[]

Şahıs şirketi ile yurtdışı yazılım firmasına fatura kesmek

Selamlar.

Şu an remote developer pozisyonu için Macaristan'da yer alan bir şirketle görüşüyorum. Şirket diyor ki, sen Türkiye'de bir şahıs şirketi kuracaksın, biz sana parayı gönderince de bize o tutarda bi fatura keseceksin.

Sorum şu, böyle bi işe girersem kazancın tahminen yüzde kaçını vergi olarak ödemem gerekir? Elime net olarak kaçta kaçı geçer paranın? Bu işlerin ayrıntılarını öğrenmek için kime gitmem lazım?

 
genç girişimci istisnasından yararlanıyor musun? eğer yararlanmıyorsan bir bak. o şekilde bişey yapabilirsin.


  • caletti  (06.12.18 00:54:46) 
Bu işlerin ayrıntılarını öğrenmek için kime gitmem lazım?
Mali müşavire gitmen lazım.

Kazancın yüzde kaçını ödeyeceğin kazancına göre değişir. Çünkü vergi dilimlerin değişebilir.
  • cemiyetin ünlü siması  (06.12.18 00:59:12) 
Üstünkörü yazayım. Öncelikle kazancından bağımsız olarak aşağıdakileri ödeyeceksin;
650 TL Bağkur
150-200 TL Mali Müşavir Ücreti (Bulunduğun şehre göre değişir)
Damga Vergisi Aylık Ortalama : 60 TL
Stopaj : 100 TL (yaklaşık) (Herhangi bir ofis kiralamasan da evinin bir kısmını ofis olarak göstermen gerekecek, buraya biçilen değerin %20si oranında stopaj ödeyeceksin)

Bu yukardakiler 1 lira dahi para kazanmasan her ay ödeyeceğin ücretler.

Gelir vergisi tarafında ise yıllık karının 14.800 TL'ye kadar olan kısmı için %15, 34.000 TL'ye kadar %20, 80.000 TL'ye kadar %27, 80.000 TL'den sonrası için %35 ödeyeceksin. Yurt dışına keseceğin için faturayı KDV çıkmaz.

Özetle her ay 10.000 TL fatura kesersen, ekstra gelir beyan etmezsen 9.000 TL gibi bir kar çıkar her ay. Yıllık 108.000 TL üzerinden 28.200 TL gibi birşey çıkar. Yukardaki listeden gelen 12.000 TL'yi de eklersen 40.000 lira ödersin yıllık.
  • talasas  (06.12.18 02:41:36) 
İki yıldır bu şekilde çalışıyorum. Undertaker en doğru bilgileri vermiş.

Yurtdışına yazılım ihracına yüzde elli gelir vergisi indirimi var.

Eğer 30 yaşından küçüksen ve ilk defa şirket kuruyorsan:

1. Üç yıl boyunca 75 bin lira gelir vergisi indirimi
2. Bir yıl boyunca Bağkur teşviği(devlet senin yerine ödüyor)

Mesela bir yılda 100 bin lira para kazandın. Önce yüzde elli teşvik ile onu ikiye bölüyorsun: 50 bin. O rakamdan da genç girişimci 75 bin desteğini çıkarıyorsun ve o yıl için gelir vergisi ödemiyorsun. Yani sonuç olarak 150 bin altındaki gelirin teşvikler sayesinde gelir vergisine tabii olmuyor üç yıl boyunca.

Üç yıl hesabı vergi yılına göre yapılıyor. Yani şirketi Ocak ayında kurmak daha mantıklı olur. Soruların olursa bana yazabilirsin.
  • hobolo  (06.12.18 08:31:50) 
bu işin sürekliliği var ise basit şirket kurun.

kdv ödemezsiniz yaptığınız iş ihracat sınıfında. boş kdv beyanı vereceksiniz.
muhtasar beyan da boş olacak. (30 lira damga vergisi ödenecek)
bağkuru her ay tahakkuk eder deyin ki 700 lira onu ödersiniz.

bağkur yıllık gelir beyannamesinde indirilir.

tanıdığınız biri var ise onun şirketinden kesin faturayı hiç uğraşmayın bu kadar işle.

bir de mali müşavir ile görüşün ama bu işlerden anlayan bir smmm bulmanız çok zor. kendiniz araştırın smmm'ye gidince bunlar doğru mu diye sorun.
  • uykulu  (06.12.18 09:26:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.