[]

Ceza Vatandaşlık ve Lokalizasyon üzerine Hukuk sorusu

Hiç hukuk bilgisi olmayan bir insan olarak bu konu deli senaryolarla kafamı karıştırıyor. Bir kişinin yurtdışında işlediği suçla ilgili cezası, ceza alıp almayacağı ile ilgili konu. Kişi o yerin yasalarına göre mi ceza alır, kendi ülkesinin ceza yasaları yurtdışında olsa da mı aynı işler? örneklerle gideceğim:

1- TR vatandaşı cinayetin suç olmadığı bir yerde adam öldürse TR mahkemesi dönünce yargılar mı? (cinayet farklı statülere giriyor olabilir, mesela marijuana içmek olsun)

2- TR vatandaşı gitsin Yunanistan'da Tayyip'i eleştirsin. Tayyip TR yasalarınca TR mahkemelerinde hakaret davası açabilir mi?

3a- FR vatandaşı gelsin Macron'u Türkiye'de eleştirsin. Macron TR'de hakaret davası açabilir mi?(çok afaki geldiyse Azerbaycan-Aliev kabul edin)
3b- TR vatandaşı Macron'u Türkiye'de eleştirsin. Macron TR'de hakaret davası açabilir mi?

 
fransa'da suç olmayıp türkiye'de suç teşkil eden bir şey yaptın diyelim. fransa'da yargılanmazsın, türkiye senin iadeni talep eder. fransızlar verirse burada yargılanırsın. türkiyede fetöcu olmak suçken yunanistan'da değil. kaçan subaylar türkiye'ye iade edilseydi kazığa oturturlardı ancak serbest kaldılar. yani olay ilgili kişilerin kendi ülkelerine teslim edilmesi. cemal kaşıkçı mesela arabistan'a gitse derisini yüzerlerdi, adam gitmedi konsoloslukta hallettiler.


  • prasinos  (09.12.18 15:10:31) 
Bu soylediklerin TCK da acikca belirtilmistir.

Ozetle karsilik ilkesi gozetilir. Bir ulkede suc olmayan ama Turkiye'de suc olan bir sucun ifasi sonucu sahis yine Turkiye'de yargilanir. Gelmezse kacak konumuna duser.

1- Evet yargilanir. Donunce degil direkt mahkeme yargilar, mahkemeye icap etmezse kacak konumuna duser. Zorla getirme karari cikarsa ya ss ya ss gelmek zorundasin mahkemeye. Giyabinda hukum verilirse zaten sictin daha girip cikamazsin ulkeye, ulkeyi gec konsoloslukta bile tutuklanirsin.

2- Acar, cezasini keser, hukum giyersin. Cezanin infazi ayri konu.

3a. Turkiye'de islenen suc Turkiye'de yargilanir. Karsilik ilkesine gore dava dosyasini ilgili ulkenin mahkemesi devralmak isterse verirler. Ama yok bi Suriyeli digerini Hatay'da oldurdu mesela, mahkeme de sucun infazi da Hatay'da gorulur. Ulke isterse, sen de iade etmek istersen edersin.

3b. Acabilir. Irlandali'yi Istanbul'da dovdun TR vatandasisin, Irlandali gitti karakola savcilik ifadesini aldi dava Istanbul'da gorulur.
  • bos gezenin bos ustasi  (09.12.18 15:21:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.