[]

Miras Malının Habersiz Satılması

1. dereceden bir yakınımın başına geliyor. Anneden kalan bir ev var ancak anne ölmeden evi tek kızının üzerine yapıyor. Anne ölünce durum ortaya çıkıyor. Hala hanım erkek kardeşlerine malın ortak olduğunu, sorun olmayacağını söylüyor. Şimdi bu evi satmaya karar veriyorlar hatta müşteri buluyorlar. Müşteri 150 tl teklif ediyor aile fertleri kendi aralarında konuşup kabul ediyorlar. Hala da o sırada eğer o müşteri almazsa 100 tl'ye sağlam bir müşterinin de olduğunu söylüyor. Aradan bir ay geçiyor 150 tl teklif eden adam parayı hazırlayıp geliyor, halaya haber veriyorlar. Hala ise 100 tl ye evi sattığını söylüyor.

Şimdi akrabam gil 3 durumdan şüpheleniyorlar,
1) Evin 100 tl den daha yüksek bir fiyattan satılmış olabileceğini,
2) Evin 100 tl den satıp ama yüksek bir komisyonu almış olabileceklerinden,
3) Evin çok önceden satılmış ama kendilerine haber verilmemiş olmasından.

Şimdi bu evin satış bedelini ve satış tarihini nasıl öğrenilebilirler? Satın alan adama henüz ulaşılamadı, olaylar tazeyken kardeşler sonuç almak istiyorlar. Noterde satış bedeli falan yazılıyor mu? Kimden yardım isteyebilirler sizce.

Not: Para miktarları temsilidir. Miktarlar biraz fazla.

 
satış bedelini tespit etmek oldukça zor çünkü tapu senetlerinde satış bedeli "belediye rayiç bedeli" üzerinden gösterilir ve bu da genellikle çok çok düşük olur. böyle yapılmasının sebebi harçtan kaçmaktadır.

şu an için ulaşılabilmesinin en mümkün yolu eğer paralar havale/eft ile yapıldıysa banka hareketlerinin incelenmesi ki bu da dava süreci başlamadan mümkün değil.
  • teritori  (26.11.18 09:29:29) 
bu olay miras malın habersiz satılması değil bence.

şimdi ölen şahıs ölmeden önce bu evi sizin hala dediğiniz insanın üstüne yapmış mı? yapmış.

mal artık onun, istediği gibi satar, isterse size para verir, istemezse vermez.

siz bu evin kaça nasıl satıldığını öğrenmek yerine eğer bu devir işleminin usülsüzlüğünden şüphleniyorsanız eğer, derhal bir avukat ile görüşün. olayı anlatın, fikrini alın ona göre hareket edin.

yoksa 3 e gitmiş 5 e gitmiş, bunlar bence şu durumda gereksiz şeyler. hala istemese 5 kuruş vermez size.
  • killerbee  (26.11.18 09:43:11) 
@killerbee babaanne normal şartlarda evi halanın ya da herhangi bir çocuğun üzerine yapacak diğer çocuklarını dışarıda bırakacak bir insan değil. Babaanne yaşlı ve hasta iken ev halanın üzerine geçilmiş. Nasıl olduğu ve Neden olduğu ile ilgili bir allahın kulunun haberi yok zaten. Ayrıca halanın ilk ve tek vukuatı da bu değil. Yani ortada baştan bir sorun var.


  • kraldan cok kralci  (26.11.18 09:59:47) 
tamam işte ben de onu diyorum ya, malın kaça satıldığı değil, usülsüzlükten gitmeniz lazım bunun için de en kısa zamanda bir avukatla görüşmeniz lazım.

onun dışında herşey afaki kalır.

avukatınız ben bu davayı alırım derse. belki bir sözleşme hazırlar, halaya gidersiniz avukatla, ya dava açıp kazanıcaz ya da bu sözleşmeyi imzalayıp bizi de hak sahibi yaparsın diyebilirsiniz.

herşey avukatta şu an, ne desek ne yapsak boş.
  • killerbee  (26.11.18 10:03:15 ~ 10:04:44) 
Satış bedelini kurcalarsanız halanızın ters tepki vermesi çok olası, killerbee'nin dediği gibi, 5 lira fazla koparalım derken, halanızın vermek istediği miktardan da olursunuz.
Mal tamamen halanızın olmuş artık. Annenizin takdiri.
Başınız sağolsun.
  • diyanet takvimi  (26.11.18 10:04:24) 
hukukçu değilim. Ama şöyle bir duruma rastlamıştım. Çok sevdiğim bir yakınım vefat etmek üzere ve çocuğu yok. Hanımı ve 2 kız kardeşi hayatta. Kız kardeşleri o'nun hanımını sevmiyorlar ve mirasa konmak istiyorlar. Bu dayı da karısının mağdur olmaması için kendi payını 3. şahısa satıyor -an azından resmi olarak öyle gösteriyor-. Daha sonra ise hanımı o evi 3. şahıstan satın alıyor "resmi olarak". Şimdi annenin ölmeden önce evi tek kızının üstüne yapmış olması evin doğrudan hak sahibinin kızı olacağı anlamına gelmiyordur. Sonuçta o satışı illegal şekilde de yap(tır)mış olabilir? Hukukçu arkadaşlar daha iyi biliyordur durumu.


  • silah taciri  (26.11.18 10:14:54) 
avukatlar bu durumda ilk devir için tapu iptal davası açabiliyorlar. o da ilk devire ilişkin yeterli gerekçe toplayabilirlerse. hukuksal süreç başlatmadan hiç bir bilgi yeterli olmayacaktır sizin için.


  • gochebe  (26.11.18 11:07:51) 
@diyanet takvimi bu mal paylaşımı benim değil akrabamın sorunu. Ayrıca söyleminde 5 kuruş koparmak diye söylediğin şey haklarını aramak oluyor. Kendilerinin olmayan bir şeyden istemiyorlar. Ayrıca bu akrabam işin parasında değil kardeşinin geçmişten beri bir çok durumda böyle haksızlıklar yapması oldu. Artık bardağın taştığını düşündüğünden gereğini yapacağını söylüyor. Avukat ile görüşecekti en son bakalım neler çıkacak.


  • kraldan cok kralci  (26.11.18 11:22:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.