[]

Milletlerarası okul - Türk/Yabancı uyruklu öğrenci çıkmazı

MEB mevzuatı dahilinde "milletlerarası özel eğitim kurumu" olarak geçen kurumlarda Türk vatandaşı cocuk okutulamıyormus.

Söz konusu çocuğun annesi yabancı uyruklu baba turk uyruklu. çocuk annesinin vatandaşlığını alamıyor o devletin yasaları gereği. bu yuzden sadece turk vatandaşlığı var. ama biz bu cocugun bu milletlerarası okula fiilen devam edebilmesi için ugrasıyoruz. Zira bu milletlerarası okulu eğitimci olan annesi ve birkac kisi beraber kurdular. okul hem eğitim olarak hem de ortam olarak istedikleri gibi.

2 ay bu okula devam etmis gecen gun ise gecen yıl anaokuluna gittigi devlet okulundan aramıslar cocugunuz herhangi bir okula kayıtlı gorunmuyor buraya gelmek zorunda diye.aile de demiş, milletlerarası okula gidiyor diye. devlet okulu da demis, oraya turk vatandası cocuk gidemez. mevzuatı okudugumda da goruyorum ki haklılar. milletlerarası okula şu an devam edememesinin sebebi bu.

aile de düşünüyor, acaba milletlerarası olmayan herhangi bir özel okula gidip cocugumun kaydını orada gostersem de, egitime yine milletlerarası okulda devam etse. el altı bir durum yani. bunu kabul edecek dandik bir özel okul bulmak mümkün müdür? Sonucta bu özel kurumlar için her sey mubah, o yuzden soruyorum. Teftiş vs. halinde risklerin farkındayım ancak dediğim gibi, yaklaşımları da belli olmaz.

 
hangi şehir?


  • babilbaligi  (06.12.18 09:36:51) 
paranın açamayacağı kapı yok. hayrına yapsınlar istersen kimse yapmaz, karşındakini memnun edersen o da bu riski alabilir.


  • prasinos  (06.12.18 09:42:08) 
@babil istanbul
@prasinos evet öyle tabi

  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (06.12.18 09:52:54) 
istanbulda rus okulu olan bir tanıdığım var. mesajla teklifini ilet ben de bir sorayım kendisine.


  • prasinos  (06.12.18 10:27:27) 
soruyu cidden anlayamadım


  • kayisili turta  (06.12.18 10:29:01) 
Uluslararası okulda çalışıyorum ve sorunuzu ben de anlamadım. Neden okula gidip cocuk size gelmesin diyorsunuz? Çocuk niye okula gitmiyor?

Türkiyedeki bazı uluslararası okulların kardeş Türk okulları da oluyor. Çocuk oraya kayıt yaptırıp belirli müfredatları okumak için uluslarasına gidebilir. Uluslararası müfredatlar da IGCSE, IB, AP vs gibi şeyler yani, sadece lisede var. 9. Sınıfa kadar beklemeniz gerek yani.

Okulların parayla marayla çözebileceği şey değil bu. Yabancı anne/baba, Türk anne/babaya sahip çocukların hem yabancı hem Türk pasaporta sahip olmaları halinde bile devlet sorun çıkardı geçen sene. Türk olduğunu belgeleyen bir şeye sahip olmaması önemli. Ama sizin durumunuz zaten kritik, anne de baba da türk vatandaşı çünkü, kriterleri tutturmuyor yani çocuk uluslararası okullar için sanırım.

Benim çocuğum olsaydı ben yabancı ebeveynin vatandaşlığına geçirip Türk vatandaşlığından çıkmasına uğraşırdım açıkçası, çok direkt söylüyorum. Çünkü ödediği aidattan bilmemneye kadar istediği zaman değişiklik yapabilir hükümet, ortada kalır insan. Ve uluslararası okullar ile ulusal okullar arasında kalite olarak inanılmaz farklar var.
  • sopiro  (06.12.18 10:57:03) 
milletlerarası özel eğitim kurum'a kaydolup oraya devam edecekse (madem bunu istiyorsunuz) ki önce annesinin vatandalığına geçirilmesi şart (açıklamanızdan bunu anlıyorum) o zaman neden 2. bir "Turkler tarafından kurulmus ufak özel koleje" kaydolmasına gerek varki? bir okuldan alacağı diplomanın başka ülkelerde denkliği sağlanabiliyor ayrıca.

sorunuza cevap; evet mümkün. bizzati tanıdıklarım var. o niteliksiz özel okullara yeterli maddi desteği verir ve çocuğun okula devam edemeyeceğini (mesela panik atak, asperger sendromu, otizim vs) belgelerseniz -ki rapor almak da kolay- dışarıdan sınavlara girer ve o okuldan mezun olabilir.
  • jimjim  (06.12.18 12:53:40) 
Herkese tesekkurler. Evet soru biraz karmasık oldu. Durum aynen jimjim'in ozetledigi gibi. Yalnız cocuk anne vatandaşlığına geçemiyor çünkü annenin ülkesinin vatandaşlık uygulamasında anneden vatandaşlık geçmesi söz konusu değil. yalnızca babadan geçebiliyor(muş).

@sopiro, çocuğun annesi yabancı babası türk uyruklu ancak annesinden yararlanarak yabancı uyruga geçememe sebebi yukarıda açıkladığım gibi.

prasinos, sopiro ve jimjim'e mesaj attım. tesekkurler tekrardan
  • kitap arasında kalmış silgi tozu  (06.12.18 14:33:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.