[]

Miras konusundan anlayan var mı?

Babam 8 sene önce rahmetli oldu, reddi miras davası açtık, mirası reddettik.

Şimdi bir emlakçı arıyor, babannemden bana, anneme ve 2 kardeşime yer kaldığını söylüyor. Reddi miras'tan bahsettim, burada direkt size kalmış babanızın adı görünmüyor diyor.

Olabilir mi böyle bir şey?
Babannemden direkt bize kalabilir mi?

not: babannem babamdan önce vefat etmişti.

 
evragı varsa git bir bak
kalabilir

  • kingcyrax  (05.12.18 13:37:30) 
Kalır. Siz reddi miras yaptınız soybağını reddetmediniz.


  • goodman  (05.12.18 13:38:48) 
evrakı vardır ama mahkeme bizim reddi miras yaptığımızı bilmiyor olabilir mi?
sonradan üzerimize borç kalmasın miras kabul ettiniz diye.

çünkü ufak bir meblağ. 3-4 bin liralık olay.
  • işimdeyim gücümdeyim  (05.12.18 13:39:45) 
edevlette görünmüyor mu?


  • deveyi diken adamin ta kendisi  (05.12.18 14:07:11) 
Babaaannenizin bu malı daha önce -babanız yaşarken intikal ettirilmediyse ve şimdi intikal ettirildiye direkt size gelmiş olabilir. Neye sebep olur bilmem.


  • atom karincanin torunu  (05.12.18 14:32:49) 
@deveyi diken adamin ta kendisi
e devlette görünmüyor

@atom karincanin torunu
aynen öyle oluyor evet
  • işimdeyim gücümdeyim  (05.12.18 14:35:32) 
kalmaz, şöyle ki; babaanne önce vefat etmiş ancak babaya miras intikal ettirilmemiş. baba vefat ettiği için babaanneden kalan miras size intikal etmesi için önce babaya intikal ettirilecek, akabinde baba da vefat ettiği için size intikal ettirilecek. öyle doğrudan babaanneden size intikal ettirilecek diye bir husus yok. babaya geçtiği an siz reddi miras yaptığınız için babadan kalan mallara ne olduysa buna da o olacak. eğer size intikal ettirilirse ve reddi mirası borç vs. sebebiyle yaptıysanız (işlem hatalı olur o ayrı konu) ama anında alacaklılar çöker tepenize. yani özetle o babanın mirası aslında, babaya henüz intikal ettirilmemiş o kadar.


  • wendyangelamoiradarling  (05.12.18 14:44:04) 
emlakçı ile değil bir avukat ile görüşün.
babannnenizden kalan malvarlığı aslında size değil babanıza kalmıştı. siz de tüm terekeyi aktifi ve pasifi ile reddettiniz, bu durum da size miras hakkı vermeyecektir.

  • damla sakızlı dondurma  (05.12.18 14:51:17) 
@wendyangelamoiradarling
@damla sakızlı dondurma

yaptığım araştırmalardan ben de sizin verdiğiniz cevaplara benzer sonuçlar çıkarttım fakat devlet kayıtlarında bizim mirası reddettiğimiz bilgisi yok mu? her intikal sonrası gidip biz bunu reddetmiştik diye bilgi vermemiz mi gerekiyor?
  • işimdeyim gücümdeyim  (05.12.18 14:55:38) 
bunun takibi sizin sorumluluğunuzda olacak, devlet otomatik olarak takip etmez. böyle bir durum ile karşılaştığınızda biz mirası reddetmiştik dava sonucu verilen hükmü göstereceksiniz. dava belgelerinizi iyi saklayın


  • wendyangelamoiradarling  (05.12.18 17:42:01) 
miras hukukuna ait bu konunun kilit noktası: mirasbırakanlardan hangisinin önce vefat ettiğidir. olayınızda kilidi siz çözmüşsünüz (babaannenizin babanızdan önce vefat ettiğini belirtmişsiniz.)

mirası reddedilmiş olan mirasbırakana kendisi sağken kalmış olan miras; kendisinin mirasını reddeden mirasçılara (olayda siz, iki kardeşiniz ve annenize) intikal etmez.

aksi durumda (olayda babaanneniz babanızdan sonra vefat etmiş olsaydı) babaannenizin mirası anneniz hariç (çünkü miras hukukunda gelin/damat mirasçı olamaz) kardeşlerinize ve size kalırdı. çünkü siz babanızın (anneniz de eşinin) mirasını reddettiniz.
babanız önce vefat etseydi aradan çekilmiş olurdu ve siz torunlar olarak babaannenizin mirasçısı olurdunuz. (miras hukukunda kök içi halefiyet kuralı)

tekrar edelim siz babaannenizin değil babanızın mirasını reddettiniz. ama önce babaanneniz vefat etmiş olduğundan ve mirası babanıza kalmış olduğundan (çünkü o tarihte babanız sağ idi) babanızdan size kalan mirasa dahil. siz de babanızın mirasını reddettiğiniz için babanıza (kimden kalırsa kalsın) kalmış mirası da reddetmiş oluyorsunuz.

yasal dayanak:

Yargıtay 2 Hukuk Dairesi 6.2.1951 tarihli ve 7527 E. 989 K. sayılı karar

“Babasının mirasını reddeden evlat, babasından sonra ölen babaannesinin mirasçısı olur; babasının mirasını reddetmesi durumu, babaannesinden mirasçı olmasına engel teşkil etmez.”
  • ucurumdanasagiyadogruyuvarlananyaprak  (05.12.18 23:33:59 ~ 06.12.18 00:04:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.