[]

Eski bilgisayarlardaki oyunlar hakkında (spectrum, msx, amstrad)

Bir oyunun aynısı şu eski bilgisayarlara port edilmişse, hangisinde oyun daha güzel görünür?

ZX Spectrum
Amstrad CPC
MSX
Amstrad PCW

 
Öncelikle Amstrad PCW oyun için pek uygun değil. Metin işleme üzerine geliştirilmiş bir bilgisayar. Grafik çıkışı yüksek çözünürlüklü (720x256) ancak iki renkli. Dolayısı ile bu oyunun Amstrad PCW versiyonu ya yoktur yada çok kötüdür.

Diğer seçenekler arasında en zayıf olan ZX Spectrum. Amstradlar aslında çok iyi bilgisayarlar ancak ilk çıkan CPC464'de sprite ve soft scroll özelliği yok. Bu yüzden MSX diyorum.

Ancak şöyle bir detay var. Bu bilgisayarın hepsi Zilog Z80 ailesinden işlemciler kullanıyorlar. Biri için yazılan kod grafik ve ses kısımları hariç diğer makinede de çalışır. 80'lerde bu avantajdan maksimum faydayı sağlamak için oyun en düşük özellikli sistem göz önünde bulundurularak yazılır. Sonra diğer sistemlere port edilirdi. Z80 işlemcili sistemler için bu ilk bilgisayar genellikle çok yaygın olan ZX spectrum olurdu. Bu iş o kadar ileri gidiyordu ki pek çok Amstrad oyunu hafızasında ZX spectrum grafik belleğinin bir kopyasını oluşturup bunu Amstrad grafik hafızasına kopyalar.

Bu uygulama aynı bilgisayar serisinin en düşük özellikli üyesi için de geçerli. Örneğin Amstrad'ın sonraki modellerinde eklediği sprite ve soft scroll özelliği pek çok oyunda kullanılmamıştır.

Sonuç olarak oyun MSX veya Amstrad exclusive ise daha iyidir. Exclusive değilse Spectrum versiyonundan pek bir farkı olacağını düşünmüyorum.
  • zombi  (29.11.18 16:09:42 ~ 16:10:40) 
Çok teşekkürler @zombi

peki bu listeye amiga, c64, atari 7800 ve benim aklıma gelmeyen o dönem bilgisayarları girerse durum ne olurdu?
  • denizaya  (29.11.18 20:19:06) 
Amiga bu saydıklarınla klasmanda değil. Bir sonraki jenerasyon 16 bitlik (Hatta işlemcisi 32 bit) bir cihaz. Her türlü ezer yani.

c64 ve 7800 farklı işlemci ailesinden 6502 tabanlı işlemci kullanan cihazlar. 6502 Z80'den daha yavaş çalışır. (Z80 modelleri 4 ve 6MHz ikem 6502 1 ve 2MHz idi) ancak komutları daha basit ve hızlıdır. Çevre birimleri ile uyumu kolaydır. Çok daha gelişmiş grafik ve ses yongalarını daha az maliyetle ekleyebilirsiniz. Bu yüzden 6502 tabanlı bilgisayarların grafik özellikleri genelde daha gelişmiştir.

Karmaşık hesap yapmayan grafik yongasının kabiliyetine bakan oyunlar mesela platform oyunları ve shoot'm up'lar C64 ve Atari'de daha iyidir. İşin içine 3D, izometrik görseller, yazılımsal olarak hesaplanması gereken animasyonlar vb. giriyorsa Z80'in avantajı ortaya çıkar.
  • zombi  (30.11.18 10:51:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.