[]

Freelance yazilimcilar yaslaninca ne yapiyor ya da yapacaklar?

Merak ettigim durum bu kod yazma olayi 40 yasından sonra yapmasi zor bir is, normal hayatta belirli bir tecrubeden sonra proje yonetici olup kod yazma olayından çekiliyorlar ama freelanceler icin durum nasil?




 
Danışmanlık yapıyorlar, kendi şirketlerini kuruyorlar...


  • talemon  (08.12.18 13:55:48) 
Kod yazmak 40 yaşından sonra neden zor? (soru samimidir)


  • p133mmx  (08.12.18 14:14:06 ~ 14:14:18) 
ben 60 yasinda olup da hala app gelistirenleri, kendi sirketlerini kuranlari biliyorum. arkadas surekli olarak kendini gelistirip yeni seyler ogrendigi icin yastan bagimsiz calisiyor sonucta. nufus kagidina degil yaptigin ise bakiyorlar.


  • parcxerox  (08.12.18 14:57:45) 
kod yazmak dunyadaki en az fiziksel aktivite isteyen islerden birisi. 40 yasindan sonra neden zor olsun? 45-50 yasinda gayet developerlik yapan insanlar biliyorum, hem de uluslararasi buyuk sirketlerde. tecrubeli developer'in proje yoneticisi olmasi hem sirket acisindan hem de sirket acisindan cok yanlis bir karar ve sadece turkiyede gecerli bir durum. iyi bir developer'in yonetici yetenekleri olmayabilir, olsa bile sifirdan baslayacagi icin zaman kaybi arti sirket kaliteli bir developer'ini kaybetmis olacak.


  • crucio  (08.12.18 15:50:37) 
çok ilginçsiniz ha
günde 10 saat ayakta dikilen perakendedeki satış görevlisi, fiziğiyle iş yapan inşaat işçisi mi, seks işçisi, manken filan mı bu adam/kadın da 40 yaşından sonra ne yapacak?
Türkiye'de beyaz yakalılar artık 30'da filan doğru düzgün bir yerde çalışmaya başlıyor, ne demek 40 olduk ne yapcaz? çıldırdınız mı?
misal ben 40'ta tam freelance yazılımcı olacağım, 3. birbirinden apayrı (ama bir şekilde benim birbirine bağladığım) sektörüm olacak o da öğrencilikteki işleri filan saymıyorum: 21-30 arası 30-40 arası 40- artık bilmem kaç arası 3 ayrı sektör 3+ ayrı ülke olmuş olacak.
  • niye ama  (08.12.18 18:07:53) 
Genç arkadaşlar 40 yaşından sonra neden zorlaşacağını anlayamamış görünüyor. Çünkü beynin öğrenme kapasitesi 30-40 yaşlardan sonra azalmaya başlar, bunu zaten çevrenizdeki yaşlı insanlarda gözlemleyebilirsiniz. Tabi herkeste aynı olmuyor, bazı kişiler çok az etkileniyor. Yazılım sektörü sürekli yeni teknolojiler öğrenmeyi gerektirdiği için "programmer burn out" denilen sorun ortaya çıkıyor. Yazılımcı sadece koda gömülmek yerine ilişkili iş süreçleri, proje yönetimi vb gibi konularda da birikim kazanırsa, ileriki yaşlarda daha yönetimsel ağırlıklı işlere geçiş yapabilir diye düşünüyorum.
Tabi herkes burn out olacak diye birşey yok ama her yazılımcının dikkat etmesi gereken bir konu.

  • mikro patlama  (08.12.18 19:34:25) 
benim bildiğim bir adam var, subaydı emekli oldu gitti bilgisayar mühendisi okudu şimdi 3-4 kişi ortak firma kurdular yazılım geliştiriyorlar.


Vay arkadaş, şimdi baktım da adam ölmeyi unutmuş.
  • mete kudur  (08.12.18 19:36:46) 
benim tanıdığım böyle birkaç kişi var. genelde belli sektörlerde uzmanlaşıp kendi kütüphanelerini falan hazırlayıp çatır çatır kod ve uygulama yazıyorlar.


  • babilbaligi  (09.12.18 10:01:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.