[]

Araç Satış - olası dolandırıcılık

Selamlar.

Eşimin kullandığı düşük km’li kazasız boyasız değişensiz bir araç var. Sahibinden’e satış koydum. Bir arkadaş aradı, pazarlık yaptı. Anlaşamadık kaldı öyle. Sonra tekrar aradı, istanbuldayım gelip bakıcam arabaya diye (ben izmirdeyim). Tam o sırada aracın ön tampon ve çamurluk hasar aldı. Adama bunu anlattım whatsapptan resim gönderdim. Tamam sen tamir ettir konuşalım masraf üzerinden dedi. Tamam dedim gittim tamir ettirdim. Az bir hasar çıktı. Neyse adam tamam dedi bu şekilde kabul ediyorum x paraya anlaştık.

Adam uçak biletini aldı, çarşamba geliyor almaya arabayı. Dedim ki bir ekspertiz ayarla benim ayarlamam etik olmaz havaalanından oraya geçeriz araca iyice baktırırsın sonra notere gider hallederiz.

Adam “hocam sen araçta birşey yok diyorsan sana güveniyorum hiç gerek yok ekspertize” dedi. Dumur oldum. Sonuçta 51.000lira paraya anlaştık. Ekspertiz yapılmaz mı arabaya? Evet araba sağlam ama ya olmasaydı? Ya yalan söyleseydim?

Velhasıl kelam, adam acaba dolandırıcı mı diye düşündüm. Sizce bu adam ne yapmaya çalışıyor? İşkillenmeli miyim? Nasıl dolandırılabilirim?

 
Ekspertize soksa da işkillenmelisin. Bence alım satım işlerinde işkillenmek çok iyi bi şey.


  • Delay Fuze  (07.12.18 18:43:59) 
satışı mutlaka adama ver ve parayı banka kanalıyla yapıyorsa mutlaka alan kişi yollasın. eğer sana parayı falanca yollayacak satışı bana vereceksin derse yapma. parandan da arabandan da olursun.


  • prasinos  (07.12.18 18:47:55) 
Aldigim hicbir arabaya ekspertiz yaptirmadim. Dolandirici miyim acaba.

Bir de 50bin tl zaten cogu insan icin dusuk bir rakam. Ben daha satisi almadan eft'yi basmistim.
  • acemi  (07.12.18 18:50:40) 
Herkes expertiz yaptıracak diye bir kural yok, güveni aldıysa karşıdan az da anlıyorsa arabadan alabilir expertiz olmadan. (Kafiyeye bak )
Ama!
Hayati kural!
Noterde parayı almadan imza yok.
Eft ise satışı yapacağın ismin yani noterdeki seninle beraber olan kişinin tarafından gönderilen tutarı gör cepten.
  • insomnia  (07.12.18 19:10:00) 
yukardakilere ek olarak, odemeyi nasil alirsan al, sozlesmede mutlaka bunu belirt. "51000 TL X kisisinden nakit aldim". "Y kisisinden Z bankasi W IBAN nolu hesaptan 20000TL EFT + X kisisinden 30000TL nakit aldim" vs vs seklinde.


  • crucio  (07.12.18 19:42:49) 
galericidie çok çok büyük ihtimal, kendi bakacaktır.

prasinos + 1

arabayı kime devredeceksen mutlaka ama mutlaka para o kişiden gelsin sana. devralacak kişi ahmet demir ise para ahmet demir den gelmeli.

şu da olabilir adam da vekalet vardır, satışı başkası üzerine yaparsın ama alan kişiden gelir para. bu durumda da vekalete bak, fotokopisini al.

böyle bir durum yok ise keisnlikle satışı verme, yoksa parayı başkası gönderince yanlış havale yaptım diyip parayı alıyorlar, araban da gitmiş oluyor
  • oscar  (07.12.18 20:02:00) 
ben de, alırken 30bin km'de olan (şu an kullandığım) aracı hiç ekspertize sokmadan almıştım.. satan kişinin yüzünden belli oluyor belgelerden belli oluyor zaten.. adam daha 1000km'deyken gitmiş aracın yağını değiştirmiş, onun bile belgesini saklamış.. sıfır araba alıyor gibi teslim etmişti herşeyi..


  • strobist  (07.12.18 21:05:19) 
Bu işi yapıyordur zaten, alıp satan biridir elinde de bir boya kalınlık cihazı vardır. Ya da cihazsız bile anlayacak kadar tecrübelidir.

Ya da tamamen satıcıya güvenmiş de olabilir, oluyor yani.

En önemli nokta para/çokomel, önce para sonra imza. Satışı alan yeni sahip ile parayı gönderen hesabın aynı olması gerektiğini tekrarlamaya gerek yok.
  • John Bloor  (08.12.18 10:04:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.