[]

Koç Ailesine Dair...

Gazeteleri tararken Hürriyet'ten Vahap Munyar'ın Vehbi Koç ile ilgili köşe yazısına denk geldim.

www.hurriyet.com.tr

Haberdeki resim düşündürdü bir an. Sadece Semahat Arsel değil,Ömer Koç ve onun şahsında tüm Koç ailesi kendini batılı değerlerle tanımlayan bir hayat tarzına ve siyasi görüşlere sahipken, dekorasyon tercihlerinde sıklıkla Arapça ve Osmanlıca motiflere başvuruyorlar.

Bu aristokrat, şehirli kültürün getirdiği bir şey mi? Ki aile eski İstanbul'u yaşamamış, kökleri Ankara'ya dayanan bir aile. Değilse konumları gereği sergilemeleri gereken duruşun gerektirdiği bir çeşit "balance" ayarı mı?

www.youtube.com

 
ailenin kökeni hacı bayram-ı veli'ye dayanıyor. arapça ve osmanlıca'dan ziyade anadolu kültürüne sahip çıkan bir yaklaşımları var. 80'lerden beri açık olan sadberk hanım müzesinde bu sahiplenmeyi görebilirsiniz.

sadece islam ve osmanlı odaklı da değil, anadolu'da bir çok bizans eserini de yenileyip müzeye dönüştürdüklerini biliyorum. cunda'da taksiyarhis antalya'da aya yorgi kiliseleri gibi.

yeni çok şekilci bir ilgiden ziyade kendi coğrafyasının kültürüne sahip çıkma demek lazım. vehbi koç vakfı altında olan akmed, anamed gibi araştırma merkezlerinin yaptıklarını inceleyin derim.

bu arada bildiğim kadarıyla ömer koç'un da çok sağlam bir sanat koleksiyonu var.
  • murdock  (28.11.18 13:16:23 ~ 13:16:59) 
Koç Ailesi, Ertuğrul Osman Efendi vefat ettiğinde de cenaze namazında en ön sıradaydı.

Bu türden ailelerin "royal family" yakınsaması da beklenen bir durum aslında.
  • fever  (28.11.18 13:21:17) 
Nihat genc'in guzel bir yazisi vardi, 1 nesil once koylu olanlar gecmisini elit bi yere dayandirmaya calisiyor gibi biseydi. Cok ugrasiyorlar ama gecmisleri belli.

Ben en cok yazida suna guldum.

"Vakfı’nı kurabilmek için 19 sene çalıştı. Kanunun çıkması için çok uğraştı. Nihayet VKV, 17 Ocak 1969’da ülkemizin ilk özel vakfı olarak kuruldu."

Amerikada gordugu vakiflarin vergi avantaji icin 19 yil ugrasmis ashsjs
  • acemi  (28.11.18 13:28:33) 
"Cok ugrasiyorlar ama gecmisleri belli." bu kafanizda yarattiginiz bir imge cunku cokkulturlulugu kavramayamiyoruz. Evini Anadolu eserleriyle susleyip, Batili giyime devam edebilir. Asil sorun aslinda ikisinden birini tumuyle dislamak ve otekilestirmek.


  • Traveller  (28.11.18 13:32:43) 
bir de şuna bak..
www.youtube.com

rotary kulübünün üst kadrosundan izin almadan iş yapamazdık vs diyor.

balance.
  • güneyli çocuk  (28.11.18 13:52:51) 
osmanlıda ve türkiye tarihinde kökten zengin elit aileler yoktu. örneğin ingilizlerin kontları kontesleri, krallığa yakın aileleri mevcuttur. mesela italyanlardada mediciler borgesler vs kültürden gelen soylu elit aileler vardı. osmanlıda zade oğlu tarzında iyi aileler vardı ancak merkezcil aile yapısına sahip osmanlıda yükselen aileler törpülendi. neyse koç ailesi 3 4 kuşak önceye kadar en fazla esnafmıştır. öyle kont seçkin bir aile falan değildi. geçmişini soyluya dayandırma çabaları mevcut.


  • mikahakkinen  (28.11.18 14:29:30) 
fotoğrafta Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü de bulunuyor. böyle bir röportaj için arka planı da eminim o belirlemiştir,

göstermelik buldum.
  • füt  (28.11.18 15:08:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.