[]

her şeyin fiyatı neden artıyor?

türkiyeden bahsetmiyorum. wikiden baktığımda enflasyonu eksi olan çok az ülke var. yine mad men izlerken de o zamanlar bahsedilen paraların çok az miktarlar olduğunu görüyorum mesela 100 dolar onlar için çok ciddi bir miktarda parayken şu an öyle değil. bu durumda ürünlerin fiyatları sürekli artıyor olmalı.

peki neden? bunun ekonomide bir adı var mıdır?
her yıl her maaşa zam yapılarak bu denge korunmaya mı çalışılıyor? böyle böyle nereye kadar gider?

teşekkürler.

 
Aynı miktar Paranın gelecekteki değeri her zaman bugüne göre daha azdır.
Enflasyonun eksi olması iyi bir şey değil.
Ekonomide en iyi enflasyon oranı %2 civarı diye biliyorum ama uzman arkadaşlar daha iyi açıklıcaktır.
  • robernarkha  (10.12.18 05:24:13) 
*açıklayacaktır.


  • robernarkha  (10.12.18 05:25:45) 
Muazzam soru olmus. Dogru cevabi ben de merak ediyorum. Enflasyonu hesaba katmadan dusunursek bile maas zammi tahmininiz cok mantikli duruyor. Psikolojik olarak gecen sene 100 birim aliyorsam bu sene 100 birimden fazla almayi beklerim.

In-n-out burger'a gittigimde burger'in 40-50 cent'e satildigini gosteren eski bir fotografi gordugumde ben de sasirip hesaplamasini yapmistim. Simdi ne posteri ne de yaptigim hesabi bulabildim ama kendi sitelerinde 1963'te double-double'in 60 cent'e satildigini soyleyen bir bilgi buldum. 1963'un 60 cent'ini 2018'e oranladigimizda $4.87 yapiyormus. www.dollartimes.com Su anda double-double burger $3.50 civari.

Bu ornekten tumevarim yapacak olursam psikoloji falan degil sebebi direkt enflasyon cikiyor.
  • loki boi  (10.12.18 06:09:57) 
Zamanım olunca daha çok yazarım ama ana nedeni yazıp ayrılayım;

Eğer enflasyon sıfır veya daha altı olsaydı kimse harcama yapmak istemez birikim yapar, ekonomi tıkanırdı.Aynı şekilde kimse kredi çekip iş kurmak istemezdi. Yani bu hafif yüksek enflasyon sizi belirli bi süre çalışıp sonra birikimlerle yatmayı değiş sürekli çalışmanızı teşvik ediyor.
  • Mcfly  (10.12.18 07:18:56) 
mcfly +1
amerika’da enflasyon hep 2 civaridir mesela.

  • cedex  (10.12.18 08:20:30) 
Sorunun cevabı tabi ki enflasyon, ama buraya deflasyon ve japonya örnekleri de gelmeli ki soru ve cevaplar daha da işe yarar olsun.

Ama bunun için benim gibi bir tüccar değil de bilimsel anlamda ekonomiden anlayan uzmanlar açıklama yapmalı bence.
  • John Bloor  (10.12.18 08:48:25) 
Sebebi enflasyon. ABDde enflasyonun %10un üzerinde olduğu bir çok sene var
www.thebalance.com

Bunun bileşik değerini aldığınızda günümüze değerlerine geliyoruz.
  • spankenstein  (10.12.18 09:14:09) 
Uzun uzun anlatmayacağım ama enflasyon tansiyon gibidir. Ama her kişi için farklı ideali olan bir tansiyon gibi düşünün. O ideal oranın altında olması da üstünde olması da vücut için yani ekonomi için kötü.

Abd, İngiltere, Almanya gibi gelişmiş ülkeler için 2-3 civarı normal ama bizim gibi süreğen büyümeye ihtiyacı olan bir ülke için bir miktar daha yüksek olabilir ama maksimum5-6 gibi. Şu an enflasyon konusunda bir olağanüstü durum yaşanıyor Türkiye’de aslında.
  • dougsampson  (10.12.18 09:45:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.