[]

mobbing'e neler dahil?

merhaba,

en ufak şey bile birazcık çabayla mobbing'e dönüşebiliyor sanırım. sizin mobbing sınırlarınız neler? ne oldu da "mobbing görüyorum" dediniz?


 
kişisel bir şey değil bu, yasal bazı sınırları var. kızgın müdürün hata yaptıkça işçiye bağırması mobbing sayılmıyor. kasıt ve kötü niyet olacak, küçük düşürme olacak, işçinin açığını kollama olacak ve hepsi sistematik olarak yapılacak. bunları rahatça kanıtlayabilirsen mobbing davası açabiliyorsun.


  • Bruce  (27.11.18 08:17:28) 
öncelikle mobbingin tanımını iyi öğrenmek gerek. iş yerlerinde karşılaştığımız her şey mobbing tanımına girmemektedir. benim dikkat ettiğim şeyler sistemli ve sürekli olması. ha bir de bu mobbingin illa üstten alta doğru gelmesine de gerek yok. eşler arasında da olabiliyor. mesela yan masadaki kişi sizin olur olmadık her şeyinizi yönetime şikayet ediyordur. bu da yönetimde size karşı bir ön yargı oluşturur ve olaylar gelişir.

bana mobbing uygulanıyor deyip işin içinden kurtulamıyoruz, bize göre mobbing olan şeyler yargı tarafından başka türlü değerlendirilebiliyor.
  • undertaker  (27.11.18 08:24:00) 
undertaker’ın dediği gibi sistematik, planlı ve sürekli olması lazım.
yasal başvuru öncesi uzun süre done toplamakta fayda var.

  • cedex  (27.11.18 08:31:39) 
Sanırım en fazla yanlış anlaşılan konulardan biri mobbing. İşim gereği bana şikayete gelenlerin büyük bir kısmı mobbing'le başlıyor. Biraz konuştuktan sonra müdürün gerekli/gereksiz kabalıkları, bazen elemanın hatası dolayısıyla uyarılması bile kişiye "mobbinge uğradım" algısını yarattığını görüyorum.

Gerçek "mobbing"i Bruce gayet güzel özetlemiş.
  • SiyamkedisiZorro  (27.11.18 08:36:26) 
En ufak bir şey mobbing'e dönüşüyorsa o biraz şımarıklığa giriyordur, mobbing bilinçli olarak sistematik bir şekilde belli bir amaç nedeniyle uygulanan bir davranış şekli. Misal patron akşam karısıyla kavga etmiş sabah sekreteri fırçalıyor, o mobbing değil; Patron sekretere yürüdü sekreter yüz vermedi patron bunun üstüne kahvem neden soğuk, masanın üstünde neden toz var, bugün neden yağmur yağıyor hava neden soğuk diye her sabah fırçalamaya başlıyor, o mobbing.


  • angelus  (27.11.18 09:04:34) 
Takım lideri sürekli olarak toplantılarda çocuk aşağılarmışçasına konuşuyordu. Uygunsuz şakalar yapıyordu. Bir tek bana yapıyordu bunu.

Ekip değiştirdim.
  • monogram  (27.11.18 09:24:57) 
beraber çalıştığım insanlardan birisi yemek teklifini kabul etmediğim için performansım ile alakalı alakasız feedbacklerde bulunuyordu bağlı olduğum birime. Bunu yaşadığımda mobbinge uğruyorum demiştim. Süre olarak da uzundu. Yaklaşık 6 ay sürdü.


  • irene  (27.11.18 13:30:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.