[]

cila ve vernik arasındaki fark

Ahşap için soruyorum. Vernik ve cila arasındaki fark ne? nereye vernik nereye cila uygulanır?

i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

 
tr.esdifferent.com
Uygulumak istediğiniz yüzeyi tarif ederseniz yardımcı olmaya çalışayım

  • kablelvuku  (04.12.18 09:55:11) 
Cila aslında içinde renk pigmentleri olmayan boyadır diye hatırlıyorum, yani boya gibi yüzeyi kaplar, emilmez ama şeffaftır.

Vernik ise tam anlamıyla ahşap için kullanılan boya türlerinin çatı ismidir, renkli de olabilir, renksiz de olabilir, hafif renklendirilmiş de (karışım) olabilir.

Cam cila ile yat vernik her zaman karıştırılır mesela, satıcılar bile tam bilmez farkını.

Bunlar hatırladığım kadarıyla kişisel bilgilerdir, doğrulamaya ihtiyaçları var.
  • John Bloor  (04.12.18 09:59:31) 
selamlar türkiyede çok büyük bir kavram karmaşası var.

boya üreticilerine göre vernik, cila, ahşap boyası tamamen aynı.

marshaldan vernik olarak aldığın şeyi polisandan cila başka bir markadan boya olarak alabiliyorsun. içerikleri aynı ama formülasyonu değişik tabi.

ahşap boyası olarak aldığın şey de vernik ya da alakasız bişey çıkabiliyor.

o yüzden muhtemelen istediğin şey için alacağın herhangi birşey sırf bu karmaşa yüzünden işine yaramayacak

burada zeke ve pati nickli arkadaşlar sana bu konu hakkında detaylı bilgi verecektir.

ben polisandan 2 ürün aldım uygulamak için 15 günüm gitti sökmek için 1 haftam.

görsel ekleyip, nasıl birşey yapmak istediğini, ne maksatla kullanacağını yazarsan zeke ile pati sana yardımcı olacaktır.
  • killerbee  (04.12.18 10:24:23 ~ 10:38:21) 
Buyrun benim :)
Uygun bir zamanımda açıklayacağım. Akşama kadar fırsatım olmayacak, sonra editlerim.
Killerbee'nin dediğin gibi yüzey ve yapmak istediğin şeyi anlatırsan yardımcı olmaya çalışırım.

edit:
vernik, ahşap (veya başka herhangi bir yüzey) üzerine uygulanan transparan kaplamadır. renkli veya renksiz olabilir, efektli olabilir, ama transparandır, örtücü değildir. renkli olanları düşük oranda pigment veya boyarmadde (dyestuff) içerebilir. kör mattan (<5 gloss) parlağa (>90 gloss) kadar farklı parlaklık seçenekleri vardır.
ahşap üzerine uygulanan örtücü boyalara lake denir. kimi kullanıcılar lakenin üzerine vernik uygulayabilir (otomotivdeki bazkat-vernik sistemi gibi). lakelerin de vernikler gibi farklı parlaklık seçenekleri vardır.
ahşap dokusunun görünmesi istenen durumlarda transparan bir gam uygulanır. isteniyorsa zeminden transparan renklendirici, dolgu verniği ve sonkat vernik standart bir uygulamadır (farklı uygulamalar var tabi, renkli vernik vb. ama renklendirici konusuna girmeyeceğim).
mdf gibi görünmesi istenmeyen bir yüzeye örtücü bir sistem uygulanır. önce astar, üzerine lake, istenirse üzerine vernik.
eskitme, ponpon, ağaç deseni verme gibi her ustanın kendi "sanatı" olan uygulamalara da girmiyorum.
bu işi yapan ustalara cilacı dense de cila terimini endüstriyel ahşap boyalarında pek kullanmayız. cila da aslında bir çeşit vernik; profesyonel olmayan kullanıcıların, hali hazırda vernikli/boyalı bir yüzeyi parlatmak, yüzeyin pürüssüz cam gibi görünmesini sağlamak için kullandıkları bir şey.

umarım aydınlatıcı olmuştur.
  • pati  (04.12.18 10:51:06 ~ 21:56:37) 
2 tane yüzeye uygulamayı planlıyorum, ilki merdivenler, ikincisi de banyoda lavabonun monte olduğu dolap. görselleri ekliyorum.

bir tane de zımpara makinem var, tipi ütü gibi olanlardan. zımparalamak lazım mıdır onu da bilmiyorum ama lazım sanki.

amacım üzerindeki çizikler geçsin, parlak ve düzgün dursun. renklerinden memnunum ama değişmesi gerekirse-özellikle de lavabo etrafı- değişebilir. Evin bizden önceki sahibi pek bakmamış, lavabo kenarında cilası (veya verniği?) kalkmış olan yerler su almış ve daha koyu kahverengi lekeler olmuş, o yüzden daha koyu bişeyle kapatabilsem güzel olabilir. merdivenlerin rengi değişmese güzel olur.
  • physcos physcos  (04.12.18 11:12:15 ~ 11:20:54) 
merdiven ve dolap üzerinde vernik var mı?

varsa verniğin kondüsyonu nasıl? yani çatlak yoktur, dökülme yoktur, üstüne bi yoklama zımparası çekip vernik atabilirsin. tabi mevcut vernikle yeni alacağın vernik uyuşmazlık yapar mı yapmaz mı onu da pati'ye sormak lazım.

diğer yandan çok yıpranmıştır, çatlak, dökülme çoktur o zaman kazıman gerekebilir.

kaba olarak böyle bir de ne vernik uygulandığını bilmen lazım ki uyuşmamazlık yapmasın.

o ütü tipi makinalar köşeleri zımparalamak için tahminime göre güçlü bir cihaz değildir, o verniği sökmeye çalışırken ömrünün yarısı gidebilir o makinayla. egzantrik tank zımpara olsa tamam mesela.

bir de ne bileyim merdiven neyse de, dolap dik durumda, dik yüzeye vernik uygulamak da zor olmalı yatay olana göre. yani güzelleştireyim derken gidip te mahvedersen kötü olur.

dolap masif değildir tahminime göre mdf üzeri kaplamadır. örtücü bir boyayla boyasan daha güzel olur bence, yani eğer masif değilse bunun zımparası verniği ıvırı zıvırı değmez. örtücü boyalarda çok güzel renkler var ve uygulaması verniğe cilaya göre çok daha basit.

merdivenler de basit ama birincisi zımpara yaparken pahlara zarar vermemen lazım, ikincisi de bunu zımparalaması o aletle çoook uzun sürer.
  • killerbee  (04.12.18 11:19:12 ~ 11:24:47) 
editledim bir öncekini.

merdivenin cilası iyi durumda aslında. ama üzerinde çizikler var. çiviyle çizilmiş gibi.

bir de bir türlü çıkaramadığımız badana kalıntıları var. temizlikçi ablalar da telle uğraşmışlar bu sefer de iyice matlaşmış yer yer.

banyo dolabı ise dedğim gibi, bazı yerleri kalkmış ve su almış, rengini değiştirmiş bu da.
  • physcos physcos  (04.12.18 11:24:01) 
merdiven de bence masif değil. çok anlamam ama muhtemelen o da kaplama. uzun sürebilir o konuda sıkıntı yok. evden çalışıyorum ve işler çok sakin gidiyor. bana da bir uğraş olmuş olur.

banyo için örtücü boya hangi marka/model almak lazım?
  • physcos physcos  (04.12.18 11:26:04 ~ 11:27:23) 
pati'nin cevabını bekle. bana o kadar çok yardımcı oldu ki hakkını asla ödeyemem.

onun dışında örtücü boya için bir sürü dolgu macını var, zımparalarsın, boşluk mu var delik mi var, çekersin macunu kurur üstten zımparalarsın gider.

bu merdiven için de bi sürü ürün var, bu çizikleri çatlakları gidermek için.

belki az bi zımpara çekip üzerine bi kat vernik atarsan ve uyuşma problemi olmazsa çizikler gider yüzey de düzelir.

tabi bu vernik cila olayında da, yat verniği gibi dış mekan ürünler var, merdiven ve zeminler için farklı ürünler var(daha dayanıklı) bunu da iyi seçmek lazım.

piyasadaki en kaliteli ürün hemel ürünleri yanlız iki sorun var

birincisi fiyatları çok yüksek

ikincisi 0.75 litrelik pek bulunmuyor, genelde 2.5 ve 15 litre var.
  • killerbee  (04.12.18 11:27:20 ~ 11:36:54) 
tamamdır size de çok teşekkür ediyorum, çok zahmet verdim, sağolun. pati'nin yazacaklarını da büyük bir hevesle bekliyorum.


  • physcos physcos  (04.12.18 11:28:54) 
Merdivenler doğal ahşap, masif panel olarak görünüyor resimden. Beton ya da mermer/seramik üstü uygulanmış.

İnce bir zımpara geçip, dolgu vernik atıp, yine ince bir zımpara ile dolguyu temizleyip mat ya da parlak cila atabilirsin.

Merdivenin işi kolay yani.

Lavabo büyük ihtimal ile suntalam/mdflam, kenarları da pvc kenar bandı gözüküyor.

Zımparayı fazla kaçırırsan lamın altına iner ham malzemeyi görürsün, o zaman cila ile kurtaramazsın, renkli boya ile kapatabilirsin.

Bu işler için zımpara makinesine ihtiyacın yok aslında, makineyle fazla kaçırabilirsin.

En güzeli el ile yap.
  • John Bloor  (04.12.18 12:19:56) 
@johnbloor elle yapacak kadar gücüm yetmez malesef.daha önce denedim ama çok çabuk pes ettim.


  • physcos physcos  (04.12.18 12:36:14) 
daha ayrıntılı resim linklerini ekledim.


  • physcos physcos  (04.12.18 12:45:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.