[]

organik yumurta mı, serbest gezen tavuk yumurtası mı?

hangisi daha sağlıklı sizce?

bir de benim kafamı karıştıran bir şey var: organik beslenen tavuklar, serbest gezmiyor mu? veya serbest gezen tavuğu, organik beslemiyorlar mı? her iki özelliği de taşıyan yumurta yok mu yahu? :(

biraz "tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan çıkar?" sorusu gibi oldu ama mazur görünüz lütfen :)

bir de "omega 3 katkılı yumurta" var ama o konuya girmiyorum. ekstra katkılı bir şey yiyeceğime omega 3'ü doğal olarak bulunduğu besinlerden alıyorum.

 
Yalan dolan bunlar. Mis gibi gdolu yumurtalar var. Götür ekmeksiz. Adam kazıklama aracı bunlar


  • Delay Fuze  (10.12.18 22:47:38) 
delay fuze +1

hicbirine inanmiyorum. sehirde yasiyorsan ne yedigin belli degil.
  • cooperr  (10.12.18 22:52:37) 
Organik ile free range aynı değil.

Organik yumurta, organik yem tüketen tavuktan elde edilen yumurtadır. Bu tavuklar 30x20 cm lik hücrelerde bu yemi alıp yumurtlamakla mükelleftir. Günışığı dahi göremezler.

Free range yumurta ise ikiye ayrılır. Indoor ve outdoor olarak. Indoor olanda tesis kapısından dışarı çıkartılmazlar. İçerde düz bir zeminde binlerce tavuk öylece takılır. Bunlara yem verilir, bunlar yer, yumurtlar. Bu kadar.

Outdoor free range ise reklamlarda gördüğün şekilde tavuklardır. Dışarda takılırlar, dolanırlar sonra gelir kümese yumurtlarlar. "Nispeten" daha etiktir.

Indoor free range sadece bir pazarlama safsatasıdır. Organik yerine dışarda gezen daha makbuldür zira dışarda gezen tek tip besinle beslenmez. O hayvan bulduğu şeyleri de yer dışarda.
  • bos gezenin bos ustasi  (10.12.18 22:54:48) 
Omega3 katkılı yumurta denen şey ise hayvana balık unu katkılı yem verilmesi ve omega3'ünü yükseltmesi. Gel gelelim yumurta doğası gereği omega6 ağırlıklıdır ve bu nedenle ne yaparsan yap çok sağlıklı bir besin değildir. Kolesterol yapar her halükarda.


  • bos gezenin bos ustasi  (10.12.18 22:55:51) 
Mark Hyman gibi gıda konusunda bazı otoriteler tavuk ve yumurta konusunda organik-serbest gezen ikilisinde organik olanın tercih edilmesi gerektiğini belirtmekte beraber arama yapsak tersini savunan ve destekleyenlere de rastlanabilir. Benim gibi haftalık bir koli den aşağı yumurta tüketmiyorsan maddi boyutunu da hesaba katman gerekebilir, ortalama olarak organik olan serbest gezene göre %20-50 daha pahalı olabiliyor.


  • candanag  (10.12.18 23:33:48) 
@bos gezenin bus ustasi

spor yapmadığım dönemler kahvaltıda 3 yumurta (ikisinin sarısını yemiyordum)

spor yaptığım dönemlerde ise günde 10 yumurta (üçünü sarısıyla yiyordum)

yiyen ve her sene check-up yaptıran birisi olarak şimdiye kadar bütün değerlerim -doktorun deyişiyle- "mükemmel" çıktı. doktora da ısrarla yediğim yumurtaları söylüyorum her sene ve "ne yapıyorsanız aynen devam edin kolestrol değerleriniz çok iyi" cevabını alıyorum.

yaş 32, 10 yıldır bu şekilde yumurta yiyorum bu arada. (daha fazla da olabilir)

yediğim yumurta da bildiğin bim'in standart yumurtası:)
  • makbur  (11.12.18 00:17:16 ~ 00:18:07) 
ikisi de aynı götten çıkıyor. benim yan komşu tavukçu, migrostan bimden ucuza yumurta alıp bişey suyuna batırıyorlar (üstündeki tarih vb silinsin diye) azıcık samana boka batırıp organik diye tanesini 2 3 liradan satıyorlar. abi'de zenginlerle çalışıyor, adamlar organik diye bim yumurtası yiyor...


  • Tears of Devil  (11.12.18 00:51:00) 
Makbur
Benim de dedem 70 sene sigara içti 90'ını devirdi de öldü kanser de olmadı üstelik. Sigara sağlığa zararlı değil mi demeliyim o halde? Bu tip konularda istatistik rakamlar ve araştırmalar referans alınır.

  • bos gezenin bos ustasi  (11.12.18 01:52:12) 
okudugum bir cok arastirmaya dayanarak aralarinda besin degeri olarak kaydadeger bir fark yok. etik olarak serbest gezen tabii ki.

hatta bildircin yumurtarsi vb. yumurtalarla normal tavuk yumurtasi arasinda da pek fark yok besin olarak.
  • tanaka  (11.12.18 06:41:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.