[]

iletisim bozuklugum

Asagida bir duyuruda mesela su cumle var.

"Pomernian cinsi köpeklere güzelliklerini veren tüylerinin günlük taranmaya ihtiyacı vardır.
Aksi halde kötü koku, birbirine geçmiş karışık tüyler ve dökülme gibi sorunlar ile karşılaşılır.
Pomernianlar mevsimsel olarak yılda bir ya da iki kez tüy dökerler.
Köpeğinizin hem yıllık tüy dökümlerinin hem de günlük tüy dökümlerinin önüne günlük tarama ile geçebilirsiniz."


Ayni cumleyi ben yazsam.

"Kopegi hergun tarayin, taramazsaniz kopek maymuna doner"

Yazar gecerim, benim icin gerisi tamamen gereksiz harf toplulugu.
duyurudan birkac kisi "abi en kisa ama en dogru bilgiyi veriyorsun" diyor.
Ama gercek hayatta bunu yazdigimda karsidaki asla bunu dogru bilgi olarak kabul etmiyor(toplum duyurudan olusmuyor tabi). Hatta ozet bilgi verdim diye bana dusman oluyor. Baska bilgisiz adamlara danisiyor uzun ama yanlis bilgiler aliyor. Sonra gidip yanlis bilgisayari aliyor, yanlis tamirciyi cagiriyor. Tonla zarar ediyor.

Ben de toplumu duzeltemiyorsam kendimi duzelteyim dedim.
Zaten sirket de fark etmis bu ay bunla ilgili 2 tane egitime gonderecekler beni.
Ik bile tiksinmis direkt bilgi verdigim icin hehe.

Bu konuyla ilgili kitaptir makaledir oneriniz varsa alirim.
Normal kitap oku duzelir demeyin, duzelmiyor.
Bana sadece yontemler lazim, analitik dusunmemem lazim.

 
Mizaçla alakalı biraz da. Ben mail atarken karşımda su katılmamış bir mal olduğunu varsayarım her zaman. O yüzden kısa bi şey için bile 4-5 paragraf yazdığım oluyo. Tekrar soru sormasın diye.

Anlamayan mal yine anlamıyo tabii. Ya da okumuyo. Arayıp ne yapacağını sorunca şunu şunu yap deyip geçiyorum telefonda.

Adım adım açıkla her şeyi işte. Zorla kendini.
  • Delay Fuze  (01.12.18 16:13:26) 
Cevaplarında 5N 1K ya mutlaka tek tek değinmiş olduğuna dikkat ederek bir başlangıç yapabilirsin.


  • miss copernicus cadisi  (01.12.18 16:23:38) 
karsindakinin aptal oldugunu varsayarak konustugunda otomatik olarak konustugun her seyi uzatmaya basliyorsun, bi saatten sonra kisaltmak istesen de kisalmiyor. benim problemim de mesela, asla derdimi kisaca anlatamamak. artik sadece is maillerinde maili yazdiktan sonra oturup kisaltmaya calisiyorum. ama iste ilk varsayim dogru oldugu icin anlamiyor beyinsizler, arayip anlattiriyorlar. onun disinda umursamiyorum, sadece sevdigim insanlarla konusmaya dikkat ettigim icin uzun cumleler kurmak sorun olmuyor :)


  • in vino veritas  (01.12.18 19:17:34) 
Direk bilgi vermek herkesce degeri bilinen bir ozellik olmasa da bir sorun degil. Hatta, az ama oz degeri bilindigi icin cok iyi bir ozellik. Burada baska sorunlar var. Maymuna doner demek ciddiyetsiz oldugu icin bazi ortamlar icin bir sorun mesela. Senin sikintin ise tahmin ediyorum yaklasimin. Kopegi her gun tarama bilgisinin onemsiz oldugunu dusunursen karsidakine bos islerle ugrasiyorsun demis olursun. Bu bilgiyi edinmenin kolay is oldugunu dusunursen karsidakine aptalsin demis olursun. Karsindakinin yasamis olabilecegi problemin cesitliligini takdir etmez surekli bunu yap bu boyle diye nedensizce sss tadinda "bilgi" verirsen, karsidakine seni mal olarak goruyorum demis olursun. Insanlar bunlari dogal olarak hos karsilamazlar. Kendini bu kadar bilgi verebilir konumunda goruyorsan bu yasina kadar bunlari ogrenmis olman gerekirdi.


  • dunal  (01.12.18 20:19:42) 
Ya maymun kelimesine takilma ornek o.

Mesela gecen beyinle ilgili 2 cumle laf ettim is toplantisinda. Sadece 1 kisi ciddiye aldi.

Ertesi hafta benim 1 cumleyi 2 saatlik konferans halinde dinledik(%99 suslu kelimelerler cogaltmis adam). Milletin agzinin suyu akti.

Ayar ettiler beni, cikista da gelip soyluyorlar abi sen de demistin dinlemedik diye.
  • acemi  (01.12.18 20:45:32) 
Ne söylediğin değil nasıl söylediğin önemli diye boşuna dememişler. Senin üslubun ciddiyetsiz ve kaba geliyor. Samimi olduğun ve nazının geçtiği insanlara yapmanda sorun olmayabilir ama aranızda belirli saygı düzeyinin olması gerektiği varsayılan insanlara karşı daha empatik ve düzeyli yaklaşman gerekir; modern toplum bunu şart koşuyor.

Yol tarifi sorduğun sokaktaki bir yabancının "ilk soldan dönünce karşınıza çıkar" demesiyle "solda" demesi arasındaki fark gibi.

Hele ki yazı dilinde çok önemli bu üslup. Senin ne manada cevap verdiğini bilemez insanlar, sana göre kabalık olmasa bile usül böyle demiyor. Bunu anlamamak ya da becerememek anti-sosyal kişilik bozukluğu belirtilerinden biri mesela; empati eksikliği kabaca. Belki de gerçekten bir bozukluktan muzdaripsin, profesyonel yardım alman gerekebilir cidden çözmek istiyorsan.

Bak mesela sana göre bu kadar gevelemeyip "sosyopatsın, deli doktoruna görünmen lazım" desem siktir lan diyebilirdin ya da ciddiye almazdın. Ha, sosyopat olma ihtimalin olduğu için şimdi de almayabilirsin ama ne demek istediğimi anladın sanırım.
  • Bruce  (01.12.18 21:14:20) 
Valla yanılıyor olabilirim ama bana nedense kibirden ve üşengeçlikten dolayı böyle bir tavır sergiliyorsun gibi geldi. Çünkü anlattığın gibiyse eğer, üslubun bilgi verip, yardımcı olmaktan çok "sen bu isin doğrusunu nerden bileceksin" şeklinde. Üşengeçlikten olmasının sebebi ise daha detaylı anlatmaya mecalin yokmuş gibi biraz da "öff ne uğraşıp 2 saat açıklayayım ki sana" tarzında. Yani işinde yükselmek ve bu oranda değer görmek istiyorsan daha profesyonel olmalısın egonu biraz geriye alacak şekilde yaklaşmalısın olaylara ve insanlar. Bu şekilde kırathanelerde doğru ya da yanlış tespit yapan amcalar gibi bir profil çiziyorsun. Birde anlattıklarından sonra lisede arkada takılan, herkese laf sokan zeki ama çalışmayan 4'lüden biriymişsin gibi bir görüntü oluştu.


  • Amaranta ursula  (01.12.18 21:35:50) 
@amaranta ursula guzel tespit yaptin, son cumlen mukemmel hatta.

Ik beni yukseltmek istiyor ama toplum normlarina uymadigim icin once yontmaya karar verdiler.
Ben de biraz erken yontulayim dedim.
Once duyuruyu birakmam lazim.
  • acemi  (01.12.18 22:12:09) 
Eğer sorun iş ile ilgiliyse, nasıl bir iş tanımı nasıl bir ortam bilmiyorum tabii varsayımsal olacak dediklerim, konu belki de dogrudan iletişim ile değil de "pazarlama/urun-hizmet sunumu" ile ilgilidir.

Bir de bilen birinin, o işi/şeyi bilmeyen birine anlatması hakkaten zor zanaat bence, ustalık istiyor bir, muhatap olduğun kişiye/birine/seviyeye göre "bizi ezmeye mi çalışıyor la bu ukala" intibasi olusturabilir.

ben de böyleyim diye alindigim için söylüyorum bu kısmını; senin kibirli ve üşengeç olma ihtimalin kadar, muhataplarinin hem ezik hem orta-alt düzey bir zekası olması da mümkün. Kısa net konuşmak soyutlama becerisi ister çünkü.

Özet: ben olsam uslubumu bozdurmazdim mümkün mertebe, kişiyi konuşturan muhatabidir.
  • dafaisss  (01.12.18 23:44:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.