizce cok bilmiyorlar. Gencler biliyor ama yaslilar cok bilmiyor. Ama anlasiliyor yani bir sekilde.

Benim ilgim oldugu icin Gori'ye gittim ama eger sosyalizm tarihi, sovyetler vs. ilginiz yoksa Gori'ye gitmeseniz de olur. Pek bir sey yok. Mtskheta da bence gidilmese de olur. Yani cok guzel ama mesela Jvari Kilisesi -hem kilise hem de "landscape" gorme acisindan o noktadan- hem yukarida bahsettigim cave complex muhakkak gorulmeli. Biz goremedik ama Kazbegi civarlari da cok guzelmis.

Biz makul bir fiyata anlasmistik bir tur sirketi ile. Gormek istedigimiz yerleri soyledik, arabayla goturduler. Soforluk yapti kisaca bize soforlugumuz olmadigi icin. Isterseniz verebilirim isimlerini vs. Gayet iyilerdi. Fiyat sorarsiniz vs. Araba da kiralanip gezilebilir gayet tabii. Tiflis de trafik problemi var yalniz. Onun haricinde ufak bir ulke zaten.

Valkin'in dedigi gibi fiyatlar cok cok uygundu ama tabii simdi tl deger kaybetti. Artik o kadar uygun degildir. Bu arada Gurcistan'da porsiyonlar inanilmaz buyuk. Etrafiniza bakarak ya da sorarak boyutundan emin olun. Zaten hamurisi agirlikli bir mutfak, hakikaten cok fazla gelebiliyor.

Soyle ornek vereyim. Gecen sene Turk parasi ile herhalde 15-20 liralik bir tavuk yemegi -menudeki en pahali yemekti- pahali diye sormustum nasil boyutu diye farkli yerlerde ucuz, herhalde cok olmaz diye dusunerek kocaman porsiyonlar geldigi icin. Butun tavuk demislerdi. Simdi tabii artik daha pahali gelir bize.

Soru olursa baska cevaplarim elimden geldigince. Iyi gezmeler.
  • sen de başını alıp gitme ne olur  (16.12.18 22:59:14) 
cok tesekkur ederim cevap icin. lutfen silmeyin yazdiklarinizi, vakot yaklastikca cok isime yarayacak bilgiler var :) cok cok tesekkur ederim.


  • in vino veritas  (16.12.18 23:26:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.